Κ.Κ.Ε.: Ανακοίνωση για τη «μεταλιγνιτική εποχή» και την τηλεθέρμανση

Να μην υπάρξει καμιά διακοπή στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, αλλά και καμία σκέψη για αύξηση στου λογαριασμούς, να επεκταθεί το δίκτυο στα χωριά στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας, να μην κλείσουν ή πουληθούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχείων, καμία απόλυση εργαζομένου, αλλά άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια, ζητά με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ.


Στο κείμενο τονίζεται πως είναι «αμφίβολη η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων που καλύπτουν τις θερμικές ανάγκες των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, λόγω και της απόσυρσης λειτουργίας μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ αλλά και ότι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας "βγαίνουν εκτός" λόγω της επάρκειας του συστήματος».

Επισημαίνει επίσης πως «με βάση και το τελευταίο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και το νέο ΕΣΕΚ που δημοσίευσε, επιταχύνουν το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο, με σκοπό να ενισχύσουν με πολλά δισ. ευρώ τα μονοπώλια που επενδύουν στην "πράσινη ενέργεια". Το νέο ΕΣΕΚ, όπως και το προηγούμενο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μονοπωλιακών ομίλων».

Για ακόμη μια φορά, συνεχίζει η ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής μας θα πληρώσει τις συνέπειες της άναρχης καπιταλιστικής παραγωγής που με γνώμονα τα κέρδη του κεφαλαίου, αλλά και την δήθεν προστασία του περιβάλλοντος ακολουθούν την πολιτική της "απολιγνιτοποίησης". Κλείνοντας μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχεία, καταδικάζουν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και τη φτώχεια. Με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καταδικάζουν συνολικά το λαό μας στην ενεργειακή φτώχεια».

Στέκεται στις ευθύνες της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, που είναι έτοιμες να μεταφέρουν την τεράστια αύξηση στο κόστος λειτουργίας της τηλεθέρμανσης «που προκύπτει ή θα προκύψει από το κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ» στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού με πρόσφατο παράδειγμα το Δήμο Αμυνταίου που «αποφάσισε κατά πλειοψηφία αύξηση 30% στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης».

Καταλήγοντας, η Τομεακή Επιτροπή υπογραμμίζει πως «οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες δεν έχουν περιθώρια αναμονής απέναντι στις συνέπειες της πολιτικής της "μεταλιγνιτικής εποχής", αλλά μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους να οργανωθούν και να διεκδικήσουν ώστε:

• Να μην υπάρξει καμιά διακοπή στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου. Ούτε σκέψη για αύξηση στους λογαριασμούς τηλεθέρμανσης.

• Επέκταση του δικτύου στα χωριά στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας.

• Κανένα κλείσιμο - πώληση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχείων. Καμία απόλυση εργαζόμενου. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

• Ρεύμα φθηνό για το λαό, καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια