Επιστολή Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου προς βουλευτή Γ. Αντωνιάδη: «Το Αμύνταιο χρήζει άμεσα μέτρα στήριξης με επιπλέον επιδότηση των εμπόρων και βιοτεχνών»

Κύριε Βουλευτά

  Γνωρίζετε πολύ καλά τα δεινά που έχουν προκληθεί λόγω των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων (εισόδημα και απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας) από τη διακοπή της λιγνιτικής δραστηριότητας στις οικονομίες των περιοχών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση (Περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας). 
 
  Γνωρίζουμε όλοι ότι ο πρώτος τόπος που υπέστη τις δυσμενέστατες συνέπειες από την διακοπή της λιγνιτικής δραστηριότητας, με σοβαρές τοπικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, είναι η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αμυνταίου από την διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου.
 
  Όλα τα παραπάνω είναι τραγικότερα υπό την σκιά μιας μακροχρόνιας και συστηματικής αποψίλωσης του Αμυνταίου από Δημόσιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., ΔΕΗ,ΟΤΕ κλπ.) αλλά και της απομάκρυνσης των καταστημάτων Τραπεζών με αποκορύφωμα το πρόσφατο κλείσιμο του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας εν μέσω, μάλιστα της πανδημίας.
 
  Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει ακόμη και τους κατοίκους του Δήμου Αμυνταίου, ταυτόχρονα με την εξυπηρέτησή τους από υπηρεσίες που εδρεύουν σε άλλες πόλεις, να ικανοποιούν όλες τις αγορές τους και τις  βιοτικές τους ανάγκες από γειτονικές αγορές κι όχι από το Αμύνταιο.
 
  Η παραπάνω κατάσταση έχει οδηγήσει, κυρίως τους νέους ανθρώπους, στην εσωτερική κι εξωτερική μετανάστευση. Τα δημογραφικά στοιχεία που είναι σε γνώση μας δείχνουν μια μακροχρόνια τάση σημαντικής μείωσης του πληθυσμού στην περιοχή Αμυνταίου. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης μια εικόνα πληθυσμιακής γήρανσης, η οποία είναι δυσμενέστερη σε σύγκριση με το σύνολο της χώρας και συνδέεται στενά με την παρατηρούμενη μακροχρόνια τάση μείωσης του πληθυσμού.
 
  Όλα αυτά έχουν καταντήσει το Αμύνταιο από μία εύρωστη σχετικά κωμόπολη με υγιή οικονομία, σε ένα «τετραπληγικό» χωριό.
 
  Στις πληγές αυτές προστέθηκε ο covid-19 κι η πανδημία που έστειλε την οικονομία της περιοχής μας στην εντατική ν’ αργοπεθαίνει.
Κύριε Βουλευτά
 
  ακούσαμε με χαρά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για επιπλέον επιδόματα στην αγορά της γειτονικής Κοζάνης, λόγω του παρατεταμένου lockdown.
 
  Είμαστε αλληλέγγυοι σε παρόμοια αιτήματα της επίσης γειτονικής Καστοριάς, λόγω του αυστηρότερου και παρατεταμένου lockdown τον Μάρτιο – Απρίλιο 2020. Πράγματι και οι δύο παραπάνω περιοχές έχουν υποστεί τις συνέπειες επιπλέον μέτρων και περιορισμών από την υπόλοιπη χώρα.
 
  Αναρωτιόμαστε όμως κύριε Βουλευτά, το Αμύνταιο με όλα όσα έχει υποστεί, με το κλείσιμο του ΑΗΣ, το κλείσιμο Τραπεζών και τα λοιπά δεινά που παραπάνω σας περιγράφουμε, δεν δικαιούται μιας επιπλέον στήριξης της οικονομίας του;
 
  Με δεδομένο ότι, από την τελευταία κατανομή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, μόνον το 10% των επιχειρήσεων που την έλαβαν ήταν από το Αμύνταιο θα θέλαμε να σας θέσουμε τα εξής ερωτήματα:
1) Συμφωνείτε ότι το Αμύνταιο χρήζει άμεσα επιπλέον μέτρων στήριξης με επιπλέον επιδότηση των εμπόρων και βιοτεχνών;;
2) Αν ναι έχετε προγραμματίσει κάποιες ενέργειες διεκδίκησης προς τα αρμόδια Υπουργεία για την λήψη επιπλέον μέτρων του λιανεμπορίου του Αμυνταίου και της τοπικής οικονομίας;;
 
  Περιμένουμε άμεσα τις απαντήσεις και τις θέσεις σας σχετικά με τα ζητήματα που τίθενται παραπάνω καθώς είναι ζωτικής σημασίας για το εμπόριο και την οικονομία της περιοχής μας.
 
  Όπως καλά γνωρίζετε η οικονομία της περιοχής του Αμυνταίου στηρίζεται εν πολλοίς στις μικρομεσαίες, κατά κύριο λόγο οικογενειακές, επιχειρήσεις.
 
  Δυστυχώς με όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία οι συνέπειες είναι καταστροφικές για τους εμπόρους και βιοτέχνες της περιοχής μας και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα επιβίωσης.
 
  Δυστυχώς κύριε Βουλευτά είναι πλέον βέβαιο ότι, η διακοπή της λιγνιτικής δραστηριότητας και τα κύματα της πανδημίας θα προκαλέσουν κύματα λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής του Αμυνταίου.  
 
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος                                            Η Γενική Γραμματέας
Δημήτριος Νάντσης                                  Αθανασία Γεωργίτσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια