Σκουρλέτης: Αλλάζουμε την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ για να μειωθούν οι ανισότητες

Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, εξετάζονται νέα κριτήρια κατανομής και τρόποι είσπραξης των ιδίων εσόδων, παράλληλα, μελετάται η θέσπιση ενός δημοκρατικού και αποτελεσματικού συστήματος οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικής εποπτείας των ΟΤΑ, που σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα και τις αρχές της αυτοτέλειας.


«Τον ίδιο στόχο εξάλλου, υπηρετεί η «μοντελοποίηση» των ΟΤΑ, η επεξεργασία μιας διακριτής αντιμετώπισης δήμων ειδικών κατηγοριών, όπως οι νησιωτικοί και οι ορεινοί, οι οποίοι στο σημερινό καθεστώς υφίστανται τις συνέπειες μιας ισοπεδωτικής προσέγγισης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Εκτενή αναφορά έκανε στην επικείμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης (Καλλικράτης), η οποία εστιάζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: 
α) τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, 
β) τον αναπτυξιακό ρόλο της, 
γ) τη διακυβέρνηση και τη σχέση με τους πολίτες και 
δ) τον αναπροσδιορισμό κατανομής των αρμοδιοτήτων.

Για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ υπενθύμισε ότι στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται η αύξηση των ΚΑΠ για το 2018 κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα διατίθενται 2,27 δισ. ευρώ μέσω διαφόρων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, άλλα 326 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και 65 εκατ. ευρώ προβλέπονται για την εξόφληση των υποχρεώσεων από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής.

πηγή: dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια