Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

Το Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη «Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής έτους 2017».


Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, κ. Πέτρος Σερίδης, είπε:

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γίνεται ο απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, σε Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα παρουσιαστούν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος της Δημοτικής δράσης.
Η ειδική αυτή συνεδρίαση λαμβάνει χώρα έως 30 Ιουνίου, κάθε χρόνο, και σε αυτή καλούνται οι κάτοικοι, οι συνδικαλιστικοί οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του Δήμου, καθώς βέβαια και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και όλοι οι Πρόεδροι των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων.

Κατά την ειδική αυτή συνεδρίαση τοποθετούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι του δημοτικού συμβουλίου, όλες οι δημοτικές παρατάξεις και κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό της συνεδρίασης αυτής».
Ακολούθησε η αποχώρηση των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, καθώς οι εκπρόσωποι της επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία του απολογισμού και να μην καταθέσουν τις απόψεις τους, αλλά και προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου και την καλύτερη λειτουργία τους προς όφελος των Δημοτών.

Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, είπε:

«Η αντιπολίτευση σήμερα έκανε μια παράσταση αντιδημοκρατίας, γιατί, αν ήταν πραγματικά δημοκράτες θα σεβόντουσαν τον κ. Πρόεδρο και θα περίμεναν να ακούσουν την απάντηση του στις ερωτήσεις και στις διαφωνίες τους τις οποίες κατέθεσαν. Δυστυχώς, όμως, ήρθαν μόνο να κατηγορήσουν τον Πρόεδρο και τη Δημοτική Αρχή και όχι για να ακούσουν τα πεπραγμένα ή να τοποθετηθούν επί αυτών και να εντοπίσουν τυχόν παραλείψεις της δημοτικής αρχής. Δυστυχώς, σε πολλά συμβούλια, ζούμε την ίδια κατάσταση, όπου καταθέτουν ένα υπόμνημα και αποχωρούν, χωρίς να περιμένουν τις απαντήσεις. Εάν αυτό λέγεται δημοκρατία, εάν αυτό λέγεται ενδιαφέρον για τα κοινά, για τους δημότες μας, για την πόλη μας, για τον Δήμο μας, ας τους κρίνει ο κόσμος, ο οποίος και θα μας κρίνει όλους».

Ο κ. Σερίδης, απαντώντας στην αντιπολίτευση, είπε:

«Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω το γραφείο Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας και τους συνεργάτες μου, οι οποίοι πραγματικά με βοήθησαν σε όλα τα προβλήματα που προέκυψαν και φυσικά να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για την πραγματοποίηση της σημερινής συνεδρίασης, καθώς απαιτείται ιδιαίτερη διαδικασία. Ευχαριστώ, επίσης, όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Αντιδημάρχους, γιατί βοηθάτε πραγματικά το έργο μου.

Απαντώντας στην κ. Σταύρου και στον κ. Τορλαχίδη, τους διαβεβαιώνω ότι οι προσκλήσεις στους φορείς εστάλησαν με email και ο νομοθέτης αναφέρει ότι οι προσκλήσεις στέλνονται με κάθε πρόσφορο μέσο, άρα ακόμα και με την ανακοίνωση του θέματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από τα blogs, σημαίνει ότι πληροφορήθηκε και ο κόσμος και οι φορείς. Επίσης, σε συνεργασία με την κ. Μούσιου ως πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας και την ευχαριστώ για αυτό, στάλθηκαν σε όλους τους φορείς email με την πρόσκληση, όπως το επιβεβαίωσε και η ίδια στον κ. Κωνσταντινίδη.

Όσον αφορά στον χρόνο διεξαγωγής, ο νόμος ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία συνεδρίασης την 30η Ιουνίου για την πραγματοποίηση της Ειδικής Συνεδρίασης αυτής.
Σχετικά με τις κατηγορίες της μειοψηφίας, ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν παρουσιάζεται το πραγματικό έργο του Δήμου, πραγματικά όλοι εμείς οι αιρετοί, οι Αντιδήμαρχοι και οι Διευθυντές των υπηρεσιών κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να παρουσιάσουμε το έργο μας και πραγματικά θέλουμε να πραγματοποιούνται τέτοιες συνεδριάσεις για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το σημαντικό μας έργο».

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Χρήστος Μπαρδάκας, επίσης, είπε:
«Διαπιστώνουμε μια συνεχόμενη αρνητική στάση της αντιπολίτευσης. Έχω αναφέρει παλιότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η αποχώρηση από μια συνεδρίαση, πόσο μάλλον από μια συνεδρίαση που έχει αυτή τη σημασία, είναι πολιτική πράξη με ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό. Δεν μπορούμε να κάνουμε σημαία την αποχώρηση από αυτές τις διαδικασίες για το παραμικρό ή επειδή δε μας αρέσει κάτι. Οι κύριοι της αντιπολίτευσης θα πρέπει να βρεθούν προ των ευθυνών τους, να συνετιστούν, διότι η σωστή αντιπολίτευση βελτιώνει τη

λειτουργία της Δημοτικής αρχής. Εάν και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κάποιες παραλείψεις, παρότι προσπαθούμε καθημερινά για το καλό των δημοτών μας, πρέπει να είναι παρόντες, να ακούσουν αυτά που κάνουμε, να επισημάνουν τα πιθανά μας λάθη και στη συνέχεια μέσα από έναν γόνιμο διάλογο να δούμε, εάν μπορούμε και τι μπορούμε να εντάξουμε από τις προτάσεις αυτές. Αυτό που κάνουν πάντως, δεν είναι πολιτική και σίγουρα δεν είναι αντιπολίτευση».

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των πεπραγμένων του Δήμου Φλώρινας, όπου οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Θεόδωρος Δημόπουλος, Νίκος Δούμτσης, Χρήστος Μπαρδάκας, Αντώνης Σίπκας και Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, κ. Νίκος Ευαγγέλου και η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, κ. Παναγιώτα Γαϊγάνη- Τίτα, πραγματοποίησαν μια εισαγωγική τοποθέτηση σχετικά με τις δράσεις των υπηρεσιών τους, αναφερόμενοι και στην έλλειψη προσωπικού, αλλά και στην έλλειψη πόρων, ενώ ακολούθησαν και οι Διευθυντές των Υπηρεσιών, που ανέλυσαν εμπεριστατωμένα τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής κατά το έτος 2017.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια