Συνέντευξη Τύπου για την Πορεία των Έργων στις Υποδομές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πόλη της Φλώρινας Παραχώρησε η Π.Ε. Φλώρινας και ο Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.


Τηρώντας τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού (Covid-19), ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξής ΠΔΜ κ. Βασίλειος Άμπας και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Ιορδανίδης παραχώρησαν, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου,  συνέντευξη τύπου στον ημιώροφο του διοικητηρίου της Π.Ε. Φλώρινας, αναφορικά με τις εξελίξεις στις υποδομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη της Φλώρινας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κ. Ιωάννης Κιοσές επεσήμανε τα κύρια έργα που είναι σε εξέλιξη και τα οποία σχετίζονται με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο, συγκεκριμένα:  την Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ Κοζάνης προϋπολογισμού 52.000.000 ευρώ, το νέο κτίριο στην οικοπεδική έκταση του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα προϋπολογισμού  8.000.000 ευρώ, έργα χρηματοδοτούμενα από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις του κτιρίου της «Αγίας Όλγας» και την παραχώρηση του για χρήση στο Πανεπιστήμιο, κάνοντας μνεία στις ενέργειες του 2016 με τις οποίες ενεργοποιήθηκε το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο.

Τέλος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκομένους φορείς, τις Πρυτανικές, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, πρώην και νύν, για την συμβολή τους σ΄ αυτή την συλλογική προσπάθεια.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Ιορδανίδης ο οποίος επισήμανε τον κοινό στόχο που έθεσε η Περιφερειακή Αρχή και η διοίκηση του Πανεπιστημίου σχετικά με τον σχεδιασμό των έργων στην πόλη της Φλώρινας.

Υπενθύμισε ότι το Πανεπιστήμιο είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ότι αυτό είναι ενδεικτικό της ανάπτυξης που μπορεί να προσφέρει συνολικά στις πέντε πόλεις που λειτουργούν Πανεπιστημιακά τμήματα.

Τόνισε ότι η Πανεπιστημιούπολη στην ΖΕΠ Κοζάνης αποτελεί την προμετωπίδα των έργων, ενώ η Φλώρινα ακολουθεί έναν γοργό βηματισμό, με περισσότερα του ενός έργα, που θα συντελέσουν στην ανάπτυξη της πόλης και την αναβάθμιση των υποδομών του Πανεπιστημίου.

Κατόπιν, ο κ. Ιορδανίδης , παρουσίασε ψηφιακά τις μακέτες των δύο έργων:

Αρχικά αναφέρθηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και συγκεκριμένα   στον χρόνο ένταξης προς χρηματοδότηση του έργου στα τέλη Ιουλίου, στην έκδοση οικοδομικής άδειας και στο επόμενο βήμα που είναι η διαγωνιστική διαδικασία. Επισήμανε δε ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και χρόνια.

Επίσης, προέβη στη διαπίστωση ότι οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα βρίσκονται σε καλή κατάσταση  συγκριτικά με εκείνες των υπολοίπων σχολών Πανελλαδικά και πως δεν υστερούν σε εξοπλισμό. Ωστόσο επισήμανε την ύπαρξη μέριμνας για την αναβάθμισή τους, κυρίως σε ενεργειακό επίπεδο, προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου εκπαιδευτηρίου.

Αναφορικά με το δεύτερο έργο , αυτό της  Σχολής Καλών Τεχνών ο κ. Ιορδανίδης το χαρακτήρισε εμβληματικό και περιέγραψε τα προβλήματα που προέκυψαν, με τις σύνθετες διαδικασίες που απαιτούσε η έγκριση του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του έργου, μέχρι να τροχοδρομηθεί. Επιπλέον ανέδειξε την επενδυτική αξία της σχολής Καλών τεχνών για τη Φλώρινα, με την προσεχή λειτουργία δύο τμημάτων (ένα τμήμα λειτουργεί ενώ το δεύτερο βρίσκεται σε αναστολή).

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Δ.Μ., κ. Βασίλειος Άμπας, χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο ισχυρό αναπτυξιακό πόρο για την Περιφέρεια, που πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα από την έξυπνη εξειδίκευση, την οποία συνέδεσε με την ενέργεια, την αγροδιατροφή και την ποικιλία του φυσικού τοπίου της περιοχής.

Αναφορικά με τις νέες κτηριακές υποδομές της σχολής καλών τεχνών, περιέγραψε τις δυσκολίες που ανέκυψαν στην έκδοση οικοδομικής άδειας και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν αποτελεσματικά για την έγκαιρή κατάρτιση των σχετικών σχεδίων και μελετών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Άμπας, δυσκολίες προέκυψαν και στην περίπτωση του κτηρίου της «Αγίας Όλγας», σχετικά με το θεσμικό και το ιδιοκτησιακό καθεστώς,  οι οποίες ξεπεράστηκαν μέσα από τη συνεχή επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που απαιτήθηκαν για την έγκριση της μελέτης απο το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων. Πρόσθεσε, επιπλέον οτι οι παρατηρήσεις του Συμβουλίου επιβάλλουν την τροποποίηση του αρχικού προϋπολογισμού του 1.800.000 ευρώ, αναζητώντας ένα άλλο αξιόπιστο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Τέλος ανέφερε ότι οι συνεχείς επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία, έχουν βάλει σε καλό δρόμο την παραχώρηση του «νέου αγροκτήματος», της Σχολής Γεωπονίας, ώστε να γίνει ένας σύγχρονος πυλώνας εκπαίδευσης των αγροτών, ενόψει της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης που διανύει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια