Δήλωση της Τομ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Ν.Δ. κυρίας Φ. Αραμπατζή για τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ & το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Αποστόλου

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Οι όψιμες δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, με τις οποίες ζητά να παραμείνει ο προϋπολογισμός της νέας Κ.Α.Π. τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα, αν και καλοδεχούμενες, δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν την ηχηρή απουσία του από τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα τόσον καιρό. Ο κ. Αποστόλου και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλουν να ενημερώσουν αναλυτικά την εθνική αντιπροσωπεία, καθώς ο αγροτικός τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες ανατροπές, που υπερβαίνουν χρονικά την παρούσα Κυβέρνηση».
 

Πλήρης δήλωση

«Οι όψιμες δηλώσεις του κ. Αποστόλου, με τις οποίες ζητά να παραμείνει ο προϋπολογισμός της νέας Κ.Α.Π. τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα, αν και καλοδεχούμενες, δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν την ηχηρή απουσία του από τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα τόσον καιρό. Ούτε μπορούν να αναπληρώσουν τη μηδενική επιχειρηματολογία του για την ανάγκη διατήρησης του προϋπολογισμού, σε μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά κρίση και υφίσταται πρωτοφανείς υφεσιακές αγροτικές πολιτικές.

Η αλήθεια είναι ότι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα θα λάβει μόλις 18,2 δις ευρώ για την περίοδο 2021-2027 έναντι των 19,6 δις, που εξασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το 2014-2020. Οι μειώσεις θα αγγίζουν το 3,9% για τον Πυλώνα Ι και το 15% στον Πυλώνα ΙΙ και αυτό σε τιμές 2018, χωρίς τις αναπροσαρμογές του πληθωρισμού.

Αντί όμως απλώς να θέτει τους προβληματισμούς του στον Επίτροπο Γεωργίας, καλό θα ήταν ο κ. Αποστόλου να ασχοληθεί έμπρακτα με τις προκλήσεις της ελληνικής γεωργίας. Η χώρα μας, με βάση τα σχέδια των κανονισμών οφείλει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020 να υποβάλει το Εθνικό Στρατηγικό της Σχέδιο, προκειμένου να μπορέσουν οι αγρότες να λάβουν επιδοτήσεις το 2021 και να διασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα. Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά και θα πρέπει από τώρα, με συλλογικές διαδικασίες και συνεννόηση με όλους τους φορείς, να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορεί να καθοριστεί συγκεκριμένη Εθνική Στρατηγική.

Ενδεικτικά, θα πρέπει να αποφασιστούν:
           
  1. Η παραμονή ή όχι στο σύστημα των ιστορικών δικαιωμάτων, με την υποχρέωση “εσωτερικής σύγκλισης”, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένα δικαίωμα ενίσχυσης δεν θα έχει αξία μικρότερη από το 75% της εθνικής μέσης αξίας έως το 2026
  2. Ο καθορισμός του ανώτατου ορίου πληρωμών
  3. Το μοντέλο αναδιανεμητικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα
  4. Τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα
  5. Η στρατηγική αναφορικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή ενημέρωση. Έχουμε καλέσει τον κ. Αποστόλου, ως αποκλειστικά υπεύθυνο για τη διαπραγμάτευση της νέας Κ.Α.Π., να ενημερώσει την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την διαπραγματευτική θέση του Υπουργείου, το χρονοδιάγραμμα, τις στρατηγικές που θα ακολουθήσει και την τεκμηρίωση τους, όχι με ευχολόγια αλλά με στοιχεία και αριθμούς. 

Ο κ. Αποστόλου και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλουν να ενημερώσουν αναλυτικά την εθνική αντιπροσωπεία, καθώς ο αγροτικός τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες ανατροπές, που υπερβαίνουν χρονικά την παρούσα Κυβέρνηση». 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια