Π. Πέρκα: Έχουμε αναλάβει την ατομική ευθύνη ως πολίτες. Τώρα είναι ώρα της κυβέρνησης να αναλάβει δράση για μόνιμους διορισμούς στην υγεία.


Η κ. Πέρκα ερωτήθηκε για την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, όπου σημείωσε: « Η αλήθεια είναι ότι περνάμε μια πρωτόγνωρη και πολύ κρίσιμη περίοδο παγκοσμίως και κυρίως στην Ευρώπη, η οποία φαίνεται να υποφέρει πολύ. Σε ότι αφορά στην χώρα μας, φαίνεται ότι πήραμε έγκαιρα μέτρα γιατί είχαμε το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας όπου εκεί έχουμε δείγματα καταστροφής». 


Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, σημείωσε: «Στην περιοχή μας δεν έχουμε κανένα κρούσμα και συνεχίζουμε να λέμε ότι πρέπει να μείνουμε στο σπίτι, διότι αυτή η υποχρεωτική καραντίνα μπορεί να σώσει και να αλλάξει την τροπή της κατάστασης, αλλά από κει και πέρα θα έλεγα ότι χρειάζονται κι άλλα μέτρα». Παρατήρησε δε, ότι είμαστε μια χώρα που είχε το χρονικό περιθώριο το οποίο σιγά-σιγά εξαντλείται: «…λέω ότι ένα θέμα είναι η ατομική ευθύνη, την οποία η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανέλαβε και μετά τα μέτρα συμμορφωθήκαμε πλήρως…από κει και πέρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα. Αναφέρομαι κυρίως στο κομμάτι της ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ., των 4000 χιλιάδων προσλήψεων που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες πάγωσαν. Επίσης, αναφέρομαι στην προστασία των ανθρώπων που εργάζονται στην υγεία, διότι βλέπουμε να λείπουν μάσκες και άλλο υλικό και τέλος, στα τεστ ανίχνευσης κρουσμάτων -μέτρο το οποίο ακολούθησε η Ταιβάν, η Κίνα και η Γερμανία και φαίνεται να αποδίδει».

Δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος να διανυθεί και αρκετή δουλειά για να είμαστε σε ένα καλό σημείο αντιμετώπισης του κινδύνου της πανδημίας: «Εμείς εξαρχής είπαμε ότι σε αυτά τα θέματα δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, είμαστε μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε την απειλή, ωστόσο πρέπει να επισημαίνουμε τα σημεία στα οποία θεωρούμε ότι υστερούμε, αυτά κυρίως που ανέφερα…».

 Επίσης, παρατήρησε κάποια σημεία που αφορούν στην επόμενη μέρα μετά την κρίση του κορονοϊού: «…Ελπίζω να μην μας στοιχίσει πολύ, σίγουρα η ζωή μας θα είναι πολύ διαφορετική γι’ αυτό είναι καλό να βγάζουμε κάποια συμπεράσματα που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας και στο πολιτικό επίπεδο. Είδατε, χάριν της λιτότητας και των περιοριστικών οικονομικών μέτρων που ζήσαμε ως χώρα τα προηγούμενα χρόνια, ήρθε σε δεύτερη μοίρα το θέμα της Δημόσιας Υγείας. Εδώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε δηλώσεις Βουλευτών της ΝΔ σε Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη απόψεις ιδεοληπτικές υπέρ του ιδιωτικού τομέα, της αγοράς που όλα τα ρυθμίζει και αυτορυθμίζεται…την υποτιθέμενη πρόοδο κλπ., που εν τέλει βλέπουμε ότι αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Η πρόσφατη οικονομική κρίση, με τα golden boys και την αυτορρύθμιση της αγοράς ήταν καταστροφική και το βιώσαμε και μεις πολύ τραγικά ως χώρα. Τώρα αντιμετωπίζουμε υγειονομική απειλή.  Άρα, πολύ ισχυρό, πολύ δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας. Σε αυτή τη φάση δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί τίποτα άλλο. Οπωσδήποτε, χρειαζόμαστε δημόσια παρέμβαση. Αυτά τα λέω γιατί από τώρα πρέπει να σχεδιάζουμε για την επόμενη ημέρα».

«Ξεπερνώντας αυτή την πανδημία -ελπίζω πολύ γρήγορα και όσο το δυνατόν ανώδυνα- θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική καταστροφή για δεύτερη φορά και πολύ σύντομα. Άρα, δεν πρέπει να τρέχουμε να μπαλώνουμε και να μην προλαβαίνουμε τα γεγονότα. Ήδη ανακοινώθηκε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα χαλαρώσει. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, που είχαν αυτές τις νεοφιλελεύθερες εμμονές, κάνουν πίσω και λένε ότι τα κράτη μπορούν να ξοδέψουν χρήματα για να στηρίξουν την οικονομία τους ώστε να ανταπεξέλθουν στην πανδημία», σημείωσε για την οικονομική πολιτική που ασκείται αυτή την στιγμή στην Ευρώπη.

«Εμείς ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήσαμε ένα μαξιλάρι 37 δις αποθεματικό έναντι κινδύνων. Θυμάστε το προηγούμενο διάστημα μία κουβέντα ‘να τα δώσουμε στις τράπεζες – να μην τα δώσουμε’ κλπ. Τώρα πραγματικά είναι η ώρα να χρησιμοποιήσουμε αυτά χρήματα. Να διεκδικήσουμε τα κόστη για την αντιμετώπιση της πανδημίας να μην μετρούν στα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία βεβαίως πρέπει να μειωθούν πολύ. Αυτό ήδη γίνεται αντιληπτό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ασκηθεί στην χώρα.

Σχετικά με την στήριξη της εργασίας και των εργαζομένων, δήλωσε: « Ήδη έχουμε πάρα πολλές απολύσεις. Εμείς λέμε ότι οι επιχειρήσεις που απολύουν, δεν θα έπρεπε να μπαίνουν στα ευνοϊκά μέτρα. Οι απολύσεις πρέπει να απαγορευτούν ρητά και  κάνουμε συνεχώς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Η εργασία πρέπει να προστατευθεί. Ακόμη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις -σύμφωνα και με τις θέσεις του Επιμελητηρίου που έλαβα- χρειάζονται εγγυήσεις του κράτους, οριζόντια μέτρα στήριξης για να μην ξαναπάμε πάρα πολύ πίσω στα τραγικά αποτελέσματα της λιτότητας. Χρειάζεται να δοθεί ρευστότητα και χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που εμείς είχαμε θεσμοθετήσει. Όλα αυτά είναι πια πολύ επίκαιρα».  

Τόνισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να αλλάξει η λογική μας περί αυτορύθμισης της αγοράς και ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ένα μοντέλο που ‘σώζει’: «…γίνεται μια στραβή, θα μου επιτρέψετε, και όλα αυτά καταρρίπτονται. Η θέση μας είναι ισχυρός δημόσιος τομέας, ειδικά σε θέματα υγείας, παιδείας που ξαναμπήκανε στην κουβέντα και δημόσιες επενδύσεις. Ήδη όλα τα έργα είναι παγωμένα και όχι λόγω κορονοϊού. Τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2019 δείχνουν ότι από το 4% ανάπτυξη που υποσχόταν η ΝΔ, έχει φτάσει στο 1% αφού παρέλαβε 2,8% τον Ιούλιο. Ήδη είχαμε μια υστέρηση γιατί δεν ακολουθήθηκε η πολιτική που προτείνουμε και στηρίζει την εργασία με αύξηση μισθών και αύξηση εσωτερικής ζήτησης με την δημιουργία δημοσίων επενδύσεων συγχρόνως. Ιδιωτικές επενδύσεις με όρους, έλεγχο και διαφανείς διαδικασίες. Αυτά είναι σχέδιο της επόμενης μέρας, η οποία ελπίζουμε ότι δεν θα είναι πολύ μακριά.

«Σε ότι αφορά την ατομική ευθύνη, εμείς οι πολίτες, την έχουμε αναλάβει. Τώρα είναι η ώρα όμως να πάρει και την συλλογική ευθύνη η Κυβέρνηση. Ξέρετε, αυτό που έπαθε η Ιταλία και η Ισπανία είναι ότι κατέρρευσε το δημόσιο σύστημα υγείας τους. Δεν μπόρεσε να περιθάλψει τόσους πολλούς ασθενείς συγχρόνως. Θα το ξαναπώ ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει 19.500 προσλήψεις, με 8.500 να είναι μόνιμες θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Είχε προκηρύξει για το 2019 άλλες 2.500 και για το 2020 περίπου 1500 θέσεις, τις οποίες η νέα κυβέρνηση δεν προχώρησε αλλά τις πάγωσε. Σήμερα λένε για εθελοντισμό, για συμβάσεις…Όχι, σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να βγει να ανακοινώσει μόνιμους διορισμούς σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, για να υπάρχει και ένα κίνητρο. Ο εθελοντισμός καλός είναι αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε για ισχυρές παρεμβάσεις». Επίσης, σχολίασε ότι πρέπει οπωσδήποτε  να γίνει επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και κέντρων υγείας : «…δεν βγαίνει αλλιώς. Ο περιορισμός κατ ‘οίκον είναι ένα σωστό μέτρο, το οποίο τηρούμε ευλαβικά αλλά είναι ένα μέτρο άμυνας και δεν είναι επίθεση στον ιό. Δεν είναι σχέδιο που θα τον ‘συμμαζέψει’, είναι άμυνα όπως το πλύσιμο των χεριών μας. Συγχρόνως όμως, πρέπει οπωσδήποτε να αυξήσουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οπωσδήποτε να προσλάβουμε προσωπικό, οπωσδήποτε να στηριχτεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Αλλιώς, αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα…».

Στην ερώτηση αν συμφωνεί για περισσότερο έλεγχο στον πληθυσμό της χώρας με τεστ, ώστε να ελεγχθούν ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, απάντησε: «Φυσικά, οι χώρες που έχουν καλά αποτελέσματα τεστάρουν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, οπότε μπορούν να βρουν τα κρούσματα, να τα απομονώνουν και να ιχνηλατούν τις επαφές τους. Αυτό είναι πιο επιθετικό μέτρο. Εδώ δυστυχώς, μέσω του παρατηρητηρίου που κάναμε στον ΣΥΡΙΖΑ για να δούμε τις ελλείψεις και βοηθήσουμε την κυβέρνηση στο έργο της, μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχουν αρκετά αντιδραστήρια για να κάνουν αυτούς τους ελέγχους. Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να γίνει άμεσα μέσω επιτάξεων όπως ανέφερα προηγουμένως.».

Τέλος, ευχαρίστησε για την φιλοξενία και αποχαιρέτησε τους ακροατές/τριες προτρέποντας για την τήρηση του αυτοπεριορισμού, της πλύσης χεριών και ευχήθηκε να συνεχίσει η περιοχή να μην εμφανίζει κρούσματα.  


Ακούστε εδώ το ηχητικό:


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Στο ίδιο έργο θεατές οι Έλληνες για μια ακόμη φορά. Μόνο όταν μας πιάνουν τα ζόρια ψάχνουμε ευθύνες και ζητάμε από τους άλλους να κάνουν αυτά που δεν κάναμε εμείς. Μακάρι κ. Πέρκα να γίνουν αυτά που ζητάτε. Μακάρι. Αυτοκριτική όμως δεν βλέπω πουθενά. Γιατί; Και φτάνει για το μαξιλάρι που αφήσατε! Δεν είναι δικό σας. Από το υστέρημα του λαού το ρουφήξατε. Όσα κι αν δώσουν οι σημερινοί από κείνο το μαξιλάρι που λέτε είναι δικά του και ήρθε η ώρα να του τα επιστρέψετε έστω και κάτω από αυτή τη δραματική συγκυρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .