Έρευνα ΑΠΘ για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Ένας στους τρεις πιστεύει ότι έπαιξε σε στημένο αγώνα


 Ένας στους τρεις αθλητές είχε υποψίες ότι κάποιο παιχνίδι που είχε παίξει ήταν στημένο ή ήξερε ότι έχει στηθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια δείχνει νέα έρευνα του ΑΠΘ.

Σε αυτήν συμμετείχαν 

100 αθλητές ηλικίας 25-26 ετών από όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και μίλησαν για περιστατικά που βίωσαν τα τελευταία 5-6 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 

«Οι αθλητές έχουν γνώση και υποψίες για πολλά παιχνίδια και αυτό το νούμερο που θα μπορούσε να περιγράψει την πραγματικότητα είναι ένα ποσοστό 30-40% των ποδοσφαιριστών το οποίο μας δήλωσε ότι γνώρισαν ή είχαν υποψίες ότι παιχνίδια στήνονταν. Αυτό δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος» δήλωσε στο ethnos.gr ο Συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος για τα στημένα παιχνίδια, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Βασίλειος Μπαρκούκης. Σύμφωνα με τον ίδιο το ποσοστό είναι αντίστοιχο και σε άλλες χώρες της Νοατιανατολικής Ευρώπης όπως στη Ρουμανία και την Βουλγαρία. «Ειδικά για τη χώρα μας αυτό αγγίζει ένα 30-35%».

Όπως εξηγεί ο κ. Μπαρκούκης μέσα από το πρόγραμμα γίνεται αντιληπτό ότι οι ποδοσφαιριστές θεωρούν ότι είναι πιο πιθανό και πιο μεγάλο πρόβλημα το ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο ενώ, παραδόξως, είναι πιο εξοικειωμένοι με τα περιστατικά χειραγώγησης αγώνων και ενδεχομένως να το θεωρούν κάτι αποδεκτό μέσα στο άθλημά τους.

Από την έρευνα του ΑΠΘ προκύπτει ότι είναι διαφορετικό το είδος της διαφοράς και της διαπλοκής σε κάθε χώρα. Όπως εξηγεί ο κ. Μπαρκούκης στη Βουλγαρία και την Ρουμανία, χώρες που ζήσαν κουμουνιστικά καθεστώτα, φάνηκε ότι η διαφθορά προερχόταν και ήταν συνδεδεμένη με την πολιτική ζωή του τόπου. Αντίθετα, στην Ελλάδα που έζησε κάποιο κουμμουνιστικό καθεστώς, η διαφθορά ήταν συνδεδεμένη με επιχειρηματικά συμφέροντα. «Στην χώρα μας υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι βρήκανε διέξοδο μέσα από το ποδόσφαιρο είτε για να ξεπλύνουν χρήματα, είτε για να κερδίσουν χρήματα με αθέμιτους τρόπους. Δεν εμπλέκονταν τόσο έντονα η πολιτική, ενώ, αντίθετα, στις άλλες χώρες του ερευνητικού έργου στη Ρουμανία και την Βουλγαρία οι ιθύνοντες των συλλόγων που εμπλέκονταν στο ποδόσφαιρο ήταν και ισχυρά μέλη του κόμματος που κυβερνούσε την χώρα, άνθρωποι που εμπλέκονταν στην πολιτική ζωή της χώρας».

Δεν στήνουν πλέον αποτελέσματα αγώνων αλλά ποντάρουν σε κίτρινες κάρτες, κόρνερ και άλλα επιμέρους κομμάτια του ματς

Όπως εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να στηθούν τα παιχνίδια. Η τάση στα ελληνικά γήπεδα δεν είναι να στήνουν το αποτέλεσμα του αγώνα. «Γίνεται και αυτό, βέβαια, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό ειδικά, όταν οι παίκτες, στήνουν παιχνίδια, αυτό αφορά επιμέρους κομμάτια του αγώνα. Για παράδειγμα πόσες κίτρινες κάρτες θα βγουν σε ένα παιχνίδι, πόσα κόρνερ θα βγουν σε ένα παιχνίδι. Οπότε δεν επηρεάζουν τόσο το αποτέλεσμα, στοιχηματίζουν και στήνουν κομμάτια του παιχνιδιού».

«Παράγοντες πιέζουν ποδοσφαιριστές να στήσουν ματς για να μπορέσουν να πληρωθούν μετά»

Σύμφωνα με την έρευνα του ΑΠΘ, πολλές φορές ένας επιχειρηματίας που στήνει ένα παιχνίδι δεν απευθύνεται στους παίκτες, αλλά πάει κατευθείαν στον διαιτητή. «Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ίδιοι οι παίκτες στήνουν ένα παιχνίδι μεταξύ τους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι παράγοντες της ομάδας στήνουν ένα παιχνίδι. Πολλοί παράγοντες πιέζουν τους ποδοσφαιριστές να στήσουν ένα παιχνίδι για να μπορέσουν να τους πληρώσουν μετά. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αναδεικνύει πως η κακή οικονομική διαχείριση των ομάδων, μπορεί να οδηγήσει σε χειραγώγηση αγώνων»

Στήνουν παιχνίδια όχι για οικονομικό όφελος αλλά για να παραμείνουν στην κατηγορία φιλικές ομάδες 

Χειραγώγηση αγώνων παρατηρείται σε όλες στις κατηγορίες. «Έχουμε ακούσει περιστατικά χειραγώγησης αγώνων και σε μικρές κατηγορίες που το όφελος δεν είναι οικονομικό. Εκεί στήνεται ένας αγώνας για να κερδίσει πόντους και να παραμείνει στην κατηγορία μια ομάδα που έχει φιλικές σχέσεις με την αντίπαλη ομάδα. Στις υψηλές κατηγορίες το κίνητρο είναι κατά βάση οικονομικό, στις πιο μικρές κατηγορίες είναι θέσεις κατάταξης και θέσεις στο πρωτάθλημα ή φιλικές σχέσεις» τονίζει ο κ. Μπαρκούκης.

Δεν υπάρχει μηχανισμός αναφοράς παρατυπιών- Δεν ξέρω κάποιον να έχει τιμωρηθεί μέχρι σήμερα

Παρά το μέγεθος του προβλήματος δύσκολα κάποιος αθλητής θα έμπαινε στη διαδικασία να αναφέρει αυτές τις παρατυπίες και να κάνει αυτές τις καταγγελίες αναγνωρίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ. Ένας σημαντικός λόγος γι αυτό είναι η απουσία μιας πλατφόρμας που θα εξασφαλίσει την ανωνυμία των αθλητών και θα έχει τα εχέγγυα ότι θα μελετηθεί η καταγγελία. Έχει ανακοινωθεί από το το υπουργείο αθλητισμού η πλατφόρμα καταγγελιών και χειραγώγηση αγώνων Ε.Π.ΑΘΛ.Α. «Γίνεται μια προσπάθεια να στηθεί αυτή η πλατφόρμα και εκτιμούμε ότι έτσι θα αυξηθούν και οι καταγγελίες, βοηθώντας στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν ξέρω κάποιον να έχει τιμωρηθεί μέχρι σήμερα». Σημειώεται ότι η  ΕΠΑΘΛΑ έχει ξεκινήσει ήδη την επεξεργασία στοιχείων από τους αξιολογητές, τις στοιχηματικές εταιρίες και τις εταιρίες αναλύσεων στοιχηματισμού.  Συνολικά έχουν κατατεθεί 29 αναφορές ύποπτων προς χειραγώγηση αγώνων έχουν τεθεί υπόψιν της και εξ αυτών, 4 ύποπτοι προς χειραγώγηση αγώνες έχουν διαβιβαστεί από την ομάδα της Ε.Π.ΑΘΛ.Α στον αρμόδιο Εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση. 

ΠΗΓΗ:Έθνος 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια