Εστίες Καταρροϊκού Πυρετού στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς και λήψη σχετικών μέτρων

Το Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Φλώρινας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής για την εμφάνιση εστιών Καταρροϊκού Πυρετού των Προβάτων στις γειτονικές ΠΕ Κοζάνης και Καστοριάς.


Κατόπιν τούτου και με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας του εγχώριου ζωικού κεφαλαίου, οριοθετήθηκαν ζώνη ελέγχου, προστασίας και επιτήρησης γύρω από κάθε εστία οι οποίες περιλαμβάνουν και την ΠΕ Φλώρινας.

Στις ζώνες αυτές απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση ζώων ευαίσθητων στον ιό (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή) για 21 ημέρες, με εξαίρεση τη μετακίνηση ζώων μόνο για άμεση σφαγή, η οποία για την ΠΕ Φλώρινας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στα γειτονικά σφαγεία (ΜΑΒΙΚ ΑΒΕΕ, Σφαγείο Ορεστίδος) και εφ’ όσον:

α) Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν έχουν εξετασθεί κλινικά και δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς.

β) Πριν τη μετακίνησή τους στο σφαγείο στα προς σφαγή ζώα (μηρυκαστικά) έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).

γ) Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα.

Ο Καταρροϊκός Πυρετός ή Νόσος της Κυανής Γλώσσας, είναι λοιμώδες νόσημα με υψηλό πυρετό (42ο C), υπεραιμία του στοματικού και ρινικού βλεννογόνου με σιαλόρροια και βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράζει τα ρουθούνια, διαβρώσεις και έλκη στοματικό βλεννογόνο και τη γλώσσα, οίδημα της κεφαλής, των οφθαλμών και αυτιών, οίδημα και μπλε γλώσσα, επιπεφυκίτιδα, αδυναμία στήριξης του ζώου, χωλότητα, ποδοδερματίτιδα, επιπλοκές, αποβολές, γέννηση θνησιγενών αμνών, στειρότητα, απώλεια βάρους, μαλλιού, θάνατο).

-Οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με τα κουνούπια του γένους Culicoides.
-Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά προκαλεί μεγάλες απώλειες στα ζώα και μείωση της παραγωγής τους.
-Νοσούν τα κατοικίδια και άγρια μηρυκαστικά (πρόβατα, αίγες, βοοειδή, ελάφια, ζαρκάδια), αλλά μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.
– Η μετάδοση γίνεται με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μολύνθηκαν από άρρωστα ζώα, ενώ η μετάδοση της νόσου με απλή επαφή ασθενών με υγιή ζώα δεν είναι δυνατή.
Δεν υπάρχει θεραπεία και η καταπολέμηση βασίζεται μόνο:
 α) στην πρόληψη με την καταπολέμηση των κουνουπιών και τη χρήση εντομοαπωθητικών.
 β) στην άμεση αναφορά συμπτωμάτων ή υποψίας κρουσμάτων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.
 γ) στην πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να:
-Προβούν άμεσα στη χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα τους και στον περιβάλλοντα χώρο.
Ενημερώσουν άμεσα τα τοπικά Κτηνιατρικά Γραφεία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων ζώων.
– Επικοινωνούν με τα τοπικά Κτηνιατρικά Γραφεία ώστε να συνεννοούνται για την πραγματοποίηση μετακινήσεων των ζώων τους, εάν αυτή επιτρέπεται, καθώς και για οποιαδήποτε απορία έχουν σχετικά με τη νόσο.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ο Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΤΙΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια