Όταν η "Μόρα" έρχεται στον ύπνο σου

 Η υπνική παράλυση, γνωστή και με την ονομασία “Μόρα” εκτός από έντονο φόβο σε σημείο μέχρι κρίσεως πανικού, μπορεί να σας προκαλέσει αίσθημα επικείμενου θανάτου καθώς πρόκειται για τρομακτική κατάσταση ειδικά όταν πρωτοεμφανίζεται σε κάποιο άτομο.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΜΟΡΑΣ 

Η Μόρα είναι ένα ανεξάρτητο πνεύμα.


Σύμφωνα με τις περιγραφές είναι μία γυναίκα μαυροφορεμένη, η οποία εμφανίζεται στον ύπνο κάποιου συνήθως όταν κοιμάται ανάσκελα, του κρατάει τα χέρια και προσπαθεί να του πάρει την ανάσα.

Για την ακρίβεια, δεν μπορείς να κουνήσεις ούτε το μικρό σου δαχτυλάκι και ο πόνος στο στήθος σου όπου κάθεται, σου κόβει την ανάσα σε σημείο που αισθάνεσαι ότι αργοπεθαίνεις και όντως αργοπεθαίνεις, εκτός αν την νικήσεις.

Αν την γλιτώσεις, για τις επόμενες περίπου 3 μέρες εξακολουθείς να αισθάνεσαι έναν αρκετά ενοχλητικό οξύ πόνο στο στήθος και δεν μπορείς να πάρεις βαθιά ανάσα. Από τα λεγόμενα ανθρώπων που έχουν σπάσει τα πλευρά τους, υποθέτω ότι το συναίσθημα είναι παρόμοιο.

Εμφανίζεται με πολλές μορφές η πιο συνηθισμένη είναι αυτή της άσχημης γριάς, αλλά πολύ είναι αυτοί που την έχουν δει σαν όμορφη κοπέλα ή ακόμα και με την μορφή φωτεινής σφαίρας ή μικροσκοπικού νάνου κ.α.

Για το φαινόμενο υπάρχουν επίσης καταγραφές από την αρχαιότητα, αφού εξεταζόταν και ως ιατρικό ζήτημα και έτσι αναφορές σ' αυτό με διάφορες ονομασίες («εφιάλτης», «πνιγαλίων») συναντάμε στα έργα διαφόρων κλασικών φυσικών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ιατρική ερμηνεία που δίνεται είναι πως το φαινόμενο οφείλεται σε κάποια μορφή δυσπεψίας που προκαλείται από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Επειδή δε η Δυτική ιατρική στηρίχτηκε στα έργα της Ιπποκρατικής σχολής, και άλλων κλασικών, ή μεταγενέστερων φυσικών, όπως του Παύλου του Αιγινίτη, που διατήρησαν αυτήν την παράδοση, η άποψη αυτή έμεινε να κυριαρχεί στους επιστημονικούς κύκλους μέχρι και τον 19ο αιώνα.
  

Τι είναι η υπνική παράλυση

Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο ενώ το άτομο έχει συναίσθηση του περιβάλλοντος και του τι συμβαίνει γύρω του, δεν μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει και να ανταποκριθεί.


Συνήθως συμβαίνει κατά την ώρα που ξυπνάει κάποιος το πρωί και λιγότερα συχνά κατά την ώρα που πάει να κοιμηθεί το βράδυ.

Η παράλυση ύπνου λαμβάνει χώρα όταν ο εγκέφαλος “ξυπνάει” μετά απο στάδιο ύπνου REM, αλλά η σωματική παράλυση που συνοδεύει φυσιολογικά τον ύπνο REM παραμένει αντί να καταργηθεί κατά το ξύπνημα ως όφειλ.


Επιπρόσθετα η κατάσταση μπορεί να επιφέρει και υπναγωγικές και υπνοπομπικές ψευδαισθήσεις, κατά την έλευση ύπνου ή κατά το ξύπνημα αντιστοίχως.

Εκτός από την παράλυση και τις ψευδαισθήσεις – συνήθως οπτικές ή και ακουστικές- μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται πίεση στο σώμα τους, ή ένα αίσθημα πνιγμονής.


Η υπνική παράλυση μπορεί να συνοδεύει άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως η ναρκοληψία, η οποία αποτελεί σοβαρότατη διαταραχή ύπνου που χαρακτήριζεται από έντονη υπνηλία και επεισόδια ύπνου σε ανύποπτες στιγμές και καταστάσεις, με ή χωρίς καταπληξία.

Ποιος κινδυνεύει με υπνική παράλυση


Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων μπορεί να βιώσει έστω και ένα επεισόδιο υπνικής παράλυσης κατά τη διάρκεια της ζωής του.


Παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση υπνικής παράλυσης είναι:

  • Ύπτια θέση ύπνου (ανάσκελα)
  • Ακανόνιστο ωράριο ύπνου (βάρδιες)
  • Αγχώδεις διαταραχές
  • Έλλειψη ύπνου
  • Κατάχρηση ουσιών
  • Υπναγωγά φάρμακα
  • Ναρκοληψία

Εάν ένα άτομο εμφανίζει σχετικά συχνά το φαινόμενο της υπνικής παράλυσης, τότε θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με κάποιο ιατρό – Ειδικό Διαταραχών Ύπνου για να εξεταστεί και να υποβληθεί σε μελέτη ύπνου στο Ειδικό Εργαστήριο Ύπνου.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια