ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. 2) ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Γ.Γ. ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.‏



     Σφοδρή, γενικευμένη, ολομέτωπη επίθεση εξαπολύει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, με στόχο να διαμορφώσουν φτηνότερους τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μέσα από το αποφασιστικό χτύπημα σε μισθούς και συντάξεις, τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για το δημόσιο τομέα. Οι συνθήκες μαζικής
εξαθλίωσης εντατικοποιούνται και μέσα από τις τρανταχτές ανατιμήσεις σε φόρους και κάθε είδους χαράτσια, από το γονάτισμα και των δαπανών για Υγεία - Πρόνοια, κοινωνικές παροχές, απέναντι σε ολόκληρη την γκάμα της ζωής, για το αποφασιστικό πισωγύρισμα πολλές δεκαετίες πίσω.
     Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή εντάσσεται στον ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό τους. Έρχεται για να υπηρετήσει τις νόρμες των μονοπωλίων, με τη διάλυση του μισθολογίου στο Δημόσιο, σε σύνδεση με τις μαζικές απολύσεις και μέσα από το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, για τη διάλυση των υποδομών και υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες. Κοινή είναι και η επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα και μέσα από τις φορολογικές διατάξεις, με ομοβροντία από νέους φόρους, χαράτσια, την εξαΰλωση του αφορολόγητου ορίου για εργατοϋπάλληλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.
     [Με το αντεργατικό τερατούργημα, και με τις νέες φορολογικές διατάξεις ετοιμάζουν – και μάλιστα με αναδρομική εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2011 – τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου, μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών στα 5.000 ευρώ (από 12.000), έρχονται να μαζέψουν φόρους από την απόλυτη φτώχεια, από λαϊκά νοικοκυριά που τα έχουν αναγκάσει να ζουν με «εισόδημα» κάτω και από τα 360 ευρώ το μήνα, χαμηλότερα και από τα 12 ευρώ τη μέρα!
     Για πρώτη φορά βάζουν φόρους μέχρι 850 ευρώ στα λαϊκά νοικοκυριά, που μέχρι και πέρσι ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.
     -- Το αφορολόγητο όριο για 1 προστατευόμενο παιδί καρατομείται στα 7.000 ευρώ (από 13.500), για 2 παιδιά στα 9.000 ευρώ (από 15.000) και για τους πολύτεκνους με 3 παιδιά στα 12.000 ευρώ (από 23.500)! – Για πρώτη φορά, πατέρας με 3 παιδιά και εισόδημα μέχρι 23.500 ευρώ το χρόνο, που μέχρι πέρσι δεν πλήρωνε άμεσους φόρους, τώρα θα αναγκαστεί να πληρώσει στην πλουτοκρατία μέχρι και 2.595 ευρώ!
     -- Για πρώτη φορά μαζεύουν φόρους μέχρι 700 ευρώ στα εισοδήματα από 5.000 μέχρι 12.000 ευρώ!!!
     -- Στο κλιμάκιο εισοδήματος 13.000 - 30.000 ευρώ, οι πρόσθετοι φόροι ξεκινούν από 700 ευρώ και φτάνουν στα 840 ευρώ, με ανατιμήσεις μέχρι 390% για τα χαμηλότερα εισοδήματα (13.000 με 14.000 ευρώ).
     -- Τα κλιμάκια μειώνονται από τα 10 στα 8 με ταυτόχρονη αύξηση του συντελεστή στο 25% (από 24%) για εισοδήματα από 16.000 – 22.000 ευρώ.
     -- Βάζουν στα λαϊκά νοικοκυριά και τεκμήρια κατανάλωσης (αποδείξεις λιανικής) για το 25% του ετήσιου εισοδήματος και για ποσά μέχρι 60.000 ευρώ. Πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπει» επιβάλλουν χαράτσι στο 10%. Ήδη, με προηγούμενο «πακέτο», έχουν καταργήσει και τις επιστροφές φόρου στη βάση των αποδείξεων λιανικής.
     Μαζί με τα παραπάνω, έχουν ήδη ψηφίσει και αρπάζουν και τα χαράτσια της μόνιμης, λεγόμενης «έκτακτης εισφοράς» από τη μικρή ακίνητη περιουσία (μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματοβιοτέχνες, τα αυξημένα, σε ποσοστό 10%, τέλη κυκλοφορίας, που θα πληρωθούν στο τέλος του 2011, κ.ά.
     Με γενική κατεύθυνση την καρατόμηση της έκπτωσης φόρου σε 10% (από 20%) αρπάζουν πρόσθετα χαράτσια και από τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών για:
   * Ενοίκια: Μέχρι τώρα έδιναν «έκπτωση φόρου» στα 240 ευρώ. Τώρα την καρατομούν στα 100 ευρώ, μαζεύοντας δηλαδή πρόσθετα χαράτσια 140 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό που μένει στο νοίκι. Καταργούν ολοκληρωτικά κάθε «ελάφρυνση» σε όσους παίρνουν στεγαστικό επίδομα, επίσης στα νοικοκυριά που έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Το αντίστοιχο ισχύει και για τα νοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.
     * Για τα φροντιστήρια των παιδιών, η παρεχόμενη έκπτωση μπορεί να φτάσει το πολύ στα 100 ευρώ από 240 ευρώ μέχρι σήμερα. – Από κάθε οικογένεια που μένει στο νοίκι και με 1 παιδί στο φροντιστήριο, αποκλειστικά και μόνο για αυτές τις 2 κατηγορίες δαπανών, αρπάζουν από 280 ευρώ.  
     * Τόκοι στεγαστικών δανείων: Αναγνωρίζουν έκπτωση φόρου 10% στους τόκους για α' κατοικία, από 20% για τα δάνεια μετά το 2003 και έναντι έκπτωσης για ολόκληρο το ποσό από το εισόδημα για τα παλαιότερα δάνεια.
     * Οι δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη υπολογίζονται στο 10% από το φόρο (και μέχρι 1.500 ευρώ), έναντι αφαίρεσης ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα.
     * Στο μισό κόβεται η ελάφρυνση για ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας, κ.ά. (μέχρι 120 ευρώ για άγαμο και στα 240 για τους συζύγους από 240 και 480 ευρώ αντίστοιχα).
     * Για τις υποχρεωτικές εισφορές επαγγελματοβιοτεχνών σε ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ, κ.ά.), αναγνωρίζουν προς έκπτωση φόρου μόνο το 10% της δαπάνης από το φόρο (έναντι αφαίρεσης ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα μέχρι σήμερα)].
     Είναι εξωφρενικό το αφορολόγητο να είναι στις 5.000 ευρώ. Είναι αδιανόητο να φορολογείται και η φτωχή λαϊκή οικογένεια με εισόδημα 300 ή 400 ευρώ εισόδημα το μήνα, όταν αυτοί που εκμεταλλεύονται το λαό, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε τράπεζες του εξωτερικού, φοροαπαλλάσσονται και επιδοτούνται.
Η άρνηση πληρωμής των χαρατσιών πρέπει να είναι μόνο το πρώτο βήμα απάντησης
στην εξοντωτική φορολογική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, πλουτοκρατίας.

Ο λαός πρέπει να υψώσει τη φωνή και το ανάστημά του:
Ο πλούτος που μου κλέβετε μου ανήκει!  

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Πρωθυπουργό

Η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα δυναμώνει με οδυνηρές συνέπειες για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

Η ανεξέλεγκτη ανεργία που θα τροφοδοτηθεί και με την λεγόμενη εργασιακή εφεδρεία, τις απολύσεις στο δημόσιο.

Οι δραματικές μειώσεις των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, που συνεχίζονται με το νέο μισθολόγιο και τη γενίκευση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας θα συρρικνώσουν παραπέρα το εισόδημα των εργαζομένων και θα επιφέρουν συνολική επιδείνωση των όρων εργασίας.

Οι συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, έχουν οδηγήσει σε επέκταση των συντάξεων πείνας.

Η κλιμακούμενη φοροεπιδρομή που χτυπάει βίαια την εργατική τάξη, την μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους έχουν διαμορφώσει ανυπόφορη κατάσταση για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επιβολή νέων αβάστακτων φόρων στην ακίνητη περιουσία συνιστούν ένα ακόμα συντριπτικό πλήγμα στα λαϊκά εισοδήματα. Τα μέτρα αυτά προστίθενται στα χαράτσια που έχουν ήδη επιβληθεί με την λεγόμενη εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, το φόρο επιτηδεύματος, ενώ νέα πρόσθετα φορολογικά βάρη θα επιβληθούν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα ετοιμάζονται νέες μειώσεις στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου συνεχίζοντας τις αλλεπάλληλες μειώσεις που προώθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής που στηρίζουν ΝΔ και ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ διεκδικεί άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και ανακούφισης των εργαζομένων, στα οποία περιλαμβάνονται:

·        Απαλλαγή από τους φόρους για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί.

·        Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, κατάργηση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και μια σειρά άλλα μέτρα ελάφρυνσης της λαϊκής οικογένειας.

·        Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, πετρέλαιο κίνησης.

·        Φορολογική Ελάφρυνση των αυτοαπασχολούμενων με παράλληλη κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, κατάργηση των ειδικών δημοτικών φόρων.

·        Άμεση φορολογική επιβάρυνση – εισφορά των επιχειρηματικών ομίλων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

·        Φορολογία των κερδών του κεφαλαίου με συντελεστή 45%.

·        Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για φοροδιαφυγή – εισφοροδιαφυγή.



ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός πως τοποθετείται στο πρόβλημα της συνεχούς χειροτέρευσης της κατάστασης των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, που τροφοδοτείται και από τα νέα φορομπηχτικά χαράτσια. Πως τοποθετείται για την πολιτική φοροαπαλλαγής του μεγάλου κεφαλαίου που συνεχίζει η κυβέρνηση.



Η Γεν. Γραμ. της ΚΕ του ΚΚΕ
Αλέκα Παπαρήγα


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια