Επίδομα παιδιού Α21: Λύση απο τον ΟΠΕΚΑ στο πρόβλημα με τον υπολογισμό των αναδρομικών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών με ανακοίνωση της εκφράζει την ικανοποίησή της σχετικά με την διαβεβαίωση του ΟΠΕΚΑ, ότι έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εξαίρεση του αναδρομικού ποσού των εν ενεργεία στρατιωτικών κατά τον έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πληρωμή για το Επίδομα Παιδιού Α21.


Να υπενθυμίσουμε ότι με νέο νόμο που ψηφίστηκε τον Μαίο απο την Βουλή στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καταβλήθηκε εφάπαξ χρηματικό ποσό προς συμμόρφωση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών, όπως και η αναπροσαρμογή των τρεχουσών αποδοχών τους για τον εφεξής χρόνο.

Από την εφάπαξ καταβολή του χρηματικού ποσού, και παρά την φορολόγηση, προκλήθηκαν δυσχέρειες σε μεγάλη μερίδα στρατιωτικών οι οποίοι αποκλείονταν από σχετικές κοινωνικές πρόνοιες του νόμου (απέναντι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες), εξαιτίας της αύξησης του εισοδήματός τους για το 2018.

Επίσης υππήρξε νομοθετική πρόβλεψη ώστε οι ανωτέρω κοινωνικές ομάδες να διατηρήσουν τις προνομίες τους για το 2019. Συγκεκριμένα ειδικά για την καταβολή πάσης φύσεως κοινωνικών επιδομάτων, παροχών ή οικονομικών ενισχύσεων και την εφαρμογή λοιπών προγραμμάτων και δράσεων κοινωνικής ή προνοιακής πολιτικής από τους φορείς του δημόσιου τομέα, τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των άρθρων 10 έως 15 του ν. 4575/2018 (Α΄ 192) δεν συνυπολογίζονται στο εισόδημα του φορολογικού έτους 2018, εφόσον το ύψος του αποτελεί κριτήριο για τη χορήγηση ή την εφαρμογή τους.

Παρά την από 03.05.2019 δημοσίευση στο ΦΕΚ ο ΟΠΕΚΑ, δεν προέβη στις κατά αρμοδιότητα του απαραίτητες ενέργειες/προσαρμογές με αποτέλεσμα πολλοί «δικαιούχοι» στρατιωτικοί γονείς/κηδεμόνες, να μην εισπράξουν το επίδομα παιδιού Α21 ή να εισπράττουν μικρότερα ποσά διότι εξακολουθεί να τους καταλογίζεται το ποσό των αναδρομικών ως εισόδημα για το έτος 2018.

Ο Υποδιοικητής του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) , κ. Θεόδωρος Παρασκευόπουλος με το σχετικό έγγραφο, απάντησε ότι ο Οργανισμός έχει ανταποκριθεί στο σύνολο των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από πολίτες που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα παρέχοντας κατάλληλες οδηγίες έτσι ώστε να εξαιρούνται τα εισοδήματα των δικαιούχων που υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 10 - 15 του ν.4575/2018 κατά τον υπολογισμό του κριτηρίου του οικογενειακού εισοδήματος για το επίδομα παιδιού Α21.

Για τις περιπτώσεις στρατιωτικών - δικαιούχων επιδόματος παιδιού που δεν έχουν λάβει το δικαιούμενο ποσό, καλούνται να ελέγξουν μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας /Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης , αν τα σχετικά εφάπαξ ποσά καταχωρήθηκαν ορθά στα προβλεπόμενα ποσά των ηλεκτρονικών αρχείων που στάλθηκαν στην ΑΑΔΕ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια