Θετική η ανταπόκριση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Πετρόπουλου, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Θεοφύλακτου αναφορικά με την ανάγκη προστασίας του ακατάσχετου των αναδρομικά καταβαλλόμενων συντάξεων και μισθών.

Θετική η ανταπόκριση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Πετρόπουλου, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Θεοφύλακτου αναφορικά με την ανάγκη προστασίας του ακατάσχετου των αναδρομικά καταβαλλόμενων συντάξεων και μισθών.


Ακολουθεί το βίντεο και τα πρακτικά από την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Κοζάνης, Γιάννη Θεοφύλακτου, στην Ολομέλεια της Βουλής της 16-9:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ωραία, εντάξει. Ευχαριστούμε πολύ.
Προχωρούμε λοιπόν με τη συζήτηση της με αριθμό 1210/5-9-2016 πέμπτης επίκαιρης ερώτησης δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Κοζάνης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ιωάννη Θεοφύλακτου προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την προστασία από την κατάσχεση των αναδρομικά καταβαλλόμενων συντάξεων.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η ερώτηση αφορά το ακατάσχετο των συντάξεων. Διαπιστώνεται μια καταστρατήγηση των διατάξεων που ορίζουν το ακατάσχετο και αυτό συμβαίνει, γιατί με τη δόση που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι -γιατί παίρνουν αναδρομικά μαζεμένες τις συντάξεις- το ποσό που παίρνουν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Έτσι έχουμε συνταξιούχους που περιμένουν τέσσερις, πέντε και παραπάνω μήνες -ιδίως όταν η περίπτωσή τους αφορά παράλληλη σύνταξη και ταλαιπωρούνται ούτως ή άλλως στην καταβολή της σύνταξής τους- και όταν τους έρχεται μαζεμένη η καταβολή του ποσού, που μπορεί να είναι 4.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, μπορεί και 8.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, τότε, εάν οφείλει στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία ή σε τράπεζες, επειδή βλέπουν ότι το ποσό είναι πάνω από 1.000 ευρώ, προχωρούν στην κατάσχεση του ποσού πάνω από 1.000 ευρώ.
Αυτό είναι πολύ δυσμενές και τραγικό για τον συνταξιούχο που περιμένει ούτως ή άλλως και έχει εισέλθει σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και αναμονής, αλλά με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται και καταστρατηγείται και το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ορίζει το ακατάσχετο και του μισθού και της σύνταξης, αλλά και το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ.
Με το γεγονός ότι καταβάλλονται αναδρομικά θεωρώ ότι δεν χάνει την ιδιότητα της σύνταξης ή του μισθού. Γι’ αυτό περιμένουμε κάποια μέτρα που να διευκρινίζουν αυτή την κατάσταση, ώστε ιδίως στις συντάξεις, αλλά και σε περίπτωση μισθών που καταβάλλονται αναδρομικά και είναι η πρώτη δόση -επαναλαμβάνω- που λαμβάνει ο συνταξιούχος, γιατί είναι ένα μαζεμένο ποσό να λυθεί το θέμα και να προστατεύεται όπως προστατεύεται και το μηνιαίως καταβαλλόμενο ποσό. Το ότι καταβάλλεται όλο μαζί δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε συνάδελφε, γιατί ήσασταν και συνεπής στον χρόνο.
Ορίστε, κύριε Πετρόπουλε, έχετε τον λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, θα είμαι συνοπτικός στην απάντησή μου και σας ευχαριστώ που μου δίνετε τον λόγο.
Θα είμαι συνοπτικός στην απάντηση, διότι πράγματι αυτό το οποίο ο κ. Θεοφύλακτος επισημαίνει είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα, διότι διάφοροι πιστωτές-δανειστές ασφαλισμένων μας που παίρνουν αναδρομικά τις συντάξεις που οφείλονται σε αυτούς, αντιμετωπίζουν τη συμπεριφορά δανειστών –τραπεζών κυρίως- που επικαλούμενοι το άρθρο 1498 του Αστικού Κώδικα το οποίο ορίζει ότι η διατροφή για το παρελθόν δεν οφείλεται παρά μόνο από την ημέρα που δημιουργείται η υπερημερία, δηλαδή από την άσκηση της αγωγής, θεωρούν ότι δεν μπορεί να γίνει μία αναδρομική καταβολή συντάξεων, αφού αυτό δεν επιτρέπεται από το άρθρο 1498 του Αστικού Κώδικα.
Εν τούτοις, επειδή συμφωνούμε πως πρέπει να είναι άλλη η αντιμετώπιση σ’ αυτές τις συνθήκες, πολύ περισσότερο διότι είναι ανυπαίτια για τους ασφαλισμένους η καθυστερημένη καταβολή των συντάξεων οι οποίες οφείλονται από το παρελθόν και επειδή, πράγματι, οι ανάγκες διαβίωσης πολλές φορές καλύπτονται με δανεισμό, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Έχει υποβληθεί σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από τη φορολογική Αρχή, από το Υπουργείο Οικονομικών και αναμένουμε από την Ολομέλεια σχετική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όμως, πρέπει να θυμίσω τον ν. 4336/2015 με τον οποίο η Κυβέρνησή μας ενέταξε στο ακατάσχετο των ρυθμίσεων του ΚΕΔΕ και τις συντάξεις. Επομένως, έχουμε εκφράσει τη δική μας αντίληψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της εξασφάλισης των όρων διαβίωσης των ασφαλισμένων και είμαστε στην κατεύθυνση αυτής της σκέψης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τον πιο σωστό και ορθολογικό τρόπο αυτό το ζήτημα.
Περιμένουμε τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό το θέμα.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Θεοφύλακτε, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι όντως ικανοποιητική η απάντησή σας και περιμένουμε την όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση. Άλλωστε, ένα από τα πρώτιστα μελήματα της Κυβέρνησης είναι πλέον τα ζητήματα της καθημερινότητας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί δεν αρκεί η εργώδης προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στα μεγάλα, στους οικονομικούς δείκτες, αλλά πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα και αυτό να το βλέπουν οι πολίτες και στην καθημερινότητα.
Υπάρχουν, λοιπόν, ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Επιμένω δε, στο συγκεκριμένο, γιατί προσβάλλεται η αξιοπρέπεια των συνταξιούχων. Μπλέκουν με τους υπαλλήλους των τραπεζών που ο καθένας τούς συμπεριφέρεται κατά το δοκούν. Άλλος τους θίγει βάναυσα και τους προσβάλλει, λέγοντας «Εσύ χρωστάς. Άρα, τι περιμένεις; Γιατί να πάρεις σύνταξη;» και άλλοι λένε «Α, από τις 8.000 ευρώ που σου κατασχέσαμε, θα σου αφήσουμε 500 ευρώ, επειδή είμαστε καλοί», δηλαδή του πωλούν εκδούλευση, και άλλα τέτοια τα οποία θίγουν την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων.
Γι’ αυτό περιμένουμε με αγωνία, πραγματικά, τη νομοθετική επίλυση του θέματος. Θα έπρεπε, αφού θα ασχοληθεί το Υπουργείο, να είναι διττή η αντιμετώπιση και η επίλυση του ζητήματος, δηλαδή εκτός από τις συντάξεις να αφορά και τους μισθούς, αλλά και πολλαπλούς αποδέκτες, όπως φαντάζομαι ότι είναι ευνόητο, δηλαδή ό,τι χρέος αφορά είτε στο Δημόσιο, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε στα πιστωτικά ιδρύματα.
Πρέπει να διασφαλιστεί το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ τον μήνα στις συντάξεις και στους μισθούς, γιατί αυτό, κύριε Υπουργέ, μπορεί να το έχουμε και στους μισθούς. Δράττομαι της ευκαιρίας και επεκτείνω το αντικείμενο της ερώτησης. Πολλοί εργοδότες έχουν δυσκολία πληρωμής για πέντε-έξι μήνες και μετά τα καταβάλλουν αναδρομικά. Οπότε, καλό είναι, αφού θα επιλυθεί που θα επιλυθεί το θέμα, να είναι διττή η αντιμετώπιση και να αφορά και τους μισθούς και περισσότερους αποδέκτες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο. 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Οι μισθοί προστατεύονται από την ίδια διάταξη, όπως και οι συντάξεις. Υπενθυμίζω ότι το όριο είναι μέχρι τα 1000 ευρώ, και από 1000 ευρώ μέχρι 1500 ευρώ είναι το ήμισυ, ό,τι προκύπτει δηλαδή και το ανώτατο είναι 1250 ευρώ.
Όλα αυτά, όπως είπατε, κύριε Θεοφύλακτε, τα εξετάζουμε. Εκείνο που επίσης εξετάζουμε και έχω την ευκαιρία να το ανακοινώσω από τη θέση αυτή, είναι να ενημερώσουμε εμείς κατευθείαν τα συστήματα των τραπεζών. Είμαστε σε μια συζήτηση μαζί τους για το ακατάσχετο όριο των συντάξεων, το όριο όλων, διότι ο νόμος προβλέπει δήλωση από τους ίδιους τους δικαιούχους συντάξεων, να δηλώσουν δηλαδή από ποιον λογαριασμό -από έναν λογαριασμό ή έναν κοινό λογαριασμό- θα γίνεται η κατάσχεση, μέχρι τα όρια που επιτρέπει ο νόμος.
Αυτό που εξετάζουμε και είναι ένα τεχνικό θέμα, γι’ αυτό πρέπει και οι τράπεζες να συμβάλλουν στην εξεύρεση μιας λύσης, είναι να δηλώνουμε εμείς από το ίδιο μας το σύστημα το ποσό που έχουν ήδη οι ασφαλισμένοι και μέχρι ποιο ύψος είναι επιτρεπτό, διότι παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε διάφορα τέτοια συστήματα και μέσα, που δεν έχουν κάνει τη δήλωση και γίνεται κατάσχεση χωρίς αυτοί οι άνθρωποι να έχουν προστασία. Είναι θέμα που έχουμε διαπιστώσει ότι είναι πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστώ για τη συντομία.
Πάντως, κύριε Υπουργέ, οι τράπεζες μην περιμένετε να συμβάλλουν εάν δεν υπάρχει ποινολόγιο, δηλαδή ότι αν δεν εφαρμόσεις τον νόμο, υπάρχει ποινή. Διαφορετικά μην ευελπιστείτε ότι θα συμβάλλουν, μηδενός εξαιρουμένης. Ευχαριστώ και για την παρουσία.
 


Με εκτίμηση,

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια