Υποβαθμίζεται χρόνος με τον χρόνο το νοσοκομείο Φλώρινας

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Φλώρινας αναφορικά με την ιατρική στελέχωσή του, χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο. Ως Σύλλογος Εργαζομένων, έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής (ελέω της προσδοκώμενης ενίσχυσης σε ιατρικό προσωπικό από τις προκηρυσσόμενες θέσεις μονίμων), οφείλουμε να χτυπήσουμε όσο γίνεται δυνατότερα πλέον το καμπανάκι κινδύνου για την ίδια την ύπαρξη του Νοσοκομείου μας, μιας και απέτυχε (σε μεγάλο βαθμό)  η κάλυψη των κενών.   Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό καθιστούν απαγορευτική την αξιοπρεπή και αποδοτική παροχή υπηρεσιών, παρεχομένων με αυτοθυσία από το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. 
Αναλυτικότερα:

 
 Παιδιατρική κλινική (Οργανικές θέσεις 4, καλυμμένες 2, κενές 2). Από τον Φεβρουάριο 2016 έως Αύγουστο 2016 εφημέρευε μόνο 7 ημέρες  μ.ο. το μήνα (!) και από τον Σεπτέμβριο 2016 (με την έλευση επικουρικής ιατρού, η οποία στη συνέχεια πήρε θέση μόνιμης) έως σήμερα, εφημερεύει 18-19 ημέρες μηνιαίως! Συνεπώς οι συμπατριώτες μας καταφεύγουν αγχωμένοι συχνά – πυκνά (κατά κόρον τις αργίες) σε διπλανές πόλεις για να εξεταστούν τα παιδιά τους με την αγωνία τους να κτυπάει.. κόκκινο, μη γνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Η υπολειτουργία αυτή  έχει αντίκτυπο και  στην λειτουργία της μαιευτικής κλινικής και την αδυναμία πραγματοποίησης τοκετών. Από πέρυσι το καλοκαίρι προκηρύχθηκαν  2  θέσεις μονίμων, η μία καλύφθηκε από την επικουρική ιατρό και η άλλη κατέληξε άγονη, καθώς κανένας εκ των έξι ενδιαφερομένων δεν αποδέχθηκε το διορισμό. Η άγονη προκηρύσσεται ξανά με την γνωστή χρονοβόρα διαδικασία (> 6μηνου) και επιπλέον ο Δ/ντης της κλινικής συνταξιοδοτείται τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης η δεύτερη παιδίατρος προσεχώς  σταματάει τις εφημερίες λόγω εγκυμοσύνης και από το Σεπτέμβριο παίρνει άδεια εγκυμοσύνης. Τα χειρότερα, λοιπόν, για τον παιδιατρικό τομέα ... έρχονται!  
 

Μαιευτική κλινική (Οργανικές θέσεις 3, καλυμμένη 1 με μόνιμο, 1 με επικουρικό και  κενή 1, καθώς ο ιατρός που την κάλυπτε βρίσκεται σε 3ετη απόσπαση). Η λειτουργία της (κενές εφημερίες για 13-14 ημέρες το μήνα) ανεπαρκής ενώ βρίσκεται σε συνάρτηση και με την ανεπαρκή κάλυψη εφημεριών της παιδιατρικής κλινικής, συνεπώς οι τοκετοί πραγματοποιούνται μόνο για 18-19 ημέρες το μήνα. Η ελλειπής  εφημεριακή κάλυψη άρχισε πριν ένα χρόνο, όταν είχε δοθεί  «εύκολα» 3ετής απόσπαση σε ιατρό (για προσωπικούς λόγους), χωρίς να αντικατασταθεί. Υπάρχει προκήρυξη μόνιμης θέσης  στο στάδιο των αξιολογήσεων. Ενώ αναζητείται η "φόρμουλα" αξιοποίησης μιας νεοδιόριστης επικουρικής ιατρού στο ΠΕΔΥ Φλώρινας. Κατά συνέπεια οι εγκυμονούσες της περιοχής μας αντιμετωπίζουν σε μόνιμη βάση υπέρμετρο άγχος για την ακριβή ημερομηνία τοκετού, το οποίο πολλαπλασιάζεται κατά τη χειμερινή περίοδο όταν οι δρόμοι είναι «παγωμένοι» και η πρόσβαση σε διπλανό νοσοκομείο περιπετειώδης. 

Χειρουργική κλινική (Οργανικές θέσεις 3, καλυμμένες 0, κενές 3). Σήμερα ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ μόνιμος ειδικευμένος χειρουργός (!) με οργανική στο νοσοκομείο, κάτι που συμβαίνει  εδώ και 1,5 χρόνο(!). Η χειρουργική κλινική εξυπηρετούνταν από 2 μόνο επικουρικούς και έναν με απόσπαση που έληξε προ ημερών.  Ένας εκ των 2 επικουρικών αναμένει διορισμό στο δικό μας ή σε άλλο νοσοκομείο και ο δεύτερος έχει διοριστεί  στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Υπάρχει ορατός κίνδυνος (αν αργήσει ή δεν στελεχωθεί καθόλου η θέση επιμελητή Α η οποία επίσης έχει προκηρυχτεί και βρίσκεται στο στάδιο αξιολογήσεων) να μείνουμε με έναν ιατρό, εν έτη 2017, την στιγμή που χρειάζονται 2 ιατροί χειρουργικού τομέα για να μπει ένα χειρουργείο και παράλληλα παρακολουθούμε τα διπλανά νοσοκομεία να στελεχώνονται συνεχώς σε βάρος του δικού μας. Για πρώτη φορά, απ΄ όσο θυμόμαστε τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα εφημεριών για τον μήνα Ιούλιο αποτελεί "σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες"! Το πρόγραμμα εφημεριών παραμένει κενό μετά τις 17 Ιουλίου και αναζητείται - ακόμη και την ώρα που γράφεται η ανακοίνωση - μία λύση με ιατρό που θα έρθει από άλλο νοσοκομείο ή από άλλη δομή υγείας! Το πλέον πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει ανεπαρκής εφημέρευση τουλάχιστον για την καλοκαιρινή περίοδο με όσους κινδύνους και ανησυχία αυτή συνεπάγεται. Πολύτιμη συνεισφορά  αναμένεται, για ακόμη μία φορά, από τον συνταξιούχο τέως Δ/ντη της κλινικής, Κορωναίο Γεώργιο, ο οποίος ήδη έχει συμπληρώσει ένα χρόνο (σχεδόν όλο το 2016) που προσφέρει τις υπηρεσίες του ως "ελεύθερος επαγγελματίας με μπλοκάκι"!

Ορθοπεδική κλινική (Οργανικές θέσεις 3, καλυμμένη 1 με επικουρικό και κενές 2). Σημειώνεται πως εκκρεμούν οι θέσεις 2 ιατρών από έναν παλιό διαγωνισμό του 2011,  με πρόσφατη την άρνηση και των δύο υποψηφίων, τη στιγμή που διαβεβαίωναν πως θα δεχτούν τον διορισμό. Σημειώνεται πως εδώ και 2,5 χρόνια, παρέχονται, κατά κανόνα, μόνο υπηρεσίες εξωτερικού ιατρείου και ελάχιστα «ελαφριά» χειρουργεία γίνονται μετά την πρόσφατη έλευση επικουρικού, επειδή η κλινική δεν δύναται να καλυφθεί εφημεριακά με την παρουσία ενός μόνο ιατρού.  

Αναισθησιολογικό τμήμα: (Οργανικές θέσεις 3, καλυμμένες 2 και η 3η αναμένεται να μείνει κενή μόλις βγει το ΦΕΚ μετάταξης του υπηρετούντος ιατρού). Ωστόσο,  ο ένας (νεοδιόριστος) ιατρός έχει ενημερώσει πως θα καταλάβει θέση μονίμου σε άλλο νοσοκομείο (από τις ίδιες χρονικά προκηρύξεις)  αποχωρώντας  για οικογενειακούς λόγους. Αναμένεται η κάλυψη ακόμη μιας θέσης από μόνιμο ιατρό η οποία έχει προκηρυχτεί και βρίσκεται στο στάδιο αξιολογήσεων. 

Παθολογική κλινική: (Οργανικές θέσεις 4, καλυμμένες 4). Μπορεί να φαίνεται η κάλυψη 100% αλλά διανθίζεται με σοβαρές ιδιαιτερότητες και προβλήματα. Ένας ιατρός  βρίσκεται αποσπασμένος στο Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας, μία αναμένεται να κάνει χρήση 9μηνης άδειας ανατροφής και η ετέρα επιμελήτρια (μαζί με τον αποσπασμένο) αναμένεται, ούτως ή άλλως,  να αποχωρήσουν τον Απρίλιο του επόμενου έτους σύμφωνα με δικαίωμά τους, καθώς θα έχει συμπληρωθεί η (5ετής + 1 έτος από την αίτηση μετακίνησής) θητεία τους και έχουν το δικαίωμα αυτό από πρόσφατο νόμο. 

Καρδιολογική κλινική: (Οργανικές 4, καλυμμένες 3, κενή 1).

Βιοπαθολογίας και Αιματολογίας: Οργανικές θέσεις 4, καλυμμένες 2 με μόνιμο,   1 με επικουρικό και 1 κενή.

Ακτινοδιαγνωστικής: Οργανικές θέσεις 3, καλυμμένες 2, κενή 1.. Αναμένεται η κάλυψη μιας ακόμη με επικουρικό και ενδεχομένως και η έλευση δεύτερου ενδιαφερόμενου επικουρικού. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ακύρωσης προγραμματισμένων ραντεβού λόγω θερινών αδειών του ιατρικού προσωπικού.

Ουρολογική κλινική: Οργανικές 3, καλυμμένες 2, κενή 1.

Οφθαλμολογική Κλινική: Οργανικές 2, καλυμμένες 2, κενή 0. 

Θέση Οδοντίατρου: (Οργανικές 1, καλυμμένη 1, κενή). Όμως σύντομα αναμένεται η συνταξιοδότηση της ιατρού και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι την αναπλήρωσή της θα υπάρξει πρόβλημα.

Θέση Νεφρολογίας: Οργανικές 2, καλυμμένη 1,κενή 1. Η προκήρυξη της θέσης κατέστη άγονη καθώς υπήρξε μόνο μία αίτηση ενδιαφερόμενου, η οποία αποσύρθηκε αργότερα. Το ευαίσθητο αυτό  τμήμα που υπάγεται στην Παθολογική κλινική εξυπηρετεί γύρω στους 35 ασθενείς με μόνο μία ιατρό. 

Θέση Ψυχιάτρου: Οργανικές 2, καλυμμένη 1, κενή 1.

Θέση Νευρολογίας: Οργανική 1, κενή  1.

Θέση Δερματολόγου: Οργανική 1, καλυμμένη 1.

Θέση ΩΡΛ: Οργανική 1, κενή 1.

Θέση Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Αιματολογίας ή Παθολογίας: Οργανική 1, κενή 1. 

Θέση Φαρμακοποιού: Οργανικές θέσεις 1, καλυμμένες 1. Άποψη μας είναι να προστεθεί ακόμη μία οργανική θέση Φαρμακοποιού για την εύρυθμη λειτουργία του Φαρμακείου. 
 

Πνευμονολόγος: Για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, θα προσφέρει τις υπηρεσίες στο νοσοκομείο μας και ένας νεοπροσληφθείς επικουρικός πνευμονολόγος.

Συνοψίζοντας:

Σε σύνολο 45 οργανικών θέσεων ιατρών είναι καλυμμένες μόνο οι 25 (56% στελέχωση). Αν αφαιρέσουμε 2 αποσπασμένους σε άλλα νοσοκομεία πάμε στο 23/45 (51% πληρότητα). Αναμένουμε βέβαια την αίσια (αν και πολύ χρονοβόρα) κατάληξη των 4 προκηρυσσόμενων μονίμων θέσεων τη στιγμή που  τα  κενά αφορούν κυρίως μερικές από τις  βασικότερες ειδικότητες (Παιδιατρική, Χειρουργική, Μαιευτική κλπ.). Εξηγούμε πως πριν από περίπου ένα χρόνο, άρχισαν να βγαίνουν προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις ιατρών, καθώς δεν γινόταν διαφορετικά, μιας και η υποστελέχωση σε ιατρούς φάνταζε τρομακτικά μεγάλη. Στο νοσοκομείο μας προκηρύχθηκαν 9 (ικανοποιητικός για αρχή αριθμός) θέσεις μονίμων και οι μοναδικές προσλήψεις που έχουν γίνει – μέσα από μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία και απέραντη γραφειοκρατία - ήταν μόνο (!)  3 σε σύνολο 9, με τις 2 εξ’ αυτών να αφορούν ιατρούς που υπηρετούσαν ήδη στο Νοσοκομείο Φλώρινας ως επικουρικοί! Μόνη σωτήρια λύση για αποκεντρωμένα νοσοκομεία όπως το ΓΝΦ, θα αποτελούσε η θεαματική συντόμευση της διαδικασίας διορισμών - ΦΕΚ και της τελικής επιλογής νοσοκομείου από τους προτεινόμενους υποψηφίους. Αλλά κυρίως η θέσπιση ικανής μοριοδότησης σε όσους ιατρούς αποφασίσουν να υπηρετήσουν σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές.  

Αξίζει να προστεθεί πως:

  • Υπηρετούν πλέον  4 επικουρικοί, ενώ στον προϋπολογισμό του 2017 έχει προβλεφθεί η κάλυψη με 9, η οποία καθυστερεί (για μήνες) λόγω λογιστικών εκκρεμοτήτων στην έκδοση οικονομικών διασφαλίσεων για την μισθοδοσία τους. 


  • Ανάλογες λογιστικές εκκρεμότητες αφαιρούν τη δυνατότητα αξιοποίησης υπαρχόντων (;) κονδυλίων με αποτέλεσμα να καθυστερούν χαρακτηριστικά εργασίες συντήρησης (π.χ. κλιματιστικών σε ευαίσθητους χώρους). 


  • Επιπλέον παρακολουθούμε, τους τελευταίους μήνες μία ανεξήγητη - κατά εμάς - επιμονή της 3ης ΥΠΕ να δίνει εντολή σε γενικούς ιατρούς που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Αμυνταίου να εφημερεύουν στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) του "Μποδοσακείου" Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, χωρίς να πράττει ανάλογα και για το ΓΝ Φλώρινας. Γεγονός που καθιστά προβληματική τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. 
  • Το πρόβλημα με τις εφημερίες διογκώθηκε με τα κενά στις θέσεις ειδικευομένων ιατρών, οι οποίοι βρίσκουν πλέον, χωρίς σημαντική αναμονή,  θέση εξειδίκευσης σε μεγάλα νοσοκομεία, κοντά στον τόπο διαμονής τους. 
  • Τέλος υπάρχουν γύρω στις 20 κενές οργανικές θέσεις παραϊατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, οι οποίες «καμουφλάρονται» από την υπολειτουργία εδώ και χρόνια, βασικών τμημάτων. 

Καταλήγοντας:
Επειδή γενικά ως Φλώρινα έχουμε τρομερά παράπονα στην αντιμετώπισή μας από την κεντρική εξουσία εδώ και 10ετίες (βλέπε τιμές καυσίμων και μηδενική ελάφρυνση στα έξοδα θέρμανσης λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, εκνευριστική καθυστέρηση στην λειτουργία τηλεθέρμανσης, ανύπαρκτη προστασία στην έκθεσή μας σε ρύπανση), αφενός ενημερώνουμε όλους τους πολίτες της περιοχής μας για τη τωρινή κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας σε ιατρική κάλυψη  αφετέρου απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους τοπικούς φορείς (κυρίως στους 2 βουλευτές και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση επίλυσης της ανωτέρω εξώφθαλμης ιατρικής υποστελέχωσης του Νοσοκομείου της πόλης μας, όπως και των υπολοίπων προβλημάτων του. Άλλωστε η στήριξη των υπαρχουσών λιγοστών δομών υγείας της περιοχής μας, θα έπρεπε να θεωρούνταν αυτονόητη σε ένα τόσο δύσκολο και απάνθρωπο κοινωνικό τοπίο, χαρακτηριστικό της δύσκολης εποχής που ζούμε.  

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια