Ανάπτυξη για το λαό.


Περίσσεψαν, τις τελευταίες μέρες, οι κορόνες για «ανάπτυξη», με αφορμή την παρουσία του Γερμανού αντικαγκελάριου στην Ελλάδα. Τα γερμανικά μονοπώλια δηλώνουν έτοιμα να επενδύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια στην Ελλάδα, κύρια στον τομέα της ενέργειας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι, αν ευοδωθούν οι έρευνες για πετρέλαιο, στα κρατικά ταμεία θα μπουν περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 15 χρόνια.
     Σε συνθήκες κρίσης
και βίαιης πτώχευσης της λαϊκής οικογένειας, η προπαγάνδα των αστικών επιτελείων έχει στόχο να αποπροσανατολίσει το λαό. Να του καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες, ότι με τις «επενδύσεις» υπάρχει φως στο τούνελ και την αυταπάτη πως ο ίδιος θα βγει ωφελημένος.
     Η κυβέρνηση εμφανίζει ως σωτήρες τους Γερμανούς καπιταλιστές, που καταφθάνουν για να ληστέψουν και να αρπάξουν, για δικό τους λογαριασμό, όσα περισσότερα μπορούν από τη μόνιμη πτώχευση του λαού και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
     Σε ποιο έδαφος γίνονται οι επενδύσεις; Στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων, οι οποίες πετσοκόβονται μεθοδικά τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια. Τώρα, σε συνθήκες κρίσης, οι αστικές κυβερνήσεις ολοκληρώνουν το ταξικό έγκλημα, επιβάλλοντας μισθούς πείνας και εκμηδενίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό είναι το «δέλεαρ» που φέρνει στην Ελλάδα τις ξένες πολυεθνικές, οι οποίες, σε σύμπραξη με τα συσσωρευμένα κεφάλαια της ντόπιας πλουτοκρατίας, φιλοδοξούν να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, κάνοντας χρήση της πάμφθηνης εργατικής δύναμης, των υποδομών και του φυσικού πλούτου της χώρας.
     Οι Γερμανοί επενδυτές των διαφόρων "Siemens", όπως και τα άλλα μονοπώλια, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση, θέλουν εργαζόμενους να δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο. Κράτος και υποδομές να είναι στην υπηρεσία τους, ορυκτός και φυσικός πλούτος στις αρπαχτικές τους ορέξεις.
     Το γερμανικό κεφάλαιο έχει βάλει στο μάτι, πρώτα απ' όλα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εκμετάλλευση και ανακύκλωση των σκουπιδιών, τον τουρισμό. Σκοπεύουν να δεσμεύσουν για φωτοβολταϊκά τεράστιες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας και αναγκαίες για την αγροτική παραγωγή. Θα συγκεντρώσουν στα χέρια τους τη λεγόμενη πράσινη ενέργεια που θα στοιχίζει πανάκριβα στο λαό.
     Αυτή η «ανάπτυξη» αποτελεί διαχρονική στρατηγική της κυβέρνησης και των συμμάχων της, που υπηρετούν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Τα ίδια προτείνει και η ΝΔ, ζητώντας μάλιστα μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και κίνητρα στο κεφάλαιο για να επενδύσει, όπως και ο ΛΑΟΣ.  Ο ΣΥΝ θεωρεί καλοδεχούμενες τις επενδύσεις και δεν αμφισβητεί τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, καλλιεργώντας αυταπάτες στο λαό ότι τα δικαιώματά του μπορούν να συνυπάρχουν με το κέρδος του καπιταλιστή και να διευρύνονται. Επενδύσεις, όμως, γίνονταν και στο παρελθόν, πυροδοτώντας μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Τι κέρδισε ο λαός; Τίποτα απολύτως. Αντίθετα, την περίοδο της μεγαλύτερης μεγέθυνσης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχασαν ορισμένα από τα πιο βασικά δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί με αίμα. Η προηγούμενη περίοδος της ανάπτυξης έγινε το θερμοκήπιο της κρίσης.
     Αλλά και σε ότι αφορά στον ορυκτό πλούτο της χώρας, η κυβέρνηση επιχειρεί λαθροχειρία. Τα μονοπώλια είναι αυτά που θα βγουν ωφελημένα και όχι ο λαός. Ακόμα και τα «κέρδη» που προϋπολογίζει το κράτος, θα μετατραπούν σε επιδοτήσεις και προνόμια για την πλουτοκρατία, σε δόσεις προς τους δανειστές - τοκογλύφους. Ούτε δεκάρα δεν πρόκειται να πάει για τις λαϊκές ανάγκες. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες για να δει ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Όσο τα μονοπώλια κρατούν τα κλειδιά της παραγωγής, ο λαός δεν πρόκειται να δει χαΐρι.
     Ο λαός δεν πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε εκμεταλλευτές και ληστές του πλούτου του. Από αυτήν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις του κεφαλαίου, γερμανικού, ελληνικού ή οποιουδήποτε άλλου, ο λαός έχει να κερδίσει μόνο εξαθλίωση και η χώρα παραπέρα υπονόμευση των παραγωγικών της δυνατοτήτων.
     Ανάπτυξη για το λαό σημαίνει κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. – Υποδομές, ενέργεια, ορυκτός πλούτος, τράπεζες, εργοστάσια και καράβια κάτω από κοινωνικό - εργατικό έλεγχο και αξιοποίησή τους με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό. Αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Σημαίνει λαϊκή εξουσία για την οργάνωση και τη διεύθυνση της λαϊκής οικονομίας με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια