Πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμου Αμυνταίου « Αμύνταια 2019»


 Την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 στις 20:30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Τ.Κ. Νυμφαίου παραδοσιακή βραδιά με την ορχήστρα «Λεχοβίτικη κομπανία». Με διαρκή παρουσία στα μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα τα τελευταία 25 χρόνια, με μουσικές από όλη την Ελλάδα  και πάντα με σεβασμό απέναντι στην παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, η «Λεχοβίτικη κομπανία» υπόσχεται μια ξεχωριστή βραδιά στην κεντρική πλατεία της Τ.Κ. Νυμφαίου.



Τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 στις 18:30μ.μ.  θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου η επίσημη υποδοχή του Δημάρχου του Αδελφοποιημένου Δήμου Καραβά Κύπρου. Συνδετικός κρίκος των αδελφοποιημένων Δήμων αποτελεί η συμμετοχή Κυπρίων εθελοντών την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και η αντίστοιχη  συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο.


Τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της ελληνιστικής πόλης Πετρών η θεατρική παράσταση «Άγημα Τιμών» του Νίκου Βασιλειάδη με τον Γιάννη Καραμφίλη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται  σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο των Πετρών.


Λίγα λόγια για την παράσταση

Ένας δόκιμος αξιωματικός του 343ου τάγματος πεζικού του χωριού Ντάροβα ή Κεχρόκαμπος ή Ελευθερές, πτυχιούχος αρχαιολόγος, αφηγείται «ιστορίες από το στρατό».


Ισορροπώντας διαρκώς ανάμεσα στο τραγικό και  το κωμικό, τη συντροφικότητα και τη μοναχικότητα, περιγράφει γλαφυρά την Ελληνική επαρχία, δίνει το στίγμα της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα της "Εθνικής Κυβερνήσεως",  ζωντανεύει τον παραλογισμό του στρατού.


Το ανήσυχο πνεύμα του θα τον οδηγήσει σε περιπέτειες εντός και εκτός στρατώνα. Θα γοητευθεί από το φυσικό τοπίο της αφιλόξενης Ντάροβας και θα φτάσει στον κολοφώνα της στρατιωτικής του καριέρας εκφωνώντας τον επικήδειο στην κηδεία ενός στρατιώτη, επικεφαλής ενός ιλαροτραγικού αγήματος τιμών.


      Η ταυτότητα της παράστασης

Συγγραφέας: Νίκος Βασιλειάδης Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας Ενδυματολογία: Χρήστος Μπρούφας Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης Ερμηνεύει ο Γιάννης Καραμφίλης

Παραγωγή: Πανδαιμόνιο 7

Διάρκεια: 80 λεπτά


Την Τρίτη 20 Αυγούστου 2019 στις 21:00μ.μ.  θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακή βραδιά στην πλατεία Αγ. Κων/νου & Ελένης με τη συμμετοχή της ορχήστρας «Χάλκινα Ηχοχρώματα», του λυράρη Παύλου Ματζερίδη και των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Παντελεήμονα, του Συλλόγου Θρακιωτών Φιλώτα, του Συλλόγου Ποντίων Λεβαίας και του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φαραγγίου.


Τα Χάλκινα Ηχοχρώματα, είναι μια παρέα νέων μουσικών που με μεράκι και αγάπη για την παραδοσιακή μουσική και τον χορό δημιούργησαν το 2006 μια ορχήστρα χάλκινων πνευστών στο Βαρικό Φλώρινας. Από τη δημιουργία της έως και σήμερα μελετούν, καταγράφουν και ερμηνεύουν με προσήλωση στην παραδοσιακή μορφή τη μουσική παράδοση της Μακεδονίας.


Η ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, τηλεοπτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ καθώς και ταινίες. Ενδεικτικά: Συμμετοχή στην ταινία «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη, συνεργασία με Νίκο Κυπουργό για ντοκιμαντέρ σχετικά με το αλλόγλωσσο τραγούδι, συναυλία στο Φεστιβάλ Balkans Beyond Borders, συμμετοχή στο παραδοσιακό έθιμο «Ραγκουτσάρια» Καστοριάς και στο παραδοσιακό καρναβάλι των Γρεβενών γνωστό ως «Ανακατοσάρια», εισηγήσεις σε χορευτικά σεμινάριά στο Μιλάνο και στη Βαρκελώνη, συμμετοχή στις εκπομπές «Ο τόπος και το τραγούδι του» (ΕΡΤ3) και «Κυριακή στο χωριό» (ΕΡΤ3), συναυλία στο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.


Η ορχήστρα αποτελείται από τους:

Κλαρίνο: Ιωάννου Σάββας, Τρομπέτα/φωνή : Ντίνης Συμεών, Τρομπέτα: Πέγιου Ιωάννης, Πλήκτρα: Μήσιος Σταύρος, Τύμπανα: Καρκαρέτσης Μανώλης

Δισκογραφία:

• ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (2011)

• ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ (2012)

• ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ (2013)

• ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ (2017)


Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 στις 21:00μ.μ θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγ. Κων/νου & Ελένης  έντεχνη  & παραδοσιακή βραδιά με το  μουσικό σχήμα "Ζέφυρος"  που δημιουργήθηκε αρχικά από τους Οδυσσέα Μαυρομάτη στις κιθάρες, τον Κοσμά Σαρηγιαννίδη στα Λαούτα και το σάζι και τον Κώστα Κυριτσάκη στις λύρες και το μαντολίνο. Εμφανίζονται μαζί για πρώτη φορά το χειμώνα του 2012 στο εστιατόριο "1901" στα Λαδάδικα Θεσ/νίκης.


Το 2013 παίρνουν μέρος για πρώτη φορά σαν "Ζέφυρος" στο Φεστιβάλ Δυτικής Τάφρου στα Χανιά, στο 4ήμερο Φεστιβάλ Χουδετσίου(Νομού Ηρακλείου) και στις εκδηλώσεις Προφήτη Ηλία στην Προσοτσάνη Δράμας.

Το χειμώνα έρχονται να συμπληρώσουν το σχήμα ο Θωμάς Κωστούλας στα Κρουστά και ο Λεωνίδας Μπεϊλής στον ήχο.
 
Το 2014 παίρνουν μέρος στο 17ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο Mediterranean culture festival στην Καστοριά, ενώ ξαναεμφανίζονται στις εκδηλώσεις Προφήτη Ηλία στην Προσοτσάνη.


Το 2015 θα παίξουν για 3η συνεχή χρονιά στις εκδηλώσεις Προφήτη Ηλία στην Προσοτσάνη.
 Το χειμώνα εμφανίζονται σε μαγαζιά εντός και εκτός Θεσσαλονίκης.


Σε κάθε εμφάνισή τους θα μας ταξιδέψουν ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια και σκοπούς τόσο της σημερινής έντεχνης μουσικής σκηνής, όσο και της Κρητικής και όχι μόνο παράδοσης, πάντα με το στίγμα της προσωπικότητας τους και όχι με προσπάθεια μιμήσεων και απομιμήσεων.


Την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 στις 20:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του παλαιού  Α΄ Δημοτικού Αμυνταίου κ εκδήλωση «Music and color Festival». Μια βραδιά για τη νεολαία του Δήμου που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Αμυνταίου και τη ΔΗ.Κ.Ε.Α. Μετά τον καθιερωμένο χρωματοπόλεμο θα ακολουθήσει συναυλία hip hop με τον καλλιτέχνη Gogas και Lazaros T on decks.



Ø Παράλληλα στο διάστημα  19-23 Αυγούστου 2019 θα λειτουργεί στα γραφεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου η έκθεση «Η χωρική μου πατρίδα» του Ιωάννη Α. Πρώιου από τις 19:00-21:00μ.μ.



Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια