Η ιδέα είναι να στηθεί µια καινούρια οινοποιητική
γραµµή παραγωγής για αφρώδη κρασιά ΠΟΠ Αµυνταίου, ώστε να διευρυνθεί η
γκάµα των ετικετών που προσφέρει και ταυτόχρονα να προσεγγιστεί το
νεανικό καταναλωτικό κοινό, που δεν έχει εντάξεις στις επιλογές του το
κρασί.
Το σχέδιο µπήκε σε τροχιά υλοποίησης
από το Σεπτέµβριο του 2019 και µόλις τέσσερις µήνες µετά, το ξεχωριστό
κτήριο των 1.500 τ.µ., όπου θα στεγαστεί το νέο οινοποιείο είναι σχεδόν
έτοιµο για να υποδεχθεί τον µηχανολογικό εξοπλισµό.
«Από
άποψη δοµικών εγκαταστάσεων έχουµε σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες.
Βοήθησε πάρα πολύ ο καιρός φέτος και το κατασκευαστικό έτρεξε γρήγορα»,
ανέφερε στην Agrenda ο οινολόγος και συνιδιοκτήτης του Κτήµατος Άλφα,
Άγγελος Ιατρίδης, προσθέτοντας πως «σταδιακά έως το Μάρτιο του 2020, αν
δεν προκύψει κάτι απρόοπτο, θα έχουµε εγκαταστήσει τις δεξαµενές και τον
εξοπλισµό εµφιάλωσης».
Η δαπάνη που θα
απαιτηθεί για το καινούριο οινοποιείο υπολογίζεται σε περίπου 3 εκατ.
ευρώ και καλύπτεται εν µέρει από τον Αναπτυξιακό νόµο 4399 της
Περιφέρειας ∆υτικής Μακεδονίας, στον οποίο εντάχθηκε η επένδυση του
Κτήµατος Άλφα, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από ίδια κεφάλαια και σε
τραπεζικό δανεισµό.
Η πρώτη παραγωγή, κατά τον
κ. Ιατρίδη, θα είναι αφρώδεις οίνοι στην κατηγορία των ροζέ και ήδη
είναι σε εξέλιξη δοκιµαστικές οινοποιήσεις, µε απώτερο σκοπό να γίνουν
οι επιλογές και να υπάρχουν στην αγορά τα πρώτα προϊόντα από το 2022.
Η
ποικιλία που θα κυριαρχεί θα είναι το ξινόµαυρο του Αµυνταίου, από
αµπέλια ειδικής αµπελουργικής διαχείρισης, ώστε να δίνουν τις κατάλληλες
οξύτητες και τον καλύτερο αφρισµό. «Ανοίγουµε µια καινούρια
αµπελουργική ζώνη στην περιοχή Πετρών, για αυτού του είδους τους οίνους,
µε περίπου 150 στρέµµατα και µε το σκεπτικό να τα αυξήσουµε σταδιακά»,
τονίζει ο έµπειρος οινοποιός.
πηγή: agronews.gr
πηγή: agronews.gr
0 Σχόλια
Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .