Δήλωση Π. Πέρκα για τα συμπεράσματα της Κυβερνητικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση

Οι Πρόσφατες ενέργειες της Κυβέρνησης στον τομέα της απολιγνιτοποίησης ενισχύουν την έντονη κοινωνική ανησυχία που επικρατεί στους πολίτες της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας και επιβεβαιώνουν πλήρως την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκε και στην επερώτηση 61 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την “καταστροφική και ανέφικτη μετάβαση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας”. Τα συμπεράσματα της συνεδρίασης
της Κυβερνητικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση, επιβεβαιώνουν την ανησυχία μας για την έλλειψη σχεδίου από την Κυβέρνηση και τον φόβο μας ότι η μεταλιγνιτική εποχή που οραματίζεται η Κυβέρνηση δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ομαλή.

Από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση προκύπτουν τα κάτωθι συμπεράσματα:

Πρώτο: η παραδοχή εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι 6 μήνες μετά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και τώρα αποφασίστηκε η σύνταξη ενός ενιαίου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης για τη Δίκαιη Μετάβαση. Υπενθυμίζουμε ότι η ολοκλήρωση του σχεδίου για τη δίκαιη μετάβαση είναι απαραίτητη προϋπόθεση της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης περιλαμβάνει ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης με επίκεντρο τα σχέδια δίκαιης μετάβασης περιοχών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη θα εκπονήσουν ένα ή περισσότερα σχέδια μετάβασης περιοχών, που θα παρέχουν μια συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας μετάβασης, και τα οποία θα είναι σύμφωνα με τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα και τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Στα σχέδια δίκαιης μετάβασης περιοχών θα προσδιορίζονται οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο και οι οποίες θα πρέπει να λάβουν στήριξη. Για καθεμία από τις περιοχές αυτές, τα σχέδια θα καθορίζουν τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις και θα παρέχουν λεπτομερή στοιχεία για τις ανάγκες και τα μέτρα οικονομικής διαφοροποίησης, επανεκπαίδευσης και περιβαλλοντικής αποκατάστασης, κατά περίπτωση. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2020, αλλά δεν έχει καν ουσιαστικά ξεκινήσει (το μόνο αντίστοιχο έργο που τρέχει είναι η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ).

Δεύτερο η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε ότι απαιτείται η κατάρτιση ενός Μεταβατικού Προγράμματος για την περίοδο 2020-2021 με βάση τις δυνατότητες του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και τους πόρους του «λιγνιτόσημου» της ΔΕΗ και του Πράσινου Ταμείου, το οποίο όμως δεν έχει καταρτιστεί ακόμα, αν και αφορά στο τρέχον έτος.

Τρίτο το θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ήταν η αρχιτεκτονική του masterplan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ. ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΙΜΟ.ΞΕΡΕΙ ΑΥΤΟΣ. ΜΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .