Βαλκανική γρίπη θερίζει τη Βόρεια Ελλάδα – Το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία Κοζάνης Πτολεμαΐδας και Φλώρινας.



Θερίζει η γρίπη το τελευταίο εικοσαήμερο με πάνω από 300 περιστατικά σε ένα 24ωρο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, παρόμοιο το σκηνικό στα Νοσοκομείο της Κοζάνης και της Φλώρινας. 

Γιορτές με υψηλούς πυρετούς και νοσηλεία σε νοσοκομεία έκανε αρκετός κόσμος, αφού η εμφάνιση της γρίπης και της γαστρεντερίτιδας βρίσκονται σε πλήρη έξαρση.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για μία εποχική γρίπη, η οποία έχει ιδιαίτερη έξαρση στη Β. Ελλάδα και μάλιστα χαρακτηρίστηκε «Βαλκανική γρίπη», ενώ ακόμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Η συγκεκριμένη γρίπη φαίνεται να επικρατεί περισσότερο στα Βαλκάνια, ενώ το στέλεχος που έχει απομονωθεί, αφορά το στέλεχος της γρίπης Η3Ν2, χωρίς αυτό να είναι επικίνδυνο.

Τα συμπτώματα της Βαλκανικής γρίπης, είναι όπως σε κάθε γρίπη, όμως με μια πιο επιθετική συμπεριφορά συμπτωμάτων, κυρίως αν βρουν χαμηλό ανοσοποιητικό, τα οποία δεν υποχωρούν και τόσο εύκολα, ενώ χωρίς την έγκαιρη αντιμετώπισή της μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία ή να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές.

Η συγκεκριμένη γρίπη έχει επώδυνα συμπτώματα, όπως μαρτυρούν και οι ίδιοι οι ασθενείς τα οποία φαίνεται να μην υποχωρούν εύκολα και να ταλαιπωρούν τον ασθενή ακόμα και 10 ημέρες, ενώ η επιμονή των συμπτωμάτων ή υποτροπή, είναι ένα χαρακτηριστικό του χαμηλού ανοσοποιητικού του ασθενή.

Προσωπική προστασία και περιορισμός της διασποράς των ιών
(Οι παρακάτω οδηγίες αναφέρονται σε όλους τους αναπνευστικούς ιούς.)
Οδηγίες για την προσωπική υγιεινή και τον περιορισμό της μετάδοσης
• Σκέπασε το στόμα σου και τη μύτη κατά το βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντηλο, πέταξε το στη συνέχεια στο καλάθι και πλύνε τα χέρια σου.
• Αν δεν έχεις χαρτομάντηλο μην χρησιμοποιείς την παλάμη σου, αλλά την έσω επιφάνεια του αγκώνα. Αν δεν το καταφέρεις, να πλύνεις τα χέρια σου.
• Πλύνε τα χέρια σου με σαπούνι το λιγότερο για 15’’ – 20’’ ή με ειδικό αλκοολούχο διάλυμα (Hibitane, Sterillium, Chiro Des, Microbeend) ή μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη. Τρίψε τα χέρια σου έως ότου στεγνώσουν. Μην ξεπλένεις με νερό στη συνέχεια.
• Πλένε τα χέρια σου συχνά όταν ο ίδιος ή κάποιος με τον οποίο είσαι σε επαφή, είναι άρρωστος.
• Πλύνε τα χέρια σου πριν πιάσεις σκεύη φαγητού.
• Όταν είσαι εκτός σπιτιού σε περίοδο σοβαρών επιδημιών, έχε μαζί σου αντισηπτικά μαντηλάκια.
• Όταν τα χέρια σου δεν έχουν πλυθεί μην τα βάζεις στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.
• Να έχεις καλή φυσική κατάσταση με ελαφρό φαγητό (φρούτα, σαλάτες), άσκηση και επαρκή ύπνο.
• Σε περίοδο σοβαρών επιδημιών, εσείς και τα παιδιά σας, να αποφεύγετε τις περιττές κοινωνικές συναναστροφές
• Δίδαξε στο παιδί σου τους παραπάνω τρόπους υγιεινής και προστασίας, για να τους εφαρμόζει στο σχολείο και οπουδήποτε εκτός σπιτιού.

Καθαρισμός και αποστείρωση αντικειμένων στο σπίτι και στο σχολείο
• Διάβασε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης για ότι χρησιμοποιείς για προσωπική προστασία ή για προστασία των άλλων (καθαριστικά, αντισηπτικά)
• Μην αναμειγνύεις καθαριστικά και αντισηπτικά. Συχνά είναι επικίνδυνοι συνδυασμοί (π.χ. χλώριο με αμμωνία).
• Καθάριζε και αποστείρωνε τις λείες επιφάνειες κοινής χρήσης (τραπέζια, καρέκλες, κουζίνα, τηλέφωνο) με προϊόντα του εμπορίου που παίζουν διπλό ρόλο, καθαρισμού και αποστείρωσης. Φρόντιζε ώστε οι επιφάνειες αυτές να είναι στεγνές πριν καθαριστούν
• Αν δεν έχεις προϊόντα εμπορίου μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία κουταλιά της σούπας διάλυμα χλωρίνης σε 1 lit νερό. Να φοράς γάντια για την προστασία των χεριών. Αφού δράσει το διάλυμα του χλωρίου για 5’-8’ να ξεπλύνεις την επιφάνεια με νερό.
• Καθάριζε με αλκοολούχα μαντηλάκια πόμολα, τηλέφωνο, χερούλι ψυγείου και φούρνου μικροκυμάτων, το ποντίκι του υπολογιστή και ότι άλλο χρησιμοποιείται και από άλλους.
• Τοποθέτησε 1- 2 καλάθια αχρήστων σε θέσεις που να διευκολύνουν όλους για να ρίχνουν τα χαρτομάντηλα ή άλλα μολυσμένα αντικείμενα. Μην βάζεις μέσα εκεί τα χέρια σου και μετά το άδειασμα πλύνε τα χέρια σου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια