Δισταγμός, καθυστέρηση και αναποφασιστικότητα για την Περιφέρεια(του Μιχάλη Αγραφιώτη)



Σε 5 μήνες από σήμερα διεξάγονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Αφαιρώντας τις γιορτές των Χριστουγέννων, το Πάσχα και τις Αποκριές η καθαρή προεκλογική περίοδος δεν θα διαρκέσει πάνω από 4 μήνες.
Μέσα στα Χριστούγεννα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι τελικές ζυμώσεις για την ανακοίνωση των προθέσεων όσων θέλουν να διεκδικήσουν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή του σημερινού Περιφερειάρχη, Γιώργου Δακή με την κατ’ αρχήν στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και ίσως τη «σιωπηλή» στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει καθυστερήσει απαράδεκτα τις διαδικασίες για την ανάδειξη του επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Με τους ρυθμούς που κινείται το κόμμα και μέχρι να συντονιστούν μεταξύ τους οι 4 Νομαρχιακές επιτροπές, τα συντονιστικά και η Κουμουνδούρου θα έρθει ο Μάρτιος και ακόμη θα διαβουλεύονται για την στελέχωση των ψηφοδελτίων. Η λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η κατ’ αρχήν ανάδειξη του επικεφαλής υποψηφίου Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειαρχών και έπειτα η συγκρότηση ψηφοδελτίων με ανάδειξη στελεχών μέσα από την κοινωνία, γιατί το μεγάλο μειονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η λειψανδρία στελεχών. Πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η άνοδος των ποσοστών σε πανελλαδικό επίπεδο που θα συμπαρασύρει και τις Περιφερειακές εκλογές.

Στην παράταξη Δακή οι ανακατατάξεις θα είναι ισχυρές. Πολλοί από τους σημερινούς συμβούλους δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι διατυπώνοντας σε πολλές περιπτώσεις την πικρία τους από την Περιφερειακή αρχή. Νέα άτομα θα πλαισιώσουν το συνδυασμό ως υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι είτε με παρθενική υποψηφιότητα  στα κοινά, είτε με μετάταξη τους από τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα φανεί από την πορεία αν τα νέα στελέχη θα έχουν τη δυναμική που απάρτιζαν το ψηφοδέλτιο του 2010. Από την άλλη ανακατατάξεις θα υπάρξουν και στους χωροταξικούς Αντιπεριφερειάρχες με μεγάλη πιθανότητα αλλαγής 3 στους 4. Οι εκπλήξεις θα είναι πολλές, ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι μέχρι μέσα Ιανουαρίου θα είναι έτοιμες οι συμφωνίες, όμως η ανακοίνωση ψηφοδελτίου και συνδυασμού θα αργήσει, αφού μέλημα του Περιφερειάρχη είναι η ανάδειξη του έργου του.  Πρόβλημα για τον σημερινό Περιφερειάρχη θα είναι μια συνολικότερη κατάρρευση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που θα συμπαρέσυρε και τον ίδιο. Επίσης, θέμα είναι η φθορά που υπάρχει από τα 8 χρόνια διαχείρισης της εξουσίας και πρέπει να προβληματίσει τον Περιφερειάρχη η ομαλοποίηση της εικόνας του έργου της Περιφέρειας.

Διστακτικοί φαίνεται να είναι οι Γιάννης Παπαϊορδανίδης και Αλέκος Αθανασιάδης στην διεκδίκηση της Περιφέρειας. Ο πρώτος το έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης, όμως έχει καθυστερήσει την οργάνωση εκ νέου του συνδυασμού του, ο οποίος δεν μπορεί να βασιστεί στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, όπως το 2010, αφού οι σχέσεις με το κίνημα έχουν διαρρηχθεί. Από την άλλη ο Αλέκος Αθανασιάδης πρέπει να αποφασίσει εντός των επομένων 30 ημερών αν τελικώς θα είναι υποψήφιος γιατί ο χρόνος είναι αμείλικτος απέναντί του, όπως και στην περίπτωση του Γιάννη Παπαϊορδανίδη. Η διέξοδος και για τους δύο είναι η δημιουργία ανεξάρτητων συνδυασμών με στελέχη από όλες τις παρατάξεις και κυρίως από τους δυσαρεστημένους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο νικηφόρος συνδυασμός θα είναι αυτός που θα έχει δημοφιλή επικεφαλής, δυνατά στελέχη και διαμορφωμένο λόγο πάνω στα προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια