Πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι στο Ξινό Νερό

Ο Προοδευτικός επιμορφωτικός Σύλλογος Ξινού - νερού σας προσκαλεί στο Πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι, ένα έθιμο το οποίο κρατάει από την εποχή της τουρκοκρατίας, βλέπουμε τούς άνδρες με τις παραδοσιακές φουστανέλες και καλυμμένο το πρόσωπο τους, να περιφέρονται στα στενά του χωριού που σκοπό έχουν να δείξουν , τους διωγμένους κατοίκους του χωριού που είχαν διαφύγει στα βουνά, οι οποίοι έβρισκαν ευκαιρία να κατέβουν στο χωριό μόνο σε κάποια κοινωνική εκδήλωση γι αυτό και το έθιμο του γάμου.

Στις 31/12/2013 οι νεολαία του χωριού γυρίζει από γειτονιά σε γειτονιά συνοδεία χάλκινων αποχαιρετά τον παλιό χρόνο μαζί με τους κατοίκους του χωριού .
Την επομένη το πρωί ντυμένοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, οι νέοι του χωριού περιμένουν έξω από την εκκλησιά, εύχονται στους κατοίκους καλή χρονιά και αμέσως μετά πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης , εκεί τους περιμένει όλη η οικογένεια με διάφορα τοπικά εδέσματα, και το γλέντι στις γειτονιές αρχίζει.

Από τις 10:00 πμ μέχρι και τις 15:00 μμ μπορείτε να μας επισκεφθείτε θα μας πετύχετε στους δρόμους του χωριού.

Στις 21:30 ο καθιερωμένος Πρωτοχρονιάτικος χορός  στο κοινοτικό κατάστημα παρέα με το μουσικό συγκρότημα Τ' ΑΗΔΟΝΙΑ".

ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ! 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Αν δεν ηταν το χωριο μας που θα εβλεπε τουριστες η περιοχη. Θα ηταν νεκρη. Μπραβο στα παιδια που τρεχουν για να μας μαθενει η Ελλαδα ολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγω απο το ξινο νερο ειμαι και το αγαπαω πολυ αλλα κοψε κατι ρε φιλε σιγα το γεγονος.εδω και πολλα χρωνια ολο τα ιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχει ο 11:49. Ένα τοπικό έθιμο είναι, κάτι που συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

      Διαγραφή
  3. 11:49 Δεν είσαι από το Ξινό Νερό λες ψέμματα...και όσο για τα ''όλο τα ίδια'' που λες πες μου σε ποιά περιοχή της Ελλάδας οι παραδόσεις και τα έθιμα αλλάζουν κάθε χρόνο.Πες μου ένα έθιμο! Α...και το ''χρόνια'' γράφεται με όμικρον...εδώ και πολλά χρόνια...όσο και το έθιμο του Πρωτοχρονιάτικου καρναβαλιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αλαζουν καθε χρονο δεν ειναι παταδοσεις και εθιμα αλλα μοδες που περνανε.αιντε και μην κρηνεις εσυ επιστημονα

      Διαγραφή
  4. Το ξινο νερο ειναι πρωτο στα καρναβαλια.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ είναι πάντα πρώτο σε όλα . Τα Έθιμα και οι Παραδόσεις σε όλες τις περιοχές προσπαθούν να μείνουν αναλλοίωτες με το πέρασμα των χρόνων . Τώρα γιατί βγάζετε χολή δεν σας καταλαβαίνω. Μπράβο σε όλα τα παιδιά των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου που προσπαθούν να κρατήσουν τις παραδόσεις. Ξ..Ν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιος το διοργανώνει ο πες ξινου νερου που δεν εχει νομικη βαση εδω και εναν χρονο? Και γιατι να παω να δωσω 15 ευρω για λιγο-κρυο κακομαγηρεμενο φαγητο? Αν δεν ηταν τα αηδονια θα ηταν αυτοι και οι μαμαδες τους στον προτοχρωνιατικο χορο.
    Ετσι δεν ειναι μιτσε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τη χολη σας κρατατε την για τον εαυτο σας!δεν μας αγγιζει τιποτα προχωραμε σε οποιον αρεσουμε σε οποιον δεν αρεσουμε υπαρχει και αλλος δρομος!φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .