Στάθης Κωνσταντινίδης: «Καλούμε τον δήμαρχο Φλώρινας να επανεξετάσει τη θέση και στάση του στο ζήτημα της τηλεθέρμανσης»

Η υγεία είναι ένα αγαθό το οποίο δεν προσφέρεται και δεν πρέπει να προσφέρεται για στείρα αντιπολίτευση. Όμως αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι το καλό των δημοτών μας και για το λόγο αυτό ορθές και ωφέλιμες προτάσεις σχετικές με τη βελτίωση του επιπέδου υγείας των δημοτών πρέπει να εισακούγονται και να υλοποιούνται ακόμα και αν προέρχονται από την αντιπολίτευση, ακολουθώντας και βέλτιστες πρακτικές άλλων δήμων.


            Η ενεργότερη εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εξυπηρέτηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα μετά τα πρώτα διδάγματα της πανδημίας COVID-19 κρίνεται απαραίτητη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης το περασμένο έτος εκδήλωσε την πρόθεση για τη συμμετοχή των Δήμων στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θέση την οποία επανέλαβε ο Υπουργός Εσωτερικών κατά τον τρέχοντα μήνα. Ο Δήμος Φλώρινας οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μην εμφανιστεί ουραγός στις εξελίξεις. Εξάλλου ο Καλλικράτης προβλέπει αρμοδιότητες των Δήμων σχετικές με την εφαρμογή δράσεων προώθησης της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας καθώς οι Δήμοι είναι η βαθμίδα τοπικής αυτοδιοίκησης που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και γνωρίζει άμεσα τις ανάγκες τους. Η ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους αναμένεται με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων και προσωπικού. Βεβαίως τεκμηριωμένες προτάσεις ενίσχυσης της υγειονομικής περίθαλψης των δημοτών μας υπήρξαν στις προεκλογικές δεσμεύσεις της παράταξής μας.  

            Την 1η Απριλίου 2020 κατατέθηκε τεκμηριωμένη πρόταση των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας και υπηρετούντων στο χώρο της Υγείας κ. Ακριτίδη Αλέξανδρου και εμού προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία ζητήσαμε πρόσληψη δύο Ιατρών και τριών Νοσηλευτών με σύμβαση έργου. Την πρόταση αναλύσαμε σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο παραθέτοντας ορθές πρακτικές άλλων Δήμων και αναγνωρίστηκε η σημασία της. Την πρόσληψη κατοχύρωνε νομικά, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής, πράξη νομοθετικού περιεχομένου σχετική με την κάλυψη έκτακτων αναγκών των Δήμων ενόψει της πανδημίας COVID-19. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις ενόψει της COVID-19 εξαιρούνται από τις ήδη γνωστές διαδικασίες πρόσληψης. Ο χρόνος πέρασε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και τελικά η εταιρεία "Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε." στις 15 Απριλίου ευαισθητοποιήθηκε προς τιμήν της από την πρόταση μας και με αίσθημα κοινωνικής προσφοράς, προσέλαβε και κάλυψε τη μισθοδοσία της αξιόλογης συναδέλφου ιατρού Φωτεινιώτου Άννας για 2 μήνες και παραχώρησε τις υπηρεσίες της στο Δήμο. Η εποχή της πανδημίας COVID-19 δεν τελείωσε. Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και δεύτερο κύμα αυτής εντός του έτους. Παρόλα αυτά έως σήμερα η πρότασή μας δεν έχει υλοποιηθεί. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, ο οποίος είναι εκτενής και αναλυτικός, προβλέπει Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας το οποίο επιφορτίζεται με την υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγείας από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και δύναται να συντονίσει συναφείς δράσεις σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς υγείας. Θα σας πω ένα παράδειγμα το οποίο ανέφερα και στην ενημέρωση για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ από τον περιφερειάρχη και θα επιμένω: η αναβάθμιση και ο εξοπλισμός των περιφερειακών ιατρείων για τον οποίο θα μπορούσε ο Δήμος να αντλήσει χρήματα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

            Επιπλέον ενόψει της COVID-19 δόθηκαν και έκτακτα κονδύλια τα οποία κάποια στιγμή η δημοτική αρχή οφείλει να μας ενημερώσει για το που και πως διατέθηκαν. Η διάθεση αυτών θα έπρεπε να συντονιστεί έπειτα από προσεκτικό σχεδιασμό από τo Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, του οποίου είμαι μέλος από την αντιπολίτευση, και το οποίο θα συνέβαλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της επέκτασης της πανδημίας ουδέποτε συνεδρίασε σχετικά με τη λήψη αποφάσεων σχετικών με την COVID-19 στο Δήμο μας. Πραγματοποιήθηκαν δύο μόνο συνεδριάσεις το Νοέμβριο του 2019 σχετικά με τον αποχιονισμό και τον Ιούνιο 2020 εν μέσω αντιπυρικής περιόδου σχετικά με την πυροπροστασία.

            Θα σας αναλύσω εν τάχει και επιγραμματικά για την προσφορά και το έργο της ιατρού που είχε την ευαισθησία να προσλάβει και να διαθέσει στο Δήμο Φλώρινας η εταιρεία "Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας". Η ιατρός παρά τις οποιεσδήποτε καθυστερήσεις πραγματοποίησε σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, συνολικά 108 ιατρικές πράξεις τόσο στην πόλη της Φλώρινας όσο και σε 24 τοπικές κοινότητες, με τη συμβολή της Δομής "Βοήθεια στο Σπίτι" όπου αυτή κρινόταν απαραίτητη. Το εύρος των ιατρικών πράξεων συμπεριελάμβανε την κατ' οίκον κλινική εξέταση ασθενών, τη συνταγογράφηση της φαρμακευτικής τους αγωγής και απλές χειρουργικές πράξεις. Είναι προφανές ότι η εργασία της ιατρού ήταν πολύτιμη εξασφάλισε τη συνεχιζόμενη περίθαλψη των πολιτών με χρόνια νοσήματα εν μέσω της πανδημίας και αποφόρτισε το νοσοκομείο Φλώρινας αφήνοντας το να επιτελέσει το έργο της περίθαλψης των σοβαρών και επειγόντων περιστατικών.

            Δε θα σας κουράσω περισσότερο. Στόχος μου ήταν η ενημέρωσή σας και των δημοτών για το έργο της ιατρού κας Φωτεινιώτου εν μέσω πανδημίας και παρακολουθώντας τις εξελίξεις θα προχωρήσουμε σε μια ειδική ενημέρωση για τα θέματα υγείας στο Δήμο μας. Η παράταξή μου και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε για τη συνεργασία μας όπου και εφόσον μας ζητηθεί από τη δημοτική αρχή στο φλέγον ζήτημα της δημόσιας υγείας στην πόλη μας.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια