Στην αξιοποίηση των υποπροϊόντων της αγροτικής παραγωγής και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας στοχεύει ο Δήμος Αμυνταίου μέσα από τις δύο μονάδες παραγωγής θερμικής ενέργειας που λειτουργεί, από τον περασμένο Οκτώβριο, με σύγκαυση βιομάζας (υπολείμματα καλαμποκιού, ξυλώδη βιομάζα κ.λπ.), με σκοπό την παροχή θερμότητας στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης.
Ήδη, ο δήμος έχει εξοπλιστεί με μηχάνημα για τον θρυμματισμό της βιομάζας, κόστους άνω των 360.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από τον τοπικό πόρο του Ν. Φλώρινας κατά 100%.
Η διαδικασία
Όπως τονίζει ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό δίνεται η δυνατότητα της περισυλλογής πάσης φύσεως υπολειμματικής βιομάζας (αγροτικά υπολείμματα, υπολείμματα ξυλείας κ.λπ.) και επί τόπου θρυμματισμού στον χώρο καύσης, απομειώνοντας έτσι το κόστος προμήθειας καυσίμων των μονάδων βιομάζας και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης με βιομάζα του Δήμου Αμυνταίου.
«Στην περιοχή καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα καλαμποκιού. Μετά τη συγκομιδή, μένουν τα ξερά στελέχη. Αυτά υπάρχει τρόπος να γίνουν μπάλα, όπως με το σιτάρι, και να παραληφθούν από τη ΔΕΤΕΠΑ. Εμείς τα θρυμματίζουμε, γίνονται πριονίδι και τροφοδοτούμε με αυτά τους λέβητες», εξηγεί ο κ. Κυριακόπουλος.
Όπως λέει, επίσης, καθώς δεν υπάρχει, προς το παρόν, το αναμενόμενο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, οι μπάλες καλαμποκιού αναμειγνύονται με υπολείμματα ξυλείας. Τον περασμένο χρόνο συγκεντρώθηκαν μόλις 1.000 τόνοι καλαμποκιού και οι πρόσθετες ενεργειακές ανάγκες καλύφθηκαν με πέλετ ηλίανθου. Φέτος, στόχος είναι οι λέβητες να τροφοδοτηθούν μόνο με την τοπική βιομάζα.
Χωρίς μεσάζοντες
Με τον εξοπλισμό θρυμματισμού που πρόσθεσε η ΔΕΤΕΠΑ στις εγκαταστάσεις της έχει παραγάγει μια ποσότητα βιομάζας περίπου 6.000 τόνων, αποτελούμενη από υπολείμματα ξύλων και καλαμποκιού, με σκοπό την πλήρη ετοιμότητα για τη χειμερινή περίοδο. «Στόχος μας είναι να απευθυνθούμε φέτος απευθείας στους παραγωγούς και να τους ενημερώσουμε για τα οφέλη. Θέλουμε η καύσιμη ύλη να έρθει κατευθείαν από τους αγρότες χωρίς μεσάζοντες. Σκοπεύουμε να πάρουμε πάνω από 3.000 τόνους και σταδιακά να φτάσουμε τους 10.000 τόνους», επισημαίνει ο διευθυντής της ΔΕΤΕΠΑ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η τιμή του τόνου για το καλαμπόκι και η αποζημίωση προς τους παραγωγούς ανέρχεται σε 45 ευρώ. Επόμενος στόχος, που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι η περισυλλογή βιομάζας από τις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής, αλλά και τα αμπέλια.
0 Σχόλια
Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .