Δάνειο στον TAP 500 εκατ. ευρώ αποφάσισε η EBRD – Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του το έργο Δάνειο στον TAP 500 εκατ. ευρώ αποφάσισε η EBRD – Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του το έργο

Το διοικητικό συμβούλιο της EBRD ενέκρινε, όπως αναμενόταν, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, τη χορήγηση δανείου 500 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία του αγωγού TAP.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα μέσα στη χρονιά η έγκριση δανείου από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων ύψους 1,5 δις. ευρώ. Με απολύτως εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του, αλλά και με το «αγκάθι» της παρεμπόδισης από μικρή ομάδα διαφωνούντων στην περιοχή της Καβάλας να έχει ξεπεραστεί μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο δρόμος για την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού project είναι πλέον ανοιχτός. 

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο ως γνωστόν έχει περιληφθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέρχεται σε 4,5 δις. ευρώ. 

Πέραν των δανείων από την EBRD και την ΕΤΕπ, εξετάζονται περαιτέρω χρηματοδοτικές συνεισφορές από τις αρμόδιες επενδυτικές αρχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. 

Ο αγωγός μήκους 878 χιλιομέτρων ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, συνεχίζει στη Βόρεια Ελλάδα,  διασχίζει την Αλβανία και, αφού περάσει κάτω από την Αδριατική Θάλασσα, θα καταλήξει στη νότια Ιταλία.
Αποτελεί το τελευταίο σκέλος του νότιου διαδρόμου αερίου και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ….

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια