Άγγελος Ιατρίδης: Η Ελλάδα βγάζει μοναδικά και αυθεντικά κρασιά...Κτήμα Άλφα στους «New York Times»

Με τους «New York Times» να χαρακτηρίζουν το Ξινόμαυρο του Κτήματος ΑΛΦΑ «το καλύτερο ελληνικό κρασί», είναι προφανές ότι οι ιδρυτές του οινοποιείου στο Αμύνταιο της Φλώρινας αισθάνονται δικαίως περήφανοι.
Ο ένας από τους δύο, ο χημικός-οινολόγος Άγγελος Ιατρίδης, μίλησε στην FS για τις προοπτικές του Κτήματος, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οινοποιία στην Ελλάδα, καθώς και για τις προσδοκίες του για κινήσεις στήριξης των οινοποιών από την κυβέρνηση.
Αν και η ερώτηση είναι μάλλον αναμενόμενη, πώς «γεννήθηκε» το Κτήμα ΑΛΦΑ;
Γεννήθηκε μέσα από ένα χαρμάνι δημιουργικής έκφρασης τόσο του συνεταίρου μου Μάκη Μαυρίδη, που είναι δεύτερης γενιάς αμπελουργός, όσο και της δικής μου, έπειτα από τις σχετικές σπουδές μου σε Ελλάδα και Γαλλία γύρω από την οινική έκφραση του αμπελώνα Αμυνταίου.
Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσει κανείς ένα οινοποιείο και ποιες οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην ανάπτυξή του;
Το επιχειρείν στην Ελλάδα είναι από μόνο του ένα δύσκολο εγχείρημα. Δεν θέλει πολλή σκέψη, γιατί αν σκεφτείς πολύ τι έχεις να αντιμετωπίσεις, στο τέλος δεν το επιχειρείς καν. Θέλει λίγο τρέλα και, ευτυχώς, υπήρχαν αποθέματα και στους δυο μας. Η πιο μεγάλη δυσκολία αναμφίβολα ήταν το στήσιμο του αμπελώνα. Κατακερματισμένη γη, το ίδιο οικόπεδο με καμιά δεκαριά ιδιοκτήτες, οι περισσότεροι εξ αυτών διάσπαρτοι στα μήκη και τα πλάτη της γης. Και με όλους αυτούς να συνεννοηθείς για να κάνεις συμβόλαιο… δεν το λες και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Καλείσαι ουσιαστικά να κάνεις αναδασμό. Αυτό που θα έπρεπε, δηλαδή, να κάνει το κράτος, εδώ και πολλά χρόνια, για να ετοιμάσει κατάλληλα τον πρωτογενή τομέα, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης 50ετίας.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .