Θανάτωση όλων των μινκ στη μονάδα εκτροφής στην Κοζάνη μετά από κρούσματα κορωνοϊού

Τη θανάτωση όλων των μινκ που εκτρέφονται σε μονάδα της Κοζάνης, αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ορισμένο αριθμό ζώων (περίπου 10). Η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς και τα υπόλοιπα μινκ της ίδιας μονάδας εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού, όπως βήχα και καταρροή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα μέτρα που ελήφθησαν για την προσβεβλημένη εκμετάλλευση- εκτροφή, προβλέπουν:

•    Δημιουργία ζώνης ελέγχου τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων γύρω από την εκτροφή, λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό ανάγλυφο, την πυκνότητα και τη χωροταξική κατανομή των λοιπών εκμεταλλεύσεων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.

•    Άμεση απογραφή και επιτόπια θανάτωση όλων των γουνοφόρων ζώων της εκμετάλλευσης, υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία και κατά τρόπο που να αποτρέπεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού Sars-Cov-2.

•    Καταστροφή με υγειονομική ταφή και υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης.

•    Διεξαγωγή επιζωοτιολογικής διερεύνησης.

•    Απαγόρευση εισόδου και εξόδου κατοικίδιων θηλαστικών δίχως την άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής, με εξαίρεση τα κατοικίδια θηλαστικά που έχουν πρόσβαση αποκλειστικά στους χώρους διαμονής των ανθρώπων.

Παράλληλα, τεστ για κορωνοϊό έχει προγραμματιστεί να γίνουν σε μινκ και σε άλλες δύο μονάδες της περιοχής, μετά από κρούσματα σε εργαζομένους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου σε εργαζόμενους μονάδας εκτροφής μινκ στη Σιάτιστα (Πουρλέτι) του Δήμου Βοΐου Κοζάνης (2 κρούσματα) καθώς και στις περιοχές του Κρανοχωρίου (1 κρούσμα) , του Καλοχωρίου (1 κρούσμα) και της Μεσοποταμιάς/Αγίας Κυριακής (5 κρούσματα) της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. «Στις συγκεκριμένες μονάδες έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί άμεσα έλεγχος των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει μετάδοση της νόσου και στα ζώα και αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα», επισημαίνει το ΥπΑΑΤ σε ανακοίνωσή του.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκληθεί, καθώς σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, ο ιός μεταδίδεται από τον ανθρώπο στα μινκ και στη συνέχεια μπορεί να μεταλλαχθεί και να ξαναμεταδοθεί στον άνθρωπο, γεγονός που μπορεί να καταστήσει το εμβόλιο αναποτελεσματικό.  

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με αφορμή τα κρούσματα που καταγράφηκαν τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε ζώα σε μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής μετάδοσης της νόσου.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Ανίχνευσης SARS-CoV-2 σε μονάδες εκτροφής μινκ το οποίο έχει εκπονήσει η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και προβλέπει τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στις μονάδες εκτροφής στις οποίες έχουν πρωτίστως εντοπιστεί κρούσματα της νόσου σε εργαζόμενους που απασχολούνται στις μονάδες αυτές.


Πηγή: https://www.skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια