Συνέντευξη στον Παντελή Περιβολάρη
– Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο πρώην υπουργός Υγείας για τους χειρισµούς στη διαχείριση της πανδηµίας – Τι λέει για τις 6.000 προσλήψεις και γιατί εν µέσω κρίσης δεν θα πάει εύκολα κάποιος να δουλέψει για 800 ευρώ, ως συμβασιούχος.
Ο πρώην υπουργός Υγείας (επί ΣΥΡΙΖΑ) σε μία συνέντευξή του στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» που θα συζητηθεί μιλά για «εγκληματική αμέλεια από πλευράς της κυβέρνησης» και ζητά να επέμβει ο εισαγγελέας, με τον ίδιο τρόπο που ευαίσθητα κινητοποιήθηκε για τις εκδηλώσεις των κομμάτων της αριστεράς την ημέρα του Πολυτεχνείου.
Υπάρχουν λάθη στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, λένε αρκετοί. Εσείς ποια προσδιορίζετε ως μεγάλα λάθη;
Αρχικά η κυβέρνηση έχασε το στοίχημα με τον χρόνο. Μετά το πρώτο κύμα όφειλε να απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες της και τη δέσμευση του προγράμματός της και να επισπεύσει απνευστί τις προσλήψεις γιατρών που είχαν προκηρυχτεί τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η έπρεπε να ζητήσει τη συναίνεση όλων των κομμάτων -και θα την είχε- για μία προκήρυξη τουλάχιστον 2.000 μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, κυρίως για ΜΕΘ, με «φαστ τρακ» διαδικασία, μονιμοποιώντας, όμως, παράλληλα και τους μέχρι τότε υπηρετούντες σε θέση επικουρικού προσωπικού.
Το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα των 6.000 προσλήψεων αποδείχτηκε «μούφα», γιατί σε μια τέτοια επικίνδυνη κρίση δεν θα πάει εύκολα κάποιος να δουλέψει για 800 ευρώ, ως συμβασιούχος.
«Αν ήμουν τώρα υπουργός δεν θα αυτοεξευτελιζόμουν. Προκήρυξαν 300 θέσεις γιατρών και νοσηλευτών με τρίμηνη σύμβαση», επισημαίνει στη «Μ» ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Επιπλέον, η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις της TUI να έρθουν οι τουρίστες χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Σήμερα ισχυρίζονται ότι θα χάναμε τρια δισ. ευρώ. Γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι η TUI σήμερα αρνείται να πληρώσει τους ξενοδόχους, υποσχόμενη να το κάνει σε αόριστο χρόνο; Πού είναι σήμερα τα τρία δισ.; Οσον αφορά στις συγκοινωνίες, η κυβέρνηση εφθασε να εργαλειοποιεί τους λοιμωξιολόγους, μερικοί από τους οποίους αυτογελοιοποιήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι η «σαρδελοποίηση» στα λεωφορεία δεν είναι και τόσο ισχυρή αιτία μετάδοσης. Θα μπορούσε, όμως, να προσλάβει εγκαίρως μέχρι 500 οδηγούς. ∆εν είναι τεράστιο το νούμερο.
Και τέλος, η κυβέρνηση υπέκυψε στο εκλογικό της ακροατήριο και στις εμμονές των ιεραρχών, οι οποίοι αγνόησαν προκλητικά τη δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι «η Ορθοδοξία δεν κινδυνεύει, κινδυνεύουν οι Ορθόδοξοι». Απέκρυψε, δηλαδή και σε αυτό ευθύνονται και πολλά Μέσα Ενημέρωσης, τον συνωστισμό που γινόταν τις ημέρες των εφημεριών στα νοσοκομεία. Το τι έγινε με τα σχολεία είναι και αυτό ένα ακόμα κεφάλαιο απρονοησίας. Χωρίς να έχει και να πρέπει να έχει κάποιος σε μια τέτοια πανδημία αντιπολιτευτική διάθεση και επειδή θέλω να είμαι ακριβής, δεν πιστεύω ότι υπήρχε τρόπος να αποτραπεί εντελώς ένα δεύτερο κύμα. Πιστεύω, όμως, ότι θα μπορούσε να αποδυναμωθεί η έντασή του και να μην δοκιμαστούν σκληρά τόσες χιλιάδες ανθρώπων ούτε να έχουμε τόσες εκατοντάδες νεκρών.
Αν ήσασταν υπουργός Υγείας, θέση που υπηρετήσατε (επί ΣΥΡΙΖΑ) και τη γνωρίζετε , τι θα κάνατε;
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος Αλέξη Τσίπρα και Ανδρέα Ξανθού δίνουν το περίγραμμα του τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η πολιτική ενός κόμματος κρίνεται και σε στιγμές που είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Το 2015 λοιπόν, όταν αναλάβαμε, δεν είχαμε βεβαίως πανδημία. Είχαμε, όμως, ανθρωπιστική κρίση, με 2.500.000 Έλληνες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είχαμε οικονομική κρίση, μέρος της οποίας ήταν 700.000.000 ευρω, οφειλές των νοσοκομείων προς τρίτους, είχαμε υπερχρεωμένο τον ΕΟΠΥΥ και ένα ΕΣΥ αποψιλωμένο από τις συνταξιοδοτήσεις της τελευταίας πενταετίας και από το πάγωμα των προσλήψεων μετά το 2010. Επιπλέον, είχαμε το αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης που επιβάρυνε το Σύστημα Υγείας με την περίθαλψη χιλιάδων ανθρώπων. Αυτή ήταν η πραγματικότητα που κλήθηκα να διαχειριστώ για λογαριασμό της κυβέρνησης εκείνης. Η κυβέρνηση, λοιπόν, εκείνη, δια της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας Κουρουμπλή – Ξανθού:
Ξεπάγωσε τις προσλήψεις της προηγούμενης περιόδου. Εξασφάλισε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση την πρόσληψη 3.500 μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, που ανακοίνωσε, επισκεπτόμενος το υπουργείο Υγείας στις 2 Απριλίου του 2015, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και επειδή κάποιος μπορεί να πει ότι αυτά τα λέω για να τα λέω, ξεκίνησε τότε αμέσως, μια συνεργασία με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ για την επίσπευση των διαδικασιών και επιπλέον ξεκινήσαμε τη διαδικασία για την ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή, όλων των ανασφάλιστων.
Αυτό που έκανα τότε λοιπόν, θα έκανα και σήμερα. ∆εν θα αυτοεξευτελιζόμουν. Γιατί το λέω αυτό; Μην κοιτάτε που τώρα το έχουν επίτηδες ξεχάσει και δεν το λένε. Το αποκρύπτουν. Με την έναρξη της πανδημίας προκήρυξαν (!) 300 θέσεις γιατρών και νοσηλευτών με τρίμηνη σύμβαση. Αν είναι δυνατόν από μια κυβέρνηση αρίστων και ικανών. Επίσης, έχω πει από την αρχή της πανδημίας ότι τα νοσοκομεία Λοιμωδών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το «Φλέμινγκ» στην Αθήνα και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, έπρεπε να έχουν γίνει νοσοκομεία Covid-19. Τα νοσοκομεία αυτά αφρόνως έκλεισαν το 2013. Τώρα θα έπρεπε να έχουν γίνει νοσοκομεία αποκλειστικά για Covid-19, για να μην έχουμε την επιβάρυνση σε μεταδοτικότητα, με ό,τι σημαίνει αυτό, των άλλων νοσοκομείων. Αυτά θα έκανα εγώ, αν είχα την ευθύνη αυτού του τομέα.
Θεωρείτε ότι η υγειονομική επιτροπή του κ. Τσιόδρα λειτουργεί υπό την κυβέρνηση, δηλαδή εξυπηρετεί πολιτικές της κυβέρνησης ή ανεξάρτητα;
Πιστεύω ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να είναι πιο διευρυμένη με περισσότερες, απαραίτητες ειδικότητες. Θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα υπόδειξης επιστημόνων και από τα κόμματα και θα έπρεπε τα πρακτικά της να είναι προσβάσιμα τουλάχιστον σε εκπροσώπους των κομμάτων.
Ακούσαμε από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τους νεκρούς από κορωνοϊό, αν είστε η επόμενη κυβέρνηση θα το ερευνήσετε αυτό στη Βουλή με εξεταστική ή και προανακριτική επιτροπή;
Σε αυτή τη χώρα και στη ∆ημοκρατία μας υπάρχουν θεσμικά όργανα. Οι εισαγγελείς της χώρας δεν πρέπει να ευαισθητοποιούνται μόνο σε γεγονότα όπως του Πολυτεχνείου, ζητώντας τη δίωξη τριών πολιτικών αρχηγών. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει στα πράγματα εγκληματική αμέλεια. Οι εισαγγελείς ας αξιολογήσουν τη θεσμική τους ευθύνη.
Και μια πολιτική ερώτηση. Πότε πιστεύετε θα γίνουν οι εκλογές; Στο τέλος της πανδημίας ή στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης;
Η κυβέρνηση αυτή σε ένα χρόνο από σήμερα θα κληθεί να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα. Θα προκύψουν και απολογιστικές ευθύνες από τον χειρισμό της πανδημίας. Εθνικά η χώρα απειλείται με ακρωτηριασμό. Η κοινωνική της άμυνα κατεδαφίζεται με τις εμμονές σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Φοβούμαι ότι πολλά νοικοκυριά θα πεινάσουν. Με βάση τα ως άνω, πολλά θα κριθούν και από τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Θα περιμένει να πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο;
Υ.Γ. Τιμώ ιδιαιτέρως το πρόσωπο και το θεσμό του Προέδρου της ∆ημοκρατίας. Στη Θεσσαλονίκη και τη ∆οξολογία, πιστεύω ότι η Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας έχασε μια μεγάλη ευκαιρία. Θα μπορούσε να απαιτήσει, με τίμημα την παρουσία της, να αναγκαστούν οι κληρικοί να φορέσουν μάσκες. Θα ήταν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ο νοών νοείτω!
0 Σχόλια
Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .