Πάνω απο 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το “πακέτο” δίκαιης μετάβασης της ΕΕ

Ποσό ύψους 1 τρισ. ευρώ προτίθεται να κινητοποιήσει η Κομισιόν έως το 2030 στο πλαίσιο της προσπάθειας μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή και του φιλόδοξου Green Deal.



Ωστόσο, αυτό που έλειπε, ήταν οι διευκρινίσεις για το τι έχει λαμβάνειν η Ελλάδα που αργά ή γρήγορα θα μπει στο χορό της απολιγνιτοποίησης με άμεσες συνέπειες ειδικά για τις περιοχές όπου ο λιγνίτης βρίσκεται ακόμη στο επίκεντρο.

 Σύμφωνα με το μοντέλο που επέλεξε η Ευρώπη, η χρηματοδοτική στήριξη πρέπει να επικεντρωθεί στις περιοχές που έχουν πρόβλημα με την απόσυρση του άνθρακα ή του λιγνίτη, να ενθαρρύνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Τα εργαλεία που έχει χτίσει η ΕΕ έχουν ένα σκέλος κρατικών παρεμβάσεων που θα συνδυαστούν με μόχλευση ώστε να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Παράλληλα, έχουμε την καινοτομία να έχουμε ένα  νέο εργαλείο που συνίσταται σε δάνεια προς δήμους και κοινότητες”.

Οι τρεις πυλώνες χρηματοδότησης

  1. Χρήματα που θα δοθούν για την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο τα οποία θα προέλθουν από τον «κουμπαρά» του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (συνολικού ύψους 7,5 δις. ευρώ κατά την πρόταση της Κομισιόν) και τα οποία θα μοχλευθούν με χρήματα από το ΕΣΠΑ.
  2. Επενδύσεις, πρωτίστως του ιδιωτικού τομέα, που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες αναπτυξιακές τράπεζες
  3. Δάνεια που θα χορηγηθούν για έργα που θα υλοποιήσουν οι δημοτικές-περιφερειακές αρχές, στο πλαίσιο ενός public sector lending facility από την ΕΤΕπ.

Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης

Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει ένα Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης, αυτό που μέχρι τώρα ονομάζαμε masterplan για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Αυτό το σχέδιο πρέπει να είναι έτοιμο έως το καλοκαίρι, με κεντρικό άξονα τη δημιουργία νέων πόλων ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας για τις περιοχές αυτές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια