Παρέμβαση Γιάννη Αντωνιάδη στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής + video

 Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του βουλευτή Φλώρινας Γ. Αντωνιάδη, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής (29/8/2019), με θέμα τον προγραμματισμό του έργου της επιτροπής. Ο βουλευτής διατύπωσε ενδιαφέρουσες προτάσεις ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί της ομογένειας με την Ελλάδα κ.ά.


Μετά το βίντεο, ακολουθεί και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας του.
 
 
29/8/2019, Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς

Να πω κι’ εγώ με τη σειρά μου, καταρχάς, ότι ο δημοκρατισμός μιας Επιτροπής δεν συνίσταται στο ότι, όποιος θέλει μιλάει όσο θέλει, αλλά στο ότι η Επιτροπή θα εξασφαλίζει στον πρώτο και στον τελευταίο ομιλητή, ίδιες προϋποθέσεις και ευκαιρίες. Αυτός είναι ο δημοκρατισμός.

Εύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου, καλή και δημιουργική και παραγωγική πορεία και βέβαια εμείς που είμαστε και στην προηγούμενη Επιτροπή να κάνουμε και μια μικρή αποτίμηση.
Τώρα θα κάνω τρεις επισημάνσεις.

Η πρώτη επισήμανση είναι ότι, μιλήσαμε για  προτεραιότητες  που αφορούν τους Έλληνες της Διασποράς. Σ’ αυτές τις τρεις, τέσσερις, έξι προτεραιότητες, φρόνιμο είναι, τις μισές, τουλάχιστον να τις θέσουν οι ίδιοι οι Έλληνες της Διασποράς. Δεν θα θέσουμε εμείς που ξέρω, γνωρίζω ότι έχετε και την εμπειρία και ξέρετε ποιους απασχολούν. Είναι καλό, λοιπόν να ερωτηθούν και στη διάρκεια της θητείας μας να δούμε ποιες είναι οι ειδικές προτεραιότητες και να τις παντρέψουμε με αυτές που έχουμε εμείς.

Το δεύτερο είναι ότι, αναλώνουμε πολλές φορές δυνάμεις της Επιτροπής σε υποχρεώσεις  καθημερινότητας, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να είναι και αντικρουόμενες και εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή,  χάνονται. Η άποψή μου είναι ότι, γυρνάμε στην παραγωγική και δημιουργική.

Πέρα απ’ όλα αυτά τα σημαντικά με τα οποία ασχολήθηκε η Επιτροπή όλο το προηγούμενο  διάστημα θα πρέπει να βάλει μία, δύο ίσως και τρεις ουσιαστικές πρωτοβουλίες, σύμβολα οι οποίες θα είναι και συμβολικές, αλλά και ουσιαστικές.  Παράδειγμα, πρώτο. Θα μπορούσε να θεσμοθετήσει ένα Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημου Ελληνισμού, όπου κατ’ έτος, μια φορά το χρόνο, θα έρχονται εκπρόσωποι των ομογενών, θα υπάρχει μια ώσμωση  με τους γηγενείς και θα είναι παρόντες και οι Υπουργοί, αναλόγως με τις θεματικές. Μια μέρα για εκπαιδευτικά θέματα, μια ημέρα για πολιτισμό, μια ημέρα για πολιτικά και θα υποχρεώνονται οι Υπουργοί σε αυτά τα οποία θα θέτουν οι ομογενείς, μέχρι τον επόμενο χρόνο να μας πουν τι πρόοδο έχουμε. Είναι ένα πολύ σημαντικό και συμβολικό και ουσιαστικό. Έχει και τον κοινωνικό του χαρακτήρα και τον πολιτικό και τον πολιτισμικό. Ιδέες, αναφέρω. 

Δεύτερο. Ένα πολύ σημαντικό είναι, μέσα στις υποχρεώσεις της Επιτροπής που πρέπει, το έχουν πει με άλλα λόγια και οι υπόλοιποι συνάδελφοι οι προλαλήσαντες, την οργάνωση του ελληνικού λόμπι. Για το μεν πρώτο, λέω ότι επειδή δεν έχουμε λεφτά θα πρέπει να μεριμνήσει και αν καταλήξουμε σε κάτι τέτοιο να αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού. Εάν ζητήσουμε ένα και θεσμοθετημένο  θα το αναλάβει, εκεί είναι το σημαντικό. Για το δεύτερο που λέω, την οργάνωση του ελληνικού λόμπι και για την εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό και για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων στην Ελλάδα, αυτό θα μπορούσε να το αναλάβει με κάποια κονδύλια το Υπουργείο Εξωτερικών. Θα είναι μία, όμως, συμβολική πρωτοβουλία, δεν ξέρουμε τι μορφής. Αυτό, θα το αποφασίσει η Επιτροπή.

Το τρίτο και σημαντικό το οποίο είπατε, είναι και το θέμα των 200 χρόνων που είναι εξίσου πολύ σημαντικό και είναι εξίσου σημαντική η συμμετοχή των αποδήμων σε αυτές τις εκδηλώσεις. Νομίζω ότι εσείς, το Προεδρείο μαζί με εκπροσώπους των ομογενών θα πρέπει να έρθει σε επαφή με την κυρία Αγγελοπούλου για να διασφαλίσει και τα κονδύλια και ένα μέρος των εκδηλώσεων που θα αναλάβουν οι ομογενείς.

Ευχαριστώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια