Π. Πέρκα: «Το σχέδιο της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν είναι ούτε στρατηγικό ούτε αναπτυξιακό, είναι η συνταγή της αποτυχίας»

«Η «Πράσινη Μετάβαση» αποτελεί έναν από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου που παρουσιάζετε. Και θα μείνω σε αυτόν τον πυλώνα και τα μέτρα που αορίστως προτείνονται. Ηχηρή των προθέσεών σας,  η απουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Προφανώς αναθέτετε την πράσινη μετάβαση σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Έτσι εξηγείται η εκκωφαντική απουσία έστω και ως αναφορά των ενεργειακών κοινοτήτων.

Αυτά σας τα λέγαμε εγκαίρως κι έχουμε πει ότι δεν ακολουθείτε τις τάσεις, νομοθετείτε και σχεδιάζετε χωρίς να παρακολουθείτε τις τάσεις, τις ευρωπαϊκές τουλάχιστον. Μήπως για αυτό από το αρχικό σχέδιο βγήκαν οι επενδύσεις στη μεταφορά φυσικού αερίου, τη διανομή και την τηλεθέρμανση;

Μήπως κύριοι της Kυβέρνησης είχαμε δίκιο όταν σας λέγαμε ότι νέα έργα φυσικού αερίου δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, γιατί δεν είναι πράσινα;

Και μήπως μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα των τηλεθερμάνσεων, αφού ενώ στο Σχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση τον Δεκέμβριο υπήρχε πρόβλεψη, η οποία όμως εξαφανίστηκε;

Μήπως είχα κι εγώ δίκιο όταν σας έλεγα ότι τα έργα τηλεθέρμανσης Φλώρινας- Μεγαλόπολης πρέπει να ολοκληρωθούν και να μην αντικατασταθούν από το φυσικό αέριο και ότι αυτή η επιλογή είναι state of the art και γελάει όλη η Ευρώπη;

Τι θα γίνει με την Πτολεμαίδα V και το πλάνο μετατροπής της σε σταθμό παραγωγής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου; Είναι βιώσιμο αυτό το πλάνο;

Προχωρώ με τις αποκαταστάσεις των εδαφών. Βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε δράση στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης αποτελεί η αποκατάσταση εδαφών των ορυχείων. Το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης (ΣΔΑΜ) που μας είχατε παρουσιάσει – άλλη μια έκθεση ιδεών – λέει €300 εκ. και €70 εκ. για τη Μεγαλόπολη, εδώ λοιπόν εμφανίζονται 242 εκ. και η Μεγαλόπολη πουθενά. Την ξεχάσατε;

Το ερώτημα είναι πώς προκύπτουν τα νούμερα; Από την στιγμή που δεν έχετε κάνει ακόμα καμία σχετική μελέτη αποκατάστασης των εδαφών. Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια δεν έχουν ξεκινήσει καν, εδώ δεν έχει έρθει ακόμα η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΝ-ΔΕΗ στη Βουλή, πώς προκύπτουν τα 242 εκ. ευρώ; Δύο χρόνια πέρασαν, είμαστε στο 2021 και δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα. Μιλάμε για πολύ βίαιη απολιγνιτοποίηση τελικά.

Επίσης, γιατί από τις συνολικές εκτάσεις της ΔΕΗ – περίπου 272 χιλ. στρέμματα – αναφέρεστε μόνο σε 60.000 στρέμματα; Μόνο αυτά θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία; Και πώς θα γίνει αντικατάσταση στα υπόλοιπα, από τους πενιχρούς πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης; Δε φτάνουν.

Σε κάθε περίπτωση η μεταφορά της ευθύνης αποκατάστασης των εδαφών από τη ΔΕΗ στο κράτος, προσφέροντας ως αντάλλαγμα τη γη της μέσω οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), ενδέχεται να προσκρούει σε θέματα κρατικών ενισχύσεων, νομίζω σας το είπαν αυτό στην Ευρώπη.

Είστε σίγουροι ότι η απαλλαγή της ΔΕΗ από την ευθύνη αποκατάστασης των εδαφών, τα οποία η ίδια αξιοποίησε για δεκαετίες, δεν έρχεται σε σύγκρουση με την βασική αρχή που διέπει τα ευρωπαϊκά  ταμεία ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει»;

Υπάρχει εκτίμηση της αξίας γης που ανταλλάσσεται; Η αξία της γης είναι συγκρίσιμη με το κόστος αποκατάστασης εδαφών; Μια αοριστία…

Επίσης φαίνεται ότι η ΔΕΗ κρατάει για δικιά της χρήση ώστε να υλοποιήσει το επενδυτικό της σχέδιο μέσω Μεγάλων ΦΒ με δυο τρεις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες τα φιλέτα, δηλαδή οικόπεδα που δεν απαιτούν μεγάλο κόστος αποκατάστασης και παραχωρεί τα εδάφη με μεγάλο κόστος αποκατάστασης.

Και γιατί δε γίνεται αναφορά στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης για τη μετατροπή υφιστάμενων ΑΗΣ που θα κλείσουν σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας; Εν πάση περιπτώση, ενεργειακή φτώχεια μηδέν, το κονδύλι είναι μηδέν, το Εξοικονομώ δε φτάνει γι’αυτό.

Αυτό λοιπόν το σχέδιο που μας παρουσιάζετε είναι η συνταγή της αποτυχίας. Περιγράφει ακριβώς αυτές τις πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες και οδηγούν στην κρίση. Η πολιτική διαφοροποίηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – ΝΔ είναι περισσότερο από ποτέ εμφανής.

Δείτε εδώ το σύνολο της ομιλίας.

 


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αξιότιμη κ. Περκα,
    Εδω και αρκετους μήνες εξακολουθήτε να δωσετε στον =ντόπιο = πολίτη την εντυπωση οτι,δια ενα καλυτερον μέλλον θα πρεπη να υπαρχη και μία καλυτερη ΑΡΧΗ και ολα αυτα θα ελεγα μου θυμιζουν ιδεες προεκλογικού αγωνα ωστε να καθοδηγητε των απλόν πολιτη σε λάθο δρομο ή κατευθυνση ενω θα μπορουσατε να βρητε την χρυσή ΤΟΜΗ . Κρίμα.
    Το να παρουσιάζει κάποιος ιδέες και δη προσωπικές χωρις αποδειξεις εινα ενα τραγικό
    λάθος και αυτο γινεται θα ελεγα μπουμερανγκ δηλ. επιστροφη επι προσώπου.Το διο εχετε
    κανει και εις το προηγουμενο αρθρο σας και σα παρωτρυνα να μου αποδειξεται πόσες
    θέσεις =εργασιας εχει πραγματοποιηση η υμετέρα κυβερνηση εις την περιοχήν σας με μονη εξαιρεση =παρακαλώ= οχι της κομματικής =προσφοράς= που γινεται συνηθως εν ελλάδι αλλα νομιζω και ειμαι βεβαιως απο ότι γνωριζω τετοια εγιναν μονον =κομματικα=
    χωρίς να θελω να αναλυσω που και Πότε!!!!!!!!
    Τωρα ως το θεμα το οποιον αναφερεται σας συναπτω στοιχεια τα οποια ΥΜΕΙΣ τα γνωριζετε ή τα γνωριζατε αλλα τα σκεπαζατε δια να μην φαινονται .
    Παρακαλώ διαβαστε παρακάτω απόσμασμα που αφορα την ιδικήν σας περίοδον και
    μετα να γραφεται αρθρα χωρίς = ΝΟΗΜΑ+ !!!!!!
    == Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε την οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, Καρδιάς Ι-ΙΙ και Αμυνταίου Ι-ΙΙ, συνολικής ισχύος 1200 MW, ύστερα από σχετικό αίτημα της ΔΕΗ στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγινιτοποίησης.
    Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνει το Green Tank, μειώνεται η συνολική λιγνιτική ισχύ της χώρας κατά 27% καθώς η ΡΑΕ με την απόφαση 217/2021 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ χθες 5 Απριλίου 2021, αφαίρεσε αυτές τις μονάδες από την ενιαία άδεια παραγωγής της ΔΕΗ.
    Σημειώνεται ότι οι δύο μονάδες της Καρδιάς σταμάτησαν να λειτουργούν τον Ιούνιο του 2019 όταν εξαντλήθηκαν οι 17.500 ώρες λειτουργίας που δικαιούνταν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ οι 17.500 ώρες του ΑΗΣ Αμυνταίου εξαντλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018, ωστόσο ο σταθμός συνέχισε να λειτουργεί ως τις 2 Μαΐου 2020.
    «Οι επίσημες αποσύρσεις των τεσσάρων μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς είναι οι πρώτες μετά από αυτές της Πτολεμαΐδας III και IV το 2016 και οι πρώτες μετά την απόφαση για πλήρη απεξάρτηση της Ελλάδας από τον λιγνίτη ως το 2028 που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2019», αναφέρει το Green Tank.
    Πρόκειται για τέσσερις από τις πιο ρυπογόνες μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η λειτουργία των οποίων επιβάρυνε τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον για δεκαετίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μεταξύ 2012 και 2019 Καρδιά Ι και ΙΙ εξέπεμπαν κατά μέσο όρο σχεδόν 15 φορές παραπάνω από τα νέα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών για τη σκόνη. Την ίδια περίοδο ο ΑΗΣ Αμυνταίου υπερέβαινε τα αντίστοιχα όρια εκπομπών διοξειδίου του θείου περισσότερο από 6 φορές.
    Από την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών το 2005 ως το 2019, ο ΑΗΣ Καρδιάς (μαζί με τις μονάδες III και IV) εξέπεμψε στην ατμόσφαιρα σχεδόν 123 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η αντίστοιχη επιβάρυνση από τον ΑΗΣ Αμυνταίου ήταν σχεδόν 60 εκατομμύρια τόνοι.
    «Η επίσημη απόσυρση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ουσιαστική στήριξη των λιγνιτικών περιοχών της χώρας οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ραγδαίας απολιγνιτοποίησης. Η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να μεταβεί από τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια με κοινωνικά δίκαιο τρόπο χωρίς τη «μεσολάβηση» του ορυκτού αερίου ως καυσίμου μετάβασης. Η κατασκευή νέων μονάδων ορυκτού αερίου αντίκειται τόσο στον πανευρωπαϊκό στόχο για κλιματική ουδετερότητα όσο και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το «κλείδωμα» για δεκαετίες στη λανθασμένη επιλογή του ορυκτού αερίου θα στερήσει από τη χώρα πόρους και ευκαιρίες για πραγματική στροφή προς ένα βιώσιμο μέλλον», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής στο Green Tank.
    Διατελω
    Μφχ
    ΓΚ


    α

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .