Ο σχεδιασμός της επιχείρησης "Ελευθερία"

Παρά τις αρρυθμίες που παρατηρούνται στο σχεδιασμό συνεχίζεται η διαδικασία των εμβολιασμών στα κράτη της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για λογαριασμό των 27 χωρών-μελών της, έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με επτά εταιρείες, ανεξαρτήτως του χρονοδιαγράμματος έγκρισης των εμβολίων τους για συνολικά 2 δισεκατομμύρια δόσεις.

Ειδικότερα, η Ε.Ε. αναμένεται να παραλάβει 300 εκατομμύρια δόσεις από τις Pfizer/BioNTech, 400 εκατομμύρια από την AstraZeneca, 160 εκατομμύρια από τη Moderna, 405 εκατομμύρια από την CureVac, 300 εκατομμύρια από τη Sanofi/GSK, 400 εκατομμύρια από την Johnson&Johnson και 200 εκατομμύρια δόσεις από τη Novavax.

Η Ελλάδα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, παρέλαβε από τις Pfizer/BioNTech 9.750 δόσεις στις 26 Δεκεμβρίου και τρεις ημέρες αργότερα άλλες 83.850 δόσεις. Εως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχουμε παραλάβει 419.250 δόσεις και μέχρι να τελειώσει ο Φεβρουάριος άλλες 333.450 δόσεις του Comirnaty. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου οι Pfizer/BioNTech θα έχουν παραδώσει στην Ελλάδα 1.255.800 δόσεις, ενώ αυτός ο αριθμός πιθανόν να αυξηθεί μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του Comirnaty.

Στις προαναφερόμενες δόσεις θα προστεθούν και 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna, με χρόνο παράδοσής τους το α’ τρίμηνο του έτους. Αν η Ε.Ε. εγκρίνει το AZD1222 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, τότε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου η χώρα μας θα έχει παραλάβει 500.000 δόσεις και άλλες 800.000 τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο. Βάσει του χρονοδιαγράμματος έγκρισης των υπόλοιπων εμβολίων, αναμένονται και παραλαβές δόσεων από τις Sanofi/GSK, Johnson&Johnson, CureVac και Novavax.

Πώς θα εξελιχθεί η εκστρατεία εμβολιασμού

Οι υγειονομικοί που ξεκίνησαν να εμβολιάζονται την περασμένη Κυριακή σε εννέα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δίνουν αυτή την εβδομάδα τη σκυτάλη της «Ελευθερίας» στους συναδέλφους τους σε όλο το σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, καθώς και στους φιλοξενούμενους των περίπου 350 Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), ιδιωτικών και ΜΚΟ. Ο αρχικός προγραμματισμός για τους υγειονομικούς στα πέντε νοσοκομεία της Αττικής («Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο) προέβλεπε συνολικά από την περασμένη Κυριακή μέχρι και σήμερα 1.950 εμβολιασμούς.

Στα τέσσερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Περιφέρειας (ΑΧΕΠΑ, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πάτρας) έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα περίπου 950 εργαζόμενοι και άλλοι 1.900 στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Συνολικά οι υγειονομικοί στο ΕΣΥ είναι 123.500 και 15.000 οι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές, χρονίων παθήσεων κ.λπ. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ανταπόκριση των υγειονομικών είναι ενθαρρυντική, εκτιμάται στο 50%-60%, με το ιατρικό προσωπικό να έχει δηλώσει στην πλειονότητά του ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί.

Από αυτή την εβδομάδα η «Ελευθερία» αναμένεται να απλωθεί σταδιακά σε όλο το ΕΣΥ, όπως και στους οίκους ευγηρίας. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αύριο Δευτέρα 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί σε 40 δημόσια νοσοκομεία, την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου σε άλλα 40 και την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου σε 36 νοσοκομεία. Παράλληλα με τους περίπου 60.000 υγειονομικούς που έχουν δηλώσει ότι θα εμβολιαστούν, το εμβόλιο θα μπορούν να λάβουν στα κέντρα εμβολιασμού του ΕΣΥ και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα.

Από τις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία» εισέρχεται στη δεύτερη φάση, στην οποία θα συμμετάσχει και ο γενικός πληθυσμός. Η αρχή θα γίνει και πάλι από τους 85 και άνω, μια που αυτοί έχουν προτεραιότητα, στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των 80 και άνω, μετά των 75 και άνω και, τέλος, των 70 και άνω. Στην ίδια φάση και πλέον μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν ασθενείς με νοσήματα που έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο από τον COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας. Στη δεύτερη φάση της «Ελευθερίας» θα εμβολιαστούν πολίτες από 60 έως 69 ετών, ανεξαρτήτως ιατρικού ιστορικού. Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν οι ενήλικες 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Χρονικά η τρίτη φάση τοποθετείται τον Ιούνιο με Ιούλιο του 2021, ενώ θεωρείται ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων, κάτι που στις δύο πρώτες φάσεις είναι δεδομένο ότι θα εξελίσσεται με προβλήματα λόγω της παραγωγής και της διάθεσής τους.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

 

Καθώς το μαζικότερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία της ανθρωπότητας βρίσκεται σε εξέλιξη, ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναγκαιότητα και χρησιμότητα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού. Στη χώρα μας, το σχέδιο «Ελευθερία» προβλέπει την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Συγκεκριμένα, οι πολίτες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, δηλαδή της χορήγησης και των δύο δόσεων, θα μπορούν να λαμβάνουν το σχετικό πιστοποιητικό αποκλειστικά για δική τους χρήση, που θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες, όπως ΑΜΚΑ, ημερομηνία εμβολιασμού, τύπο εμβολίου και το κέντρο εμβολιασμού. Ασαφές είναι προς το παρόν αν ο ίδιος ο πολίτης θα πρέπει να αιτηθεί το πιστοποιητικό μέσω Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή το προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου θα ενημερώνει την πλατφόρμα ώστε να μπορεί να το κατεβάσει ο εμβολιασμένος όποτε το επιθυμεί. Η τήρηση δεδομένων για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 είναι σημαντική τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η Ε.Ε. σε συνεργασία με τις 27 χώρες-μέλη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μελετούν λεπτομερώς το θέμα ώστε να καταλήξουν σε ένα ενιαίο πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα επιτρέπει στους πολίτες να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των χωρών χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο ή καραντίνα, όπως συμβαίνει τώρα.

Παράλληλα, η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (iata) σχεδιάζει το δικό της ψηφιακό ταξιδιωτικό διαβατήριο που θα περιλαμβάνει πληροφορίες και για τον εμβολιασμό έναντι του Covid-19. Ωστόσο, αυτού του είδους οι βεβαιώσεις ενδεχομένως να δημιουργούν εμπόδια για ανθρώπους που εξαιρούνται του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό ή δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια όπως οι πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ εγείρουν και ζητήματα προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Θα πρέπει, λοιπόν, να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ψηφιακά ή αναλογικά, δεν θα εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια