Αστική ανάπτυξη: να ξαναγίνει το Αμύνταιο διοικητικό και εμπορικό κέντρο!


Η ιστορική διαδρομή της πόλης του Αμυνταίου είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη ενός σημαντικού διοικητικού και εμπορικού κέντρου, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Σε αυτόν τον τόπο, με αυτήν την πορεία δεν αξίζει η σημερινή εικόνα υποβάθμισης του αστικού χώρου και εγκατάλειψης των υποδομών που ανακόπτει κάθε ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική.

Το σχέδιο για την αστική ανάπτυξη που προτείνει η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μπορεί αφενός να ανακόψει τη φθίνουσα πορεία του αστικού ιστού του Αμυνταίου και αφετέρου να δώσει μια νέα και σύγχρονη προοπτική επανάκτησης του πρωταγωνιστικού διοικητικού και εμπορικού του ρόλου. Η ανάπλαση των υποβαθμισμένων κεντρικών πλατειών του εμπορικού κέντρου, η ενιαιοποίηση του αστικού ιστού με την απομάκρυνση των παλαιών σιδηροδρομικών γραμμών και τη δημιουργία ενός λειτουργικού συμπλέγματος δημόσιων κτιρίων, αλλά και η οριστική διασφάλιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης που κινδυνεύει.
Παράλληλα, η άμεση βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου στους υπόλοιπους οικισμούς του Δήμου και η έναρξη έργων για την εγκατάσταση τηλεθερμάνσεων με βιομάζα συνιστούν απαραίτητες συνθήκες για να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους οι νέοι της περιοχής.   
Οι δημόσιοι χώροι της πόλης του Αμυνταίου που αποτελούσαν ανέκαθεν τη βιτρίνα της πόλης και το σκηνικό της διοικητικής, εμπορικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων έχουν δυστυχώς παραμεληθεί. Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ προτείνει μέσα από τη διεκδίκηση και αξιοποίηση των ειδικών διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων τη συνολική ανάπλαση της Πλατείας Αγοράς και της Πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στις οποίες εδώ και περίπου μία εικοσαετία δεν έχει υλοποιηθεί κάποιο ουσιαστικό έργο διαμόρφωσης. Πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από τη λογική των αποσπασματικών και πρόχειρων παρεμβάσεων και να υλοποιήσουμε ένα σχεδιασμό που οδηγήσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου και ελκυστικού χώρου ανάπτυξης της εμπορικής δραστηριότητας.
Οι ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές στην είσοδο της πόλης διχοτομούν τον αστικό ιστό του Αμυνταίου, σε μία περιοχή μάλιστα με σημαντικό δημόσιο χαρακτήρα. Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ προωθεί άμεσα την απομάκρυνση των παλαιών γραμμών τρένου και τη συνολική ανάπλαση της περιοχής, με στόχο τη δημιουργία ενός συμπλέγματος που θα περιλαμβάνει σημαντικά δημόσια κτίρια (Πνευματικό Κέντρο, Δημόσια Βιβλιοθήκη, Ωδείο). Η χωρική ενοποίηση των μεμονωμένων και υποβαθμισμένων σήμερα κτιρίων μέσα από ένα αισθητικά και λειτουργικά σύγχρονο σχεδιασμό ανάπλασης αποδίδει στους δημότες ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον ανάπτυξης της κοινωνικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ζωής.
Παράλληλα με δράσεις εξωστρέφειας μπορούμε να προσεγγίσουμε ειδικές ομάδες επισκεπτών και να θεσμοθετήσουμε εκδηλώσεις με μεγάλη εμβέλεια, δημιουργώντας συνεργασίες.
Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ επισημαίνει ξανά με αγωνία τον κίνδυνο να μπει το Αμύνταιο «στην κατάψυξη» τον ερχόμενο χειμώνα λόγω κακών χειρισμών και αδράνειας στην εξασφάλιση λειτουργίας της τηλεθέρμανσης. Επειδή ούτε συνολικά στο Αμύνταιο ως εμπορικό και διοικητικό κέντρο, αλλά πολύ περισσότερο ούτε στην ήδη δοκιμαζόμενη από την οικονομική κρίση τοπική κοινωνία αξίζει μία τέτοια οπισθοδρόμηση, απαιτείται άμεση άσκηση πίεσης και διαπραγμάτευση για τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης, παράλληλα με την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της μονάδας παραγωγής θέρμανσης.
Η αποκατάσταση και ο ευπρεπισμός της εικόνας του δημόσιου χώρου των χωριών μας δεν αποτελούν για την ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ προεκλογική ευκαιριακή ενασχόληση, αλλά άμεση προτεραιότητα, με προγραμματισμό και καθημερινή φροντίδα. Η εγκατάσταση και λειτουργία τηλεθερμάνσεων με βιομάζα στους οικισμούς, με χρηματοδότηση των δικτύων και των μονάδων από το ΕΣΠΑ, συνιστά μία καθοριστική συνολική παρέμβαση αναβάθμισης των χωριών μας, που μπορεί να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο παραμονής των νέων στον τόπο τους.
Το Αμύνταιο έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξαναγίνει το πραγματικό διοικητικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, με σημαντικές δυνατότητες που οφείλουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε όλοι εμείς που ζούμε ή δουλεύουμε σε αυτόν τον τόπο!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια