ΔιαΝΕΟσις: Οι μισοί νέοι 18-35 ετών συντηρούνται οικονομικά από τους γονείς τους

Από τους γονείς ή άλλους συγγενείς συντηρούνται οικονομικά σχεδόν οι μισοί 
 Ελληνες νέοι ηλικίας από 18 έως 35 ετών ενώ μόλις το 15% προσδοκά ότι θα βρει 
 δουλειά στους επόμενους έξι μήνες.


Ερευνα της διαΝΕΟσις για την ανεργία των νέων και τις διαγενεακές σχέσεις στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτική ως προς το μέγεθος των επιπτώσεων της υψηλής ανεργίας που πλήττει τους νέους. Οπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, οι μισοί Έλληνες ηλικίας 18-35 ετών δηλώνουν ότι υποστηρίζονται οικονομικά από τους γονείς ή άλλους συγγενείς τους.


Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι μόνο το  15% των άνεργων νέων θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανό να βρουν δουλειά τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 41% δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να δουλέψει.



 
Παράλληλα, οι Έλληνες νέοι δείχνουν λιγότερο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο σε σχέση με τους γονείς τους, εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς, συμμετέχουν σε λιγότερες συλλογικές δράσεις και υιοθετούν μια πιο παθητική στάση απέναντι στην απασχόληση και το μέλλον τους.



 
Μερικά ακόμα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας αναφέρονται παρακάτω:
  • Το 29% των νέων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα είναι χειρότερο από αυτό των γονιών τους. Αλλά την ίδια γνώμη έχει το 55% των γονέων τους.
  • Το 41% των νέων δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά, ενώ το το 46% σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Επίσης οι νέοι Έλληνες σε σχέση με τους γονείς τους:
  • δηλώνουν λίγο περισσότερο αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόμενοι
  • έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης
  • συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις (πλην των πολιτικών)
  • εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς
  • συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ποσοτικής έρευνας, φαίνεται πως ο συνδυασμός χαμηλής μόρφωσης, οικονομικής ανεπάρκειας και έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς στους γονείς, έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στα παιδιά τους, σε σχέση με τα παιδιά γονέων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
To προφίλ των νέων ανέργων
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ποσοστικής έρευνας, ανεξάρτητα από το προφίλ των γονιών τους, οι νέοι οι οποίοι:
  • δεν θεωρούνται «ενεργοί πολίτες»
  • αντιδρούν απέναντι στους θεσμούς
  • δεν είναι ιδαίτερα μορφωμένοι και
  • δεν αφιερώνουν χρόνο στην πνευματική τους καλλιέργεια,
  • είναι αυτοί που εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Για ποιο λογο διαμαρτυρόμαστε που χαρτζιλικώνουμε τα παιδια αντι να εκπαιδεύονται για να εργαστούν ως ενήλικες και επαγγελματίες;
    Πχ.στο Αμυνταιο προκειται να γινει μια σοβαρη επενδυση ώστε να εργαστεί νεος κοσμος σε αξιοπρεπές περιβάλλον και οι μισοί δημότες μονο και μονο λόγω ότι πρόσκεινται στον Θεοδωριδη το πολεμούν!
    Γιατι λεει θα εχει ρομποτικά συστήματα ενώ ο Δημος θα κανει καλύτερη επένδυση με ιδιο αριθμό προσωπικού και όχι περισσοτέρους που εγγυάται ο νέος επενδυτής.
    Πώς να μην ειμαστε μια ζωη εξαρτώμενοι από τον Θεοδωριδη, τον Σελτσα , το κομμα και στο τελος τελος αφου θα εχουμε μάθει από τον μπαμπα και την μαμα;;;
    Αλλα ειπαμε! Η κατσικα του γείτονα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .