Με βάση ειδικού πρωτοκόλλου, για να υπάρχει νομική κάλυψη (εφόσον υπάρχει έντονη ευθυνοφοβία) και σύμφωνα με την μέχρι στιγμής εμπειρία να μπορεί να χορηγείται φαρμακευτική εξωνοσοκομειακή αγωγή κατά περίπτωση, από τον θεράποντα οικογενειακό γιατρό με στενή παρακολούθηση στο σπίτι. Φάρμακα γνωστά ασφαλή δοκιμασμένα για άλλες παθήσεις που αποδεδειγμένα κάνουν χρήση στον Covid 19, προτού καταλήξουν στις εντατικές με τις δυσάρεστες συνέπιες και επιπλοκές της διασωλήνωσης, ακόμα και για προληπτική χορήγηση. Δεν υπήρχε η πολυτέλεια της διπλής τυφλής μελέτης (και όποιος το έκανε έσφαλε) αφού τελικά τα χορηγούσαν στο τελικό στάδιο σε υψηλές και τοξικές δόσεις χωρίς να μπορούν να βγάλουν σαφή συμπεράσματα. Ο Γάλλος γιατρός που συνέστησε την χλωροκίνη είχε εμπειρία από την αντιμετώπιση του έμπολα που είναι συγγενικός κορωνοϊός. Σε λίγο το υπουργείο υγείας θα λειτουργεί δικτατορικά όπως η ιερά εξέταση στο Μεσαίωνα και θα απαγορεύει το δικαίωμά μας να πούμε την γνώμη μας.
Ευτυχώς που πάρθηκαν έγκαιρα τα μέτρα της καραντίνας, διαφορετικά θα ήμασταν χειρότερα από την Ισπανία και την Ιταλία μαζί. Ποιος θα τολμήσει να πει πως το Κέντρο Υγείας Αμυνταίου είναι αστελέχωτο εδώ και χρόνια, αφού πέντε θέσεις γεν.ιατρικής-παθολογίας, δυο θέσεις παιδιάτρων και δυο οδοντιάτρων (όλες δηλαδή) δεν σκέφτηκε ποτέ κανείς να τις προκηρύξει. Εξυπηρετείται από τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων που τρέχουν στα χωριά και ταυτόχρονα εφημερεύουν να καλύψουν τα ΤΕΠ των νοσοκομείων.
Οι τοπικοί μας άρχοντες, δήμαρχοι, βουλευτές οφείλουν να πιέσουν ώστε να επανδρωθεί το Κ.Υ. Αμυνταίου. Οι εντατικές δεν θα σώσουν το ΕΣΥ και έτσι θα μείνουν να χάσκουν περιμένοντας ετοιμοθάνατους.
26/4/20 rmessios@gmail.com
Ρηγίνος Μέσσιος
γενικής ιατρικής και δημόσιας υγείας
0 Σχόλια
Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .