Ποιος πιστευετε οτι θα είναι ο/η αρχηγος του νεου Κεντροαριστερου φορεα;

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017

Αναβίωσε το έθιμο «Μπαμπάρια»


Με μεγάλη επιτυχία αναβίωσε το πατροπαράδοτο έθιμο Μπαμπάρια σε χωριά της Φλώρινας ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Ένα έθιμο το οποίο έχει μείνει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου και ανάγεται στις Διονυσιακές τελετές της αρχαίας Μακεδονίας.

 Άντρες και αγόρια του χωριού φορούν προσωπίδα προβιάς, γιλέκα και  κουδούνες γύρω από τη μέση, γυρίζουν σε όλα τα σπίτια του χωριού για να ευχηθούν καλή γεωργική χρονιά μαζί με τη νύφη, που συμβολίζει την ευφορία της γης, την οποία προσπαθούν να  κλέψουν κάτοικοι και επισκέπτες. Στην προσπάθεια προστασίας της νύφης τα Μπαμπάρια «ξυλοκοπούν» με τις μαγκούρες που κρατούν τους επιδέξιους «κλέφτες».

Σύμφωνα με την παράδοση ο θόρυβος των κουδουνιών που φέρουν οι φύλακες της νύφης «Ουτάτσοι» ξυπνά τη γη και διώχνει το κακό. Γι’ αυτό είναι επιθυμία κάθε σπιτικού, είναι να φιλοξενήσει στην αυλή τα Μπαμπάρια, δελεάζοντας τα με διάφορα παραδοσιακά κεράσματά (τσίπουρο, κρασί, γλυκίσματα κτλ,).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .