Το Μεγάλο Λάθος

Η Συνθήκη αυτή του Αγ. Στεφάνου βέβαια καταργήθηκε, αλλά στα Σλαβικά κράτη ενστάλαξε πλέον το δηλητήριο, να παραμείνει η συνθήκη ως στόχος αυτών στα μετέπειτα χρόνια.


 Έτσι άρχισε το Μαρτύριο του Ελληνικού λαού στην Μακεδονία, από τους Σλάβους, με πρωτοστάτες τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες. Με δολοφονίες Δεσποτάδων, Προυχόντων Ελλήνων, αρχόντων, Ιερέων, Δασκάλων και με πυρκαγιές και άλλων εγκληματικών ενεργειών, προσπαθούσαν ν’ αφήσουν ακέφαλους τους Έλληνες, ώστε να γίνει η Μακεδονία εύκολη λεία, εν όψει και της διαφαινόμενης κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

     Η Κατάσταση αυτή πήρε τραγικές διαστάσεις για τον Ελληνισμό της Μακεδονίας, από τις αρχές τους 20ου αιώνα. Όμως! μετά την αφύπνιση της υπολοίπου Ελλάδος άρχισε ο Μακεδονικός Αγώνας για την διάσωση της Μακεδονίας (1903-1918). Οι εθνικιστικές αυτές διαμάχες κράτησαν μισό αιώνα, από το 1878 έως το 1918. Μετά τον Α! Π.Π. με την συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913) και την συνθήκη του Νεϊγί (1918), τα όρια της Ελλάδος πήραν την σημερινή τελική μορφή, όπως διαμορφώθηκε αυτή στο τέλος των Βαλκανικών Πολέμων. Λόγω οριοθετήσεως, ένα τμήμα της Μακεδονίας του Φιλίππου Β΄, οι περιοχές Μοναστηρίου και Γευγελή περιήλθαν στην Σερβία και ένα άλλο μικρότερο μέρος στην περιοχή του όρους Πυρήν πήγε στα όρια της Βουλγαρίας.
 

 - Το Μακεδονικό ζήτημα προς στιγμήν εφάνει ότι έληξε, αλλά το Ελληνικό στοιχείο από τις περιπέτειες του μισού αιώνα και τον Μακεδονικό Αγώνα επικίνδυνα αραίωσε. Τότε ο Βενιζέλος διείδε το πρόβλημα που μελλοντικά πάλι θα δημιουργηθεί, με ψεύτικες υποσχέσεις προώθησε ένα μέρος από τους πρόσφυγες εκ Μικράς Ασίας προς την Μακεδονία και έτσι επανήλθε η ισορροπία των Ελλήνων στην Μακεδονία.
 

 - Με την κατάληψη της Ελλάδος το 1941 από την φασιστική Γερμανία και την παραχώρηση στην τότε Σύμμαχό της Βουλγαρία την Ανατολική Μακεδονία, αναζωπυρώθηκε και πάλι το Μακεδονικό ζήτημα.
 

 - Στην συνέχεια ο παμπόνηρος Τίτο της Γιουγκοσλαβίας, για δικούς του λόγους καθόδου εις το Αιγαίον, χώρισε το Κράτος του σε ομοσπονδίες και το Νότιο τμήμα της Χώρας του το 1944, που συνόρευε με την Μακεδονία μας, το ονόμασε «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
 

 - Την περίοδο εκείνη η χώρα μας αντιμετώπιζε.......
Δείτε περισσότερα εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια