Ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση στη λίμνη Βεγορίτιδας.

Η Π.Ε. Φλώρινας, με τη σημερινή διοίκησή της, συνεπής στις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες, κάνει μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα μεγάλα και πολλαπλά προβλήματα του νομού. Δεν φιλοδοξεί να κάνει πολιτική με γνώμονα την επανεκλογή αλλά με γνώμονα τη δημιουργία παρακαταθήκης για το αύριο του νομού και για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης.

 Προς την κατεύθυνση αυτή είναι ο σχεδιασμός μας και στο θέμα της Βεγορίτιδας, με την εκπόνηση μελέτης διερεύνησης πλεονάσματος ύδατος της ευρύτερης λεκάνης Βεγορίτιδας, μέσα από την οποία θα προκύψει η δυνατότητα για την άρδευση ολόκληρου του κάμπου του Αμυνταίου με ορθολογική διαχείριση του νερού (στάγδην άρδευση με την ανάπτυξη δυναμικότερων καλλιεργειών), καθώς και την ύδρευση της ομώνυμης πόλης.
 Η σχεδιαζόμενη μελέτη θα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης ύδατος που θα περιλαμβάνει τον Σολού, τη λίμνη των Πετρών και τη λίμνη της Βεγορίτιδας (σχέδιο διαχείρισης για τη λίμνη της Ζάζαρης και της Χειμαδίτιδας έχει εκπονηθεί και θα επικαιροποιηθεί). Με την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης και μέσα από αυτό θα προκύψει η αναγκαιότητα ή όχι της αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων του Υ.Δ. 09 στο οποίο η Βεγορίτιδα είναι κοκκινισμένη.
 Το δεύτερο σκέλος της σχεδιαζόμενης μελέτης, αφορά τη περιγραφή των τεχνικών έργων διαχείρισης των υδάτων της λίμνης, όπως π.χ. η επαναλειτουργία της σήραγγας, έργα προστασίας της λίμνης από φερτά υλικά καθώς και κανόνες χρήσης και διάθεσης των νερών από τη ΔΕΗ. Η Βεγορίτιδα δέχεται σήμερα πολύ μεγάλο όγκο υδάτων από «Σαριγιόλ» Πτολεμαΐδα, που στην ουσία σημαίνει εκτροπή των υδάτων.
 Σήμερα ο κάμπος του Αμυνταίου αρδεύεται ως επί τo πλείστον με καταιονισμό (σπάταλη σχετικά μέθοδος) από έναν μεγάλο αριθμό άναρχων γεωτρήσεων με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, όπως κακή ποιότητα νερού και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με οικονομική επιβάρυνση των αγροτών.      

Η Π.Ε Φλώρινας έχοντας υπόψη της:
1) Την Υδρογεωλογική Μελέτη της ευρύτερης λεκάνης Βεγορίτιδας, η οποία συντάχθηκε από τα συμπράττοντα γραφεία γεωλογικών μελετών των Β. Παρασχούδη – Θ. Γεωργακόπουλου – Ξ. Σταυρόπουλου το Νοέμβριο 2001, εποχή που η στάθμη της λίμνης συνεχώς έπεφτε, συνεπώς η μελέτη συντάχθηκε με γνώμονα την προστασία της και τις αναγκαίες ενέργειες για την άνοδο της στάθμης της, μέσα στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ως ανώτατη στάθμη της λίμνης το υψόμετρο 515,50 στο οποίο μπορεί να γίνει ελεγχόμενη διαχείριση των υδάτων.
2) Το ΦΕΚ 1364 / 2008 (τεύχος Β) όπου γίνεται καθορισμός του ορίου (υψόμετρο 515,50) κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα πέριξ της λίμνης της Βεγορίτιδας.
3) Την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που αφορά τη λίμνη των Πετρών και της Βεγορίτιδας και έχει περάσει το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, έχει παραληφθεί από τον Δήμο Αμυνταίου και επίκειται η παραλαβή της από τον Δήμο Έδεσσας.
Επίσης Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις λίμνες της Ζάζαρης και της Χειμαδίτιδας έχει εκπονηθεί το 1996 και επομένως σήμερα δεν βρίσκεται σε ισχύ. Για τον λόγο αυτό η Π.Ε. Φλώρινας σχεδιάζει να εκπονήσει νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του συμπλέγματος λιμνών της περιοχής Αμυνταίου, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την Ε.Π.Μ. Πετρών – Βεγορίτιδας, με απώτερο σκοπό τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης, ευθύνη του οποίου θα είναι η τήρηση των όρων της Ε.Π.Μ. του συμπλέγματος.   
4) Την ύπαρξη της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Αγίου Παντελεήμονα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις να βρίσκονται σε υψόμετρο 519,00 και το αντλιοστάσιο σε υψόμετρο 517,50.    
5) Τον «Έλεγχο Χημικής Ποιότητας επιφανειακών και υπόγειων αρδευτικών νερών σε κλίμακα λεκανών απορροής ποταμών Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας». Η μελέτη εκπονήθηκε, με μέριμνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει ολοκληρωθεί, με μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε κύκλο 2 ετών. Μέσα στην παραπάνω μελέτη συμπεριλήφθηκε και το σύμπλεγμα των λιμνών Αμυνταίου.  

 Πήρε την πρωτοβουλία, στηριζόμενη στα επιστημονικά δεδομένα από την Υδρογεωλογική Μελέτη και την ισχύουσα νομοθεσία, να φέρει σε επαφή όλους τους αρμόδιους φορείς για να εξεταστούν οι τρόποι αντιμετώπισης της ανόδου της στάθμης της λίμνης πριν αυτή κατακλείσει τις εγκαταστάσεις της ΕΕΛ έτσι ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη καταστροφή της υφιστάμενης εγκατάστασης με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ουδέποτε δόθηκε η υπόσχεση του «αδειάσματος» της λίμνης, αναγνωρίζοντας σε κάθε περίπτωση την αξία του υδάτινου πλούτου του νομού.
 Η δοκιμαστική λειτουργία της σήραγγας, στην παρούσα φάση, είναι επιβεβλημένη προκειμένου να διαπιστωθεί η λειτουργικότητά της, γιατί ο κίνδυνος κατάκλισης της ΕΕΛ είναι πλέον ορατός μια και η στάθμη της λίμνης συνεχώς ανεβαίνει, επομένως θα πρέπει άμεσα να γνωρίζουμε τη λειτουργικότητα της σήραγγας ως ένα έκτακτο μέτρο προστασίας της ΕΕΛ. Επιπλέον, η λειτουργικότητα ή μη της σήραγγας θα χρησιμοποιηθεί ως δεδομένο στην εκπόνηση του σχεδίου διαχείρισης.


Δημοσίευση σχολίου

30 Σχόλια

  1. Πάνω σε ποιο ΦΕΚ πάτησε ο κύριος Μπίρος και άνοιξε το θυροφραγμα Κυριακή μεσημέρι και σε πανικό ;;;;;;;;; Το κακό για αυτούς που έκαναν αυτή την κίνηση είναι ότι θα τους καλέσει ο εισαγγελέας !!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΝΙΣΣΑ ΤΩΡΑ! ΑΝ ΘΕΛΑΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΕΙΧΑΤΕ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗΝ ΣΗΡΑΓΓΑ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ,ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΙ ΟΧΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ . ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνωμη αλλα που θελετε να φτασει η λιμνη????????θελετε να παει στο φιλωτα μηπως????Δεν καταλαβαινω τον λογο γιατι κανετε ετσι???αληθεια δεν φτανει τοσο λιμνη???θελετε κ αλλο νερο???θελετε να παρει κ αλλα ψωραφια????θελετε μηπως να φτασει πανω στον αγιο παντελεημονα για να μην χρειαζετε να κατεβενετε κ μεχρι κατω????αληθεια τι ΘΕΛΕΤΕ??????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλουμε μία υγιή λίμνη.
      Την λίμνη την αρρώστησε η αδιαφορία μας όταν επιτρέψαμε στη ΔΕΗ να τραβήξει το 60% του νερού της.
      Την αρρωσταίνει η άρδευση με κανόνια (τώρα ξύπνησαν στη Νομαρχία και λένε ότι είναι σπάταλη "σχετικά" μέθοδος). Καλά ο συντάκτης είναι και πολύ άσχετος!!!!!!!
      Την αρρωσταίνουν τα δέντρα που έχουν φυτέψει οι καταπατητές και αυτοί που έχουν πάρει χωράφια με ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ διανομή (στην προσωρινή διανομή επιτρέπονται μονοετείς καλλιέργειες και όχι δέντρα).
      Παρόλα αυτά η φύση ξαναγυρίζει και εκδικείται.
      Εμείς δεν θέλουμε τίποτε άλλο, παρά μία υγιή λίμνη.
      Εσείς τι ΘΕΛΕΤΕ???????????????
      ΜΊΑ ΓΟΥΡΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΤΊΖΕΤΕ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΣΑΣ???????????????

      Διαγραφή
    2. Ναι ,πάρα πολύ !!!!

      Διαγραφή
    3. Θελουμε ποιότητα και ποσότητα στην λίμνη μας που μας δίνει ζωή τα τελευταία 8000 χρονιάς που συνυπάρχουμε !!!!

      Διαγραφή
    4. Η λιμνη αποφασιζει μέχρι που θα παει, και οχι το πορτοφολι του τσιφλικα.

      Διαγραφή
    5. Tωρα ολοι μαζι Παρακρατος και Καταπατητες, στο "Tσιφλικας Παρτυ" στην πισινα "Παρλανη", για να γιορτάσετε τον αφανισμο της λιμνης.

      Διαγραφή
    6. ας αφησουμε την φυση να κανει την δουλεια της κυριε 10΄05 και μην τρελαινεστε!!!με την φυση και τον θεο δεν μπορουμε να τα βαλουμε.

      Διαγραφή
    7. Και εμείς θελουμε μια υγιή λίμνη αλλα να μην ανεβοκατεβαίνει ανεξέλεγκτη. Απο τη την στιγμή που έχουν γινει παρεμβάσεις απο τον άνθρωπο(και αφήστε τα χαζά για τον θεό και οτι εκδικείται η λίμνη) δεν θα έπρεπε να δούμε και εμείς τι θα κάνουμε με το νερό; Όλα τα νερά της περιοχής καταλήγουν στην Βεγορίτιδα. Κι εγω δεν θελω ούτε τα μολυσμένα νερά της ΔΕΗ( ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ μέσω του ποταμιού του Σωτήρα καταλήγουν Πέτρες και μετα Βεγορίτιδα ούτε και του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ που και αυτα καταλήγουν Βεογοριτιδα μέσω του Σουλού) ούτε τα νερά απο τα κανάλια όλου τα κάμπου του πρώην δήμου Αετού,ούτε και απο το φράγμα του Πέρδικα αλλα μας τα στέλνουν εδω για να μην πνίγουν αυτοί και πνιγόμαστε εμείς. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση σε δυο χρόνια θα ειναι στα πρώτα σπίτια της Βεγορας(σίγουρα πολλοί παρακαλάτε να γινει αυτο). Παντού ολοι ειναι στα κόκκινα με το νερο,ας τα στέλνουν εδω να την πάμε μέχρι τον Φιλώτα. Για κάντε μια βόλτα στα μαγαζια(καφετέριες,εστιατόρια,ηλεκτρικά,γυμναστήριο,μαγαζιά με ρούχα,ελαστικά,βενζινάδικα πολυκαταστήματα)να δείτε τι λεφτά αφήνουν οι αγρότες τις περιοχής. Ρωτήστε και αυτούς τους ανθρώπους αν θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους;

      Διαγραφή
    8. θα κάνει νέο σχέδιο διαχειρίσεις? ο μπιρος?
      https://dl.dropboxusercontent.com/u/94188257/documents/09/SXEDIO_DIAXEIRISHS_GR09.pdf
      πάλι φαγοπότι μου μυρίζεται.

      Διαγραφή
    9. Κι εγω που πιστευα οτι οι αγροτες λυσοπεινανε και γι αυτο κλεινουν καθε χρονο -το χειμωνα- τους δρομους κυριε 1.00....Αρα..λεφτα..υπαρχουν...

      Διαγραφή
    10. Καλά σοβαρά μιλάτε; Μέχρι που θέλουμς να φτάσει η λίμνη; Είναι λογική ερώτηση αυτή; Μέχρι όπου θέλει να πάει. Επειδή όταν κατέβαινε τόσα χρόνια σας βόλευε και την καταπατούσατε, τώρα δε θα κάνουμε τίποτα; Και στην τελική, με πιο δικαίωμα δόθηκαν τα χωράφια σε αυτούς που δόθηκαν όταν κατέβηκε η λίμνη; Αυτό ήταν σωστό ή μήπως ήταν βόλεμα ημετέρων;

      Ποια λεφτά θα χαθούν; Τόσα χρόνια που τη μόλυναν με τα φυτοφάρμακα ήταν καλά; Ακούς εκεί, μέχρι που θα φτάσει η λίμνη...

      Διαγραφή
  4. Είναι παράνομη η ενέργεια του Μπίρου. Το ΦΕΚ του 2008 λέει ότι απαγορεύονται οι δραστηριότητες κάτω από το 515,5 και όχι ότι αυτό είναι το όριο που πρέπει να έχει η λίμνη. Με ποιο δικαίωμα άνοιξε τη σήραγγα; Πάνω σε ποιον νόμο στηρίχθηκε;
    Επίσης γιατί αυτή η πρεμούρα να μας εξηγήσει ότι δεν κάνει πολιτική με βάση την επανεκλογή; Τι ξετσίπωτη ανακοίνωση είναι αυτή; Δεν έχει κανέναν να του μαζέψει τα λουριά να μην λέει βλακείες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παντού έχουν γίνει παρεμβάσεις και καταλήγουν τα νερά στην Βεγορίτιδα(βλέπε λίμνη Πετρων,φράγμα Περδίκα,όλος ο κάμπος του πρώην Δημου Αετού με τα κανάλια που και αυτα καταλήγουν Βεγορίτιδα,η ΔΕΗ,όλα τα καναλια και τα ποτάμια της Πτολεμαιδας καταλήγουν Περδίκα και απο εκει στην Βεγορίτιδα και εσείς κάνετε θέμα γιατι άνοιξε η συραγγα. Το νερό εχει φτάσει στο 517,καταστρέφονται περιουσίες για τις οποίες λέει ξεκάθαρα ο Νόμος οτι δόθηκαν κατα κυριότητα σην κοινότητα για χρήση κι εκμετάλλευση απο τους κατοίκους. Υπάρχει νόμος που λέει οτι η στάθμη της εχει οριστεί στο 515,5 αλλα παλι επιμένετε να κλείσουν τα σπίτια των ανθρώπων που έχουν χωράφια στο λεκανοπεδιό του Αμυνταιου. Αλλα όπως ειπε και ο Άδωνης << Η κινητήρια δύναμη του Έλληνα ειναι ο φθόνος>> Αυτο ακριβώς ισχύει για όλους σας αλλα να ξέρετε εμείς σεβόμαστε την γνώμη σας άσχετα που εσείς θέλετε το κακό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λεκανη της βεγοριτιδας μπορει να δεχτει ολα τα νερα του Aμυνταιου.
      Yπαρχει πολυ μερος , πολυς χωρος για πολυ νερο, λεκανη που έκανε η φύση.

      Διαγραφή
    2. Εξορύξεις και αρδεύσεις απειλούν τα νερά του Ν. Φλώρινας. Στη λεκάνη Αμυνταίου ο υπόγειος υδροφορέας έχει στραγγίσει ενώ στη Μελίτη οι γεωτρήσεις της ΔΕΗ κορυφώνουν τις ανησυχίες. Θεαματική είναι η πτώση των υπόγειων νερών λόγω της λειτουργίας του ορυχείου Αναργύρων και των πολλών αρδευτικών γεωτρήσεων. Συχνά πληρώνουν την «νύφη» οι λίμνες που υφίστανται αφαίμαξη με την ανοχή των Αρχών, ενώ στα χαρτιά θεωρούνται προστατευόμενες περιοχές από το NATURA !

      Διαγραφή
  6. Φθόνος: Η δυσαρέσκεια και η λύπη για την ευτυχία των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδαμε τους αλτρουιστές της βεγορας, στις μάχες με φτυάρια και αξίνες μεταξύ των κατοίκων από τα γύρω χωριά για να διεκδικήσουν τις “αποκαλυφθείσες” περιοχές

      Διαγραφή
  7. Μακρια το παρακρατος απο την λιμνη. σταματηστε τους,
    ειναι παρανομοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με την υποψηφιότητα του Μπίρου.. αρχίζει να βγαίνει στην επιφάνεια η πραγματική ευφυία και ικανότητα του Καρυπίδη. Και όσοι τον ξέρουν καλά δεν περίμεναν κάτι καλύτερο απ΄αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ισχυρή κι ανιδιοτελή προσωπικότητα ο Μπίρος;Σιγά μην έκανε και ιεραποστολή.
    O Μπίρος ως ο "μεγάλος ηγέτης" των εργαζομένων της Φλώρινας? Που ζητούσε επίμονα να ξαναδοθεί σε ιδιώτη το λιγνιτωρυχείο Βεύης και δη στον Άκτωρα, επικαλούμενος δήθεν τις θέσεις εργασίας και "τρίχες κατσαρές"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παντος για το ανοιγμα τησ σηραγγας ειδοποιηθηκαν πρωτα οι τσιφλικαδες για να δουνε οτι τα λεφτα τους δεν πήγαν χαμένα.
    Απλά κάποιος έπρεπε να κάνει την βρώμικη δουλειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΝΔ+ΠΑΣΟΚ+ΠΟΤΑΜΙ+ΜΕΓΑΛΟΛΑΜΟΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ+ΤΡΑΠΕΖΟΜΑΦΙΟΖΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ+ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΕΣ ΦΥΛΛΑΔΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ+ ΤΟΠΙΚΟΙ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ κατά Βεγορίτιδας , Ελληνικής κυβέρνησης και Ελληνικού λαού . Υπομονή , ψυχραιμία , ο αγώνας άνισος αλλά ακόμα δεν έχει κριθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Π.Ε. Φλώρινας, με τη σημερινή διοίκησή της, συνεπής στις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες, που εβαλαν το χερι βαθια στην τσεπη, αποφασισε για χαρη τους, να αδειασει την λιμνη.
    Στην ουσια αυτό λέει η ανακοίνωση
    Απορώ, ακομα ποσo θα τον ανεχτούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να μην φύγει ούτε ένας πόντος από το νερό της λίμνης. . Οι εκτάσεις ήταν παραχωριμενες από την ίδια τη λίμνη κ τώρα παίρνει την εκδίκηση της, για να μη πλουτίζουν μόνον οι μεν αλλά και οι δεν..
    Ο Χ Ι δεν θα περάσει το δικό σας. . Να καταστρέψετε ότι ωραιότερο έχει ο νομος. . Είναι έχει να κόσμημα! ! Φτάνει πια με τα ιδία δικά σας συμφέροντα. . Ντροπή σας!! Η φυση ξέρει κ μας δείχνει την αξία της η οποία είναι ανεκτίμητη. . Κ όσο για τους αγρότες αυτό δεν έκαναν τόσα χρόνια? Πλήρωναν για να καλλιεργούν εκτασεις τις οποίες δεν είχαν κληρονομιά από τους γονείς τους αλλά από την καταστροφή που προκάλεσαν οι ίδιοι σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. . Τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουν για την ασυδοσία τους.. ουδέν καλόν αμιγές κακού. . ΝΤΡΟΠΉ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 4 φυσικες δεξαμενες γλυκου-παλιοτερα ποσιμου- νερου εφτιαξε και ανεξοδα χαρισε στο Δημο μας ο Θεος?? η Φυση/?? η Τυχη/??Κι εμεις μοιραιοι κακομαθημενοι και ζημιαρηδες..ανοιγουμε τρυπα...να φυγει να χαθει να εξαφανιστει ενα αγαθο πανακριβο μοναδικο που μας προσφερεται χαριστικα να το χαιρορομαστε και να κερδιζουμε απ την εκλογικευμενη διαχειριση του...Ο αγροτης πρωτος απ ολους κερδιζει απ την υπαρξη δεξαμενων γλυκου νερου...Α,Θ,Ρ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αφου ειναι παρανομοι
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .