Επιστολή για δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλώρινα λόγω υπέρβασης των ρύπων





Επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, απέστειλε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.

Στην επιστολή του ο κ. Δήμαρχος ζητάει από τον κ. Υπουργό τη χρήση του Τοπικού Πόρου για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο αναγγέλθηκε ότι θα ισχύει για την περιοχή της Αθήνας, σε περίπτωση υπέρβασης των ρύπων και για την περιοχή της Φλώρινας.
Συνημμένα, σας αποστέλλουμε την επιστολή και το έγγραφο του ΚΕΠΕ.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται η μέση τιμή και ο αριθμός των υπερβάσεων του ορίου της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη μέση ημερήσια συγκέντρωση εσπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 στην Φλώρινα για τα έτη 2010 - 2013.




ΠΕΡΙΟΔΟΣ

2010
2011
2012
1/1-11/12/2013
Μέση Τιμή  (μg/m3)
49
46
45
32
Αρ. Υπερβάσεων (>50μg/m3)
153
113
93
46


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Πρόσφατα εξαγγείλατε ένα μέτρο για μειωμένη αξία ρεύματος στην περιοχή των Αθηνών, λόγω της αιθολομίχλης από αιωρούμενα σωματίδια.

Γιατί, κύριε Υπουργέ, υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στην περιοχή της Φλώρινας;
Σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο πίνακα οι μετρήσεις από σταθμούς της ΔΕΗ στην περιοχή της Φλώρινας, δείχνουν τα εξής:

Για το 2010  υπήρχαν για 153 ημέρες υπέρβαση των ρύπων, για το 2011 υπήρχαν για 113 ημέρες υπέρβαση των ρύπων, και για το 2012 είχαμε υπερβάσεις για 93 ημέρες.

Όσον αφορά στο έτος 2013 οι υπερβάσεις είναι μόνο για 46 ημέρες, αλλά να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μελίτη ήταν για τρεις μήνες κλειστό.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εξαγγελίες σας, αν το μέτρο αυτό εφαρμοστεί και στην περιοχή του Δήμου Φλώρινας, τότε θα πρέπε να έχουμε δωρεάν ρεύμα για περίπου πέντε με έξι μήνες.

Για να σας βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή, έχω επανειλημμένα αναφέρει ότι το ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο Δήμο μας από τον Τοπικό Πόρο, καθώς και το τέλος εξόρυξης λιγνίτη το οποίο πρέπει επιτέλους να μας δοθεί, είμαστε διατεθειμένοι να μην το διεκδικήσουμε αρκεί να διατεθεί, ώστε οι κάτοικοι του Δήμου μας να έχουν δωρεάν ρεύμα.

Κύριε Υπουργέ, αν η πρότασή μας είναι αδύνατο να εφαρμοστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τότε παρακαλούμε, όπως σεβαστείτε τους κατοίκους της Φλώρινας και όπως τους μεταχειριστείτε ισάξια με αυτούς των Αθηνών και όπως μεριμνήσετε για κάθε μέρα υπέρβασης των ρύπων να έχουμε δύο ημέρες δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Εν αναμονή της άμεσης απάντησής σας.

                                                                                                Με εκτίμηση,


                                        Ο Δήμαρχος Φλώρινας


                                         Ιωάννης Βοσκόπουλος


 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια