Τα δύο ονόματα που θα προτείνει η Ελλάδα στα Σκόπια

Τα ονόματα «Μακεδονία του 

Βαρδάρη» και το

«Δημοκρατία των Σκοπίων» 

προτείνει η Αθήνα στα 

Σκόπια σύμφωνα με 

την εφημερίδα Real News.




Μακεδονία του Βαρδάρη ή Νότια Σερβία αναφέρεται στο κομμάτι της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας που κατέλαβε η Σερβία κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912 και που σήμερα συμπίπτει σχεδόν με την επικράτεια της ΠΓΔΜ.

«Από τη σημερινή συζήτηση δεν λύθηκε κανένα ζήτημα όσον αφορά το δύσκολο θέμα της ονοματολογίας της φίλης και γειτονικής χώρας», δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς  στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον σκοπιανό ομόλογό του. Και πρόσθεσε: «Θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια της γειτονικής χώρας για ένταξή της στον ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.,  αφού όμως λυθεί πρώτα το ονοματολογικό. Ωστόσο, η Ελλάδα, είναι αταλάντευτα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της γείτονος, τη σταθερότητά της και τη σαφή κυριαρχία της».

Η προηγούμενη, αλλά αποτυχημένη προσπάθεια που είχε κάνει η Κυβέρνηση των Σκοπίων με Πρωθυπουργό τον  Ν. Γκρουέφσκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ήταν το 2008. Κατά τη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008 τα μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν με συλλογική και ομόφωνη απόφαση,  ότι θα απευθυνθεί πρόσκληση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία, εφόσον λυθεί το ζήτημα του ονόματος, κατά τρόπο αμοιβαίως αποδεκτό. 

Υπενθυμίζουμε ότι  στο Βουκουρέστι,  με την ισχυρή υποστήριξη του τότε Αμερικανού προέδρου Μπους, η κυβέρνηση Γκρουέφσκι είχε επιχειρήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, αλλά προσέκρουσε στην σθεναρή και τεκμηριωμένη ελληνική απορριπτική άποψη.  

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής , να τεθεί επιτακτικά θέμα ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία FYROM και με την επισήμανση,  ότι θα αλλάξει και θα αντικατασταθεί με το νέο όνομα, όταν θα βρεθεί λύση στο ονοματολογικό. Την ιδέα αυτή,  προωθεί η Γερμανία, πιθανόν και η αμερικανική διπλωματία, καθώς και  άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Αλβανία, η Κροατία και η Τουρκία.







Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Ο μητσοτακης ειχεδικιο τοτε που τα ελεγε, ο σαμαρας ομωςδια
    χαρι τωναμερικανων εκανε το αυονοητον
    Σημερα ακομη ειναι ολα μαυρα , παντου παρουσιαζοντα ως ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ο κοσμος τοχει τουμπανο και η ελλαδα κοιμαται.
    Ελεος ποια ποσα χρονια θα παη ακομη αυτη η υποθεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ονομασίες έχουν οι χώρες .

    Αυτό το κρατίδιο είναι ένα μόρφωμα...για ποια ονομασία μιλάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και Μακεδονία Πελλοπόνησου να την πουν πάλι Μακεδονία θα είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. DEMOCRACY VARDASKA BANOVINA
    ο μόνος γεωγραφικός προσδιορισμός ονομασίας που δεν ενοχλεί καμία εθνότητα ούτε Αλβανούς ούτε λοιπούς Σλάβους και Βούλγαρους των Σκοπίων ΟΎΤΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .

    ¨Οσο είναι καιρός ( πρίν πάρει φωτιά ο κόλος των σκοπιανών)να απομακρυνθούν από κάθε σύνθετη ονομασία που εμπεριέχει την λέξη Ματσεντόνια. Αυτά τα μακεδονικά παραμυθια που τους τάιζε ο Τίτο και πρόσφατα οι ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΕΣ των Σκοπίων ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ πρίν γίνουν ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είστε όλοι σας αμόρφωτοι και ανορθόγραφοι! Και μετά θέλετε να σώσετε και την Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εγω λεω να τη βγαλουμε Μακεδονιτσα και να τη φωναζουμε Νιτσα.Οποτε ολα ΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .