Μέσα στο προσεχές καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν στο νομό Κοζάνης οι εργασίες για την κατασκευή ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου που θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο στο σχέδιο της απολιγνιτοποίησης αυτής της τόσο επιβαρυμένης περιοχής.
Για δεκαετίες η εξάρτηση από τον λιγνίτη ως πρώτη ύλη παραγωγής ενέργειας αποτέλεσε ένα δίκοπο μαχαίρι. Από την μία είναι γεγονός ότι οι μονάδες, τα ορυχεία και τα συναφή έδωσαν δουλειά σε πολύ κόσμο που το είχε ανάγκη, ειδικά στην συγκεκριμένη περιοχή που οι ευκαιρίες σπανίζουν και παρατηρείται ακόμη και μείωση του πληθυσμού και -από την άλλη- είναι δεδομένο πως αυτό συνέβαινε με ένα τεράστιο κόστος. Το οποίο φυσικά δεν είναι άλλο από το τεράστιο οικολογικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτό είχε όχι μόνο στην φύση αλλά και στην υγεία των ίδιων των κατοίκων.
Πλέον, όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά τον λιγνίτη…
Η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση αλλά και γενικότερα την μείωση της εξάρτησης από το συγκεκριμένο ορυκτό είναι πια ειλημμένη και σύμφωνα με το σχέδιο που είχε εκπονηθεί προγραμματίστηκε μια σειρά πολύ μεγάλων επενδυτικών έργων από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ενέργειες (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ), με προσανατολισμό προς την λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».
Βέβαια, ακόμη κι αυτά τα πλάνα τέθηκαν εν αμφιβόλω εξαιτίας κορωνοϊού αφού η πανδημία, σε συνδυασμό με την πάντα παρούσα ελληνική γραφειοκρατία, έφεραν πολύ πίσω (χρονικά) το σχέδιο, την ίδια ώρα που μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχε ακόμη η αγωνία για τους πόρους μέσω του ΕΣΠΑ που απαιτούνταν για την υλοποίησή του.
Ωστόσο, το αμέσως επόμενο διάστημα οι… μηχανές θα πάρουν μπροστά και θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του πρώτου τέτοιου έργου που δεν θα είναι τίποτα… παραπάνω ή λιγότερο από ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, που όταν ολοκληρωθεί (προς τα τέλη του 2021 σύμφωνα με τον σχεδιασμό) θα είναι το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και ένα από τα πέντε σημαντικότερα στην Ευρώπη. Μια επένδυση ύψους 130.000.000 ευρώ που θα παράγει ετησίως 300 GWh ηλεκτρικής ενέργειας!
Τα οφέλη από την επένδυση της ΕΛΠΕ η οποία εξαγόρασε το έργο από γερμανική εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Juwi, στο τελικό στάδιο αδειοδότησής του, θα είναι πολλαπλά. Το άμεσο όφελος αφορά στις θέσεις εργασίας, καθώς θα δώσει δουλειά σε 350 οικογένειες (μια έμμεση απάντηση στις φωνές που κάνουν λόγο για ανεργία και φτωχοποίηση λόγω του λουκέτου στις επιχειρήσεις εξόρυξης λιγνίτη), ενώ υπολογίζεται ότι μέσω του νομοθετημένου πόρου θα αποδίδει στις τοπικές κοινωνίες περίπου 500.000 ευρώ τον χρόνο.
Η συνολική ετήσια παραγωγή του ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών το ίδιο διάστημα (έτσι για να έχουμε μια εικόνα των δυνατοτήτων του) και αυτό θα συμβαίνει χωρίς τους ρύπους και την επιβάρυνση που δημιουργούσαν τα ορυκτά καύσιμα για το περιβάλλον. Χωρίς, δηλαδή, να εκλύονται οι περίπου 300.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα που ισοδυναμούν με 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Κάτι που μεσοπρόθεσμα είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής αλλά και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα, για τα επόμενα 20 χρόνια η τιμή με την οποία θα πωλείται η ενέργεια που θα παράγεται ορίστηκε στα 56,72 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα, χαμηλότερη δηλαδή από την τιμή χονδρικής που ισχύει σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί το ίδιο το έργο αντί να επιδοτείται, να επιδοτεί άλλα έργα ανανεώσιμων πηγών, ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες το 40% της επένδυσης θα αποτελεί ελληνική προστιθέμενη αξία.
Αυτό το mega-φωτοβολταϊκό πάρκο αναμένεται να είναι μόνο η αρχή και η… αρχή του τέλους για τον λιγνίτη. Τόσο η ΕΛΠΕ όσο και η ΔΕΗ δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Το πλάνο προβλέπει ότι το επόμενο διάστημα περίπου 30.000 στρέμματα (πρώην) λιγνιτικής γης θα δεσμευτούν ώστε να κατασκευαστούν και άλλα αντίστοιχα έργα τα οποία αναμένεται να έχουν ισχύ 2 GW, ενώ ο προϋπολογισμός ξεπερνά το 1 δις ευρώ και ίσως αγγίξει ακόμη και το 1,5 δις!
Ειδικά η ΔΕΗ έχει μπει πολύ δυναμικά σε αυτό το «παιχνίδι», έχοντας εκπονήσει πλάνο που την θέλει ως το 2024 να είναι σε θέση να παράγει ενέργεια της τάξης του 1,5 GW αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά πάρκα
Κι όλα αυτά σε μια περιοχή, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία, η οποία σύμφωνα με έρευνα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου χτυπήθηκε σκληρά από την κρίση την περίοδο των μνημονίων, με συνέπεια να εκφραστούν φόβοι σχεδόν την ίδια στιγμή που ανακοινώθηκαν τα σχέδια για το κλείσιμο των λιγνιτορυχείων σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων. Οι ίδιοι οι κάτοικοι ήταν οι πρώτοι που πλήρωσαν το υψηλότατο τίμημα που απαιτήθηκε προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας για δεκαετίες ολόκληρες. Και επομένως, είναι απολύτως λογικό τώρα που έφτασε η ώρα της απεξάρτησης να πάρουν κι εκείνοι πίσω κάτι από αυτό που για πάρα μα πάρα πολλά χρόνια είχαν θυσιάσει για όλους εμάς τους υπόλοιπους.
ΠΗΓΗ:menshouse.gr
ΠΗΓΗ:menshouse.gr
6 Σχόλια
Αυτά στην Κοζάνη. Στο Αμύνταιο;; όλες μας οι προτάσεις για την μεταλιγνιτική εποχή; η εξής μία να συνδεθούμε με την Μονάδα 5 και και τέλος. Πάλι ένα κρέμασμα από την ΔΕΗ κια αυτό μονο για την τηλεθέρμανση που δεν αφορά και όλη την περιοχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχεδιασμός για επενδύσεις μέσω των οποίων θα διαχυθούν τα χρήματα του ΤΑΜΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ στον κόσμο της περιοχης ΚΑΝΕΝΑΣ...!! άλλος αναπτυξιακός σχεδιασμός ΚΑΝΕΝΑΣ. Απαιτήσεις Αποκαταστάσεων από την ΔΕΗ του κρανίου τοπου που αφήνει στην περιοχή,ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ..........!! Εδώ και στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν...!!
Το έργο μοιάζει με τα καθρεπτακια που έδιναν οι Ισπανοί στους γηγενείς της Αμερικής για να πάρουν τον χρυσό τους
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πολλά υποσχόμενο έργο του φωτοβολταϊκου πάρκου μπροστά στην πρόσκαιρη και χωρίς σχέδιο απόσυρση όλων τον μονάδων της δυτικής Μακεδονίας
Μοιάζει με τα καθρεπτακια των Ισπανών κατακτητών
Η άδεια κατασκευής "αγοράστηκε" από τους "φίλους" μας Γερμανούς οι καθρέπτες (σύμπτωση?? ) μάλλον από τους ίδιους αφού κανένας κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός δεν φρόντισε τόσα χρόνια να κατασκευαζουμε εμείς οι Έλληνες
Θα δουλέψουν μερικές εκατοντάδες πρόσκαιρα στην τοποθέτηση .. Λίγους μήνες δλδ... Και μετά μερικές δεκάδες και αυτό προβάλλεται σαν "επένδυση" ισοδύναμη των χιλιάδων θέσεων εργασίας άμεσων αλλά και έμμεσων που θα χαθούν λόγο της βιαιας και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποιησης.
Και όλο το" πακέτο" "ξεκίνησε" από το Αμύνταιο.τον νόμο Φλώρινας δλδ τον ποιο αδύνατο πολιτικό κρίκο και χωρίς καμία σχεδόν αντίδραση !!!!
Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και άξιοι της "μοίρας" μας
Στο Αμυνταιο δεν θα γινει καμια επενδυση αν δεν εξασφαλιστεί οτι το εργο θα το παρει ο συνεταιρος απο την Πτολεμαΐδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Κοζανη δεν εχει Ξυνο Νερο για να ασχολούνται μονο με αυτό. Και για αυτο βλέπεις οτι πάνε μπροστά. Εμεις εχουμε τον καημο μας. Αλλα οταν δεν μπορούν να κυκλοφορησουν στο Αμύνταιο τότε να τους δω ολους. Και Δημάρχους και Αντιδημαρχους και Αντιπολιτευση (γιατι και αυτη εχει διοικήσει και συνεχιζει να συνδιοικει). Απο την αλλη δες τους τον καθενα μονο του. Ειναι μια κινητή μιζέρια. Πως και με τι οραμα να πανε μπροστά τον τοπο;Ποιος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ έβγαζες τον πρώην Δημ τόσα χρόνια που αυτός έχει την μεγαλύτερη ευθύνη γιατί ήτανε τόσα χρόνια και ενδιαφέρον κανένα...βιομαζα...χα χα...εσύ έβγαλες και τον νυν...ποιον νυν δηλαδή όταν οι ίδιοι μας δείξανε ότι είναι "ΈΝΑ" τελικά...καλά είναι και τα ξύλα κ το πετρέλαιο θέρμανσης...βλέπω πολύ κρύο χειμώνα φέτος!
ΔιαγραφήΚύριοι των σχολίων 2:09 και 2:17
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς να θέλω την υποβάθμιση του εργοστασίου στο ξινό νερό που έχει την πολιτική του κυρίως πλευρά δλδ δύο "επιφανών" ανδρών του πρώην και του σημερινού δημάρχου που αυτό εξευτελιζονται σε ένα "θέατρο" παραλόγου την στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή γίνονται ραγδαίες αλλαγές οι οποίες αφήνουν χιλιάδες ανέργους τον Δήμο στην καλύτερη με ασύμφορη λειτουργία τηλεθερμανσης και στην χειρότερη χωρίς καν τηλεθερμανση.
Και αυτοί έχουν αναλωθεί στο πως θα" περάσει" ο καθένας το "δικό" του για ιδίων όφελος και εμείς "στο ίδιο έργο θεατές" αμετοχοι-συμετοχοι
Να μας χαιρόμαστε
Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .