Φλώρινα: Εκδήλωση Μνήμης για τα 97 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή


Εκδηλώσεις μνήμης για τα 97 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Φλώρινας, το πρωί της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου 2019,  από την Περιφερειακή Ενότητας Φλώρινας, με συνδιοργανωτή τον σύλλογο Κιουταχειωτών-Μικρασιατών Φλώρινα «Ο Άγιος Μηνάς».


Οι Εκδηλώσεις Μνήμης υπενθυμίζουν στις νεότερες γενιές τις θυσίες και τα πάθη των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν έναν υπερήφανο λαό σε  λαό προσφύγων και διασποράς. Παράλληλα η παρουσία σχετικών μνημείων υπενθυμίζει σε όλους, πως ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται…

Στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε αρχικά μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Πλατείας Ι. Ιωαννίδη.

Την κεντρική ομιλία για το χρονικό της Τουρκικής βαρβαρότητας και τις συνθήκες αποκατάστασης των ξεριζωμένων στην Ελλάδα, εκφώνησε η εκπαιδευτικός Β/βθμιας εκπαίδευσης, κυρία Μελισσίδου Ζαφειριώ.


Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον κ. Ιωάννη Κιοσέ Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας,  τον Αντιδήμαρχο Φλώρινας κ. Βασιλείου Κωνσταντίνο, καθώς και από  τους εκπροσώπους, των βουλευτών Φλώρινας, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας Δυτ. Μακεδονίας,  του 1ου Συντάγματος Πεζικού, της Αστυνομικής Υπηρεσίας Φλώρινας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας, της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας και των συλλόγων Κιουταχιατών και Μικρασιατών Φλώρινας «Ο Άγιος Μηνάς».


Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας, η οποία στο κλείσιμο της τελετής παιάνισε τον εθνικό, αφού προηγουμένως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ένδοξων νεκρών.


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Οn line κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com

    Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα
    2022
    Έτος Προσφυγικής Μνήμης
    ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;

    Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.

    Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
    https://2022mikra-asia.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .