Σολάκης: «Μία προσωπική πρόκληση»

Ο Ηλίας Σολάκης δεν χρειάζεται συστάσεις. Για χρόνια κοσμούσε τα ελληνικά γήπεδα και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σκόρερ που αγωνίστηκε σε αυτά. Με συνολικά 490 επαγγελματικές συμμετοχές και 198 γκολ, πανηγύρισε διακρίσεις και επιτυχίες με την ΑΕΚ, τη Βέροια, την Παναχαϊκή, τον Ολυμπιακό Βόλου, τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Αστέρα Τρίπολης και πολλές άλλες ομάδες, ενώ  την σεζόν 2001/02 έπαιξε στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ.
 
Πλέον ο 45χρονος γύρισε σελίδα στην καριέρα του και έκανε στροφή στην προπονητική. Στη γενέτειρά του Φλώρινα ανέλαβε τον τοπικό ΠΑΣ, ενώ πάντα κοντά στη νέα γενιά, βρέθηκε και στον πάγκο της Μεικτής Φλώρινας, όπου μετέδωσε τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στους ποδοσφαιριστές της. Παράλληλα παρακολουθεί με επιτυχία τα σεμινάρια για την απόκτηση των διπλωμάτων που απαιτούνται και κάνει τα πρώτα του βήματα στους πάγκους. Ο νεαρός πλέον τεχνικός, μίλησε στο gazzetta.gr  για τις πρώτες του εμπειρίες στο νέο κεφάλαιο της ζωής του, αλλά και τα σχέδιά του για το μέλλον.  
 
-Πως και αποφάσισες να περάσεις αυτή τη… διαχωριστική γραμμή; 
Να σου πω την αλήθεια όταν έπαιζα ποδόσφαιρο δεν του σκεφτόμουν. Μάλιστα έδειχνα και κάπως αρνητικός. Αλλά υπήρχαν φίλοι που μου το έλεγαν. ΄Θα δεις. Θα το αποφασίσεις’. Τότε δεν τους πίστευα, αλλά θυμάμαι τα λόγια τους και δικαιώθηκαν. Είναι το  ’μικρόβιο’ της μπάλας. Ετσι το αποφάσισα και δεν το μετανιώνω. Ισα ίσα μου αρέσει όλο και περισσότερο. Πήρα ήδη το ΟΥΕΦΑ Β και πάω για το Α.    
 
-Οι πρώτες… διαφορές που εντόπισες, μεταξύ της ιδιότητας του παίκτη και του προπονητή. 
Στο γήπεδο όταν παίζεις μπάλα έχεις να κάνεις μία συγκεκριμένη δουλειά, στον πάγκο πρέπει να ασχολείσαι με τα πάντα. Με όλους τους παίκτες σου, με την ομάδα. Με όλα. Είναι κάτι συναρπαστικό. Όταν έπαιζα, έβαζα γκολ και τελείωνε η δουλειά μου (σ.σ. γέλια). Τώρα είναι τελείως διαφορετικό και μου αρέσει πολύ. Ενας διαφορετικός και συναρπαστικός κόσμος.     
 
-Είναι εύκολο για κάποιον που έπαιξε σε υψηλό επίπεδο να προσαρμοστεί ευκολότερα στον νέο του ρόλο; Υπάρχουν οι…απαιτήσεις να κάνουν οι παίκτες, ότι και εσύ μέσα στο γήπεδο. 
Καταλαβαίνω πως το σκέφτεσαι και τι εννοείς. Τώρα ο ρόλος μου και η αποστολή μου είναι να διδάξω στον παίκτη τι πρέπει να κάνει. Είναι δύσκολο, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και μία πρόκληση. Κοίτα να δεις. Ναι, όντως μπορεί να περάσει από το μυαλό σου η σκέψη πως ΄αφού ως παίκτης έκανα εγώ ή κάποιος άλλος κάτι, άρα μπορεί να το πετύχει ο οποιοσδήποτε’, αλλά μετά καταλαβαίνεις πως αποτελεί ευθύνη σου να το διδάξεις σωστά. Να το μεταδόσεις στον παίκτη σου και να του δώσεις να καταλάβει ακριβώς τι περιμένεις από εκείνον και τι πρέπει να κάνει.  Είναι πρόκληση για μένα να το πετύχω και αυτό θέλω.  Αυτός είναι ο στόχος μου. 
 
-Προτιμάς να ασχοληθείς με τους νεαρούς;
Σκοπός μου είναι να εξελιχθώ. Από τη στιγμή που πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την προπονητική, θέλω να το πράξω σωστά. Να πάω βήμα βήμα, να εξελιχθώ και να εξελίξω τη δουλειά μου. Δεν σου κρύβω πως στο μέλλον θέλω να εργαστώ σε κάποια μεγάλη ομάδα. Από τη στιγμή που πήρα την απόφαση να εμπλακώ με την προπονητική, θέλω να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται. Αλλά σιγά σιγά. Να πάω προσεκτικά. 

-Οι διαφορές στο ποδόσφαιρο από τότε που έπαιζες εσύ στα γήπεδα; 
Παλαιότερα υπήρχε μεγαλύτερη ποιότητα. Τώρα πρέπει να μάθουμε πολλά στα νέα παιδιά και αυτό όπως σου είπα και παραπάνω είναι που με συναρπάζει. Η προπονητική παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην αντίληψη ενός παίκτη. Χρειάζεται να του μάθεις πράγματα, να του μεταφέρεις σωστά και κατανοητά τις γνώσεις σου. 
 
-Υπάρχει το σύστημα που… κερδίζει;  
Πάντα το ακούω αυτό (σ.σ. γέλια). Το σύστημα είναι απλά κάτι που παρατάσεις την ομάδα σου στο γήπεδο. Μέχρι εκεί. Οι ποδοσφαιριστές είναι που το φτιάχνουν και το μεταλλάσσουν. Μέσα από την ποιότητά τους και την εικόνα τους στο γήπεδο. Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα ενός αγώνα και ότι συστήματα υπάρχουν. Παίζουν ρόλο πολλά πράγματα, όχι απλά μία διάταξη. 
 
-Μετά από τα πρώτα σου βήματα στην προπονητική, θα άλλαζες κάτι σαν παίκτης;  
Θα ήθελα να διάβαζα περισσότερα πράγματα για την προπονητική. Αντιλαμβάνομαι πλέον πως είναι πως είναι πολύ σημαντικό να τα ξέρεις σαν ποδοσφαιριστής. Εγώ δεν είχα δώσει προσοχή σε τέτοια ζητήματα, αλλά είναι καλό ο ποδοσφαιριστής να κάνει μία ανάλυση της προπονητικής. Υπήρχαν φορές που μου έλεγαν κάποια πράγματα και δεν μου φαίνονταν παράλογα ή παράξενα. Που μου ζητούσαν να κάνω κάτι μέσα στο γήπεδο και δεν αντιλαμβανόμουν το γιατί. Αν ήξερα γιατί συνέβαινε αυτό, θα αντιλαμβανόμουν και τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, θα εξελισσόμουν ακόμη περισσότερο σαν ποδοσφαιριστής. Θα έκανε καλό στην καριέρα μου. 
 
-Τον Ηλία σε 10 χρόνια από τώρα πώς τον σκέφτεσαι;  
Με αρκετές επιπλέον γνώσεις και πολλές παραστάσεις, ώστε να βρίσκομαι στον πάγκο μίας καλής ομάδας και πάντα μέσα στο ποδόσφαιρο. Εκεί βρίσκεται το μέλλον μου. Στο ποδόσφαιρο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια