Σε φάση υλοποίησης η κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 2 GW στον Δήμο Αμυνταιου

Σε  φάση υλοποίησης μπαίνει η συμφωνία που υπέγραψαν πριν απο λίγες ημέρες η ΔΕΗ και ο γερμανικός κολοσσός παραγωγής ενέργειας RWE. Οι βάσεις της συνεργασίας μπήκαν στο Βερολίνο, στα πλαίσια του ελληνογερμανικού φόρουμ που έγινε τον Μάρτιο του 2020. Εκεί η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της στρατηγικής απολιγνιτοποίησης αλλά και της ευρύτερης στροφής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) με την RWE. Από πλευράς RWE ηταν παρόντες οι κ.κ. Shmitz, ΠατεράκηςShrimpf και  Malte ενώ από πλευράς ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Στάσσης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Μαύρος.  Ακολούθησαν σχεδόν 2χρόνια διαπραγματεύσεων πριν τα δυο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία, σημαντικό ρόλο για την υπογραφή της οποίας (φωτογραφία) έπαιξε ο κ. Γιώργος Πατεράκης, σύμβουλος της γερμανικής πλευράς. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συνεργασία που έχει γίνει στον κλάδο των ΑΠΕ στη χώρα ιστορικά.


      Μετά την υπογραφή της συμφωνίας επί των ενδεικτικών όρων (Heads of Terms) στις αρχές του 2021, η RWE Renewables (51 %) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49%) υπέγραψαν συμφωνίες για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης μέσω της οποίας θα μπορούν να υλοποιήσουν από κοινού έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συνεισφέρει εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής συνδυασμένης ισχύος έως 940 megawatts (870 MWac), τα οποία βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εντός των ορίων του πρώην ανοικτού ορυχείου στο Αμύνταιο. 

           Η RWE Renewables εξασφάλισε μια σειρά φωτοβολταϊκών έργων παρόμοιου μεγέθους με σκοπό την ένταξή της στην κοινοπραξία. Τα φωτοβολταϊκά έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης: Τα έργα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2023. Περαιτέρω έργα σε πρώιμο στάδιο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το 2025. Τα συμπληρωματικά πλεονεκτήματα αυτής της εταιρικής σχέσης θα επιταχύνουν την ανάπτυξη των έργων. Η RWE διαθέτει εκτεταμένο ιστορικό επιδόσεων και τεχνογνωσία στον τομέα της μηχανικής, της χρηματοδότησης, της κατασκευής, και της λειτουργίας έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία διαθέτει λειτουργικό χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 9 GW και σήμερα κατασκευάζει φωτοβολταΐκές μονάδες συνολικής ισχύος 1,4 GW (1,2 GWac) σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει βαθιά γνώση της ελληνικής αγοράς ενέργειας, ισχυρές σχέσεις με τους κυριότερους ενδιαφερομένους φορείς και είναι σε θέση να παρέχει ισχυρή διαχείριση σε τοπικό επίπεδο. Υπογραμμίζοντας τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή τους στην ελληνική αγορά, η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες φιλοδοξούν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε περαιτέρω φωτοβολταΐκά έργα καθώς και σε νέες ευκαιρίες.
Πηγή:Πρώτο Θέμα 


 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια