Υποψήφιος δήμαρχος Φλώρινας ο Στάθης Κωνσταντινίδης

Κοπή βασιλόπιτας πραγματοποίησε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου η δημοτική παράταξη «Ενότητα – Συνεργασία» και στη συνέχεια ο επικεφαλής του συνδυασμού Στάθης Κωνσταντινίδης ανακοίνωσε την απόφασή του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Φλώρινας.


Σας ευχαριστώ θερμά που τιμάτε με την παρουσία σας την εκδήλωση της Δημοτικής Παράταξης Ενότητα-Συνεργασία. Ευχαριστώ όλες τις φίλες και τους φίλους. Ευχαριστώ και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που βρίσκονται εδώ και θα μεταφέρουν το μήνυμα μας σε όλους τους συνδημότες και τις συνδημότισσες μας. Και βέβαια ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους δεν κατάφεραν να είναι εδώ σήμερα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αλλά μας κατέκλυσαν με μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης Στο ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς ανταλλάσσουμε ευχές και ανανεώνουμε τις ελπίδες μας για μία καλύτερη ζωή με λιγότερα προβλήματα και περισσότερες προοπτικές.
 
Θέλω να σας εκφράσω τις καλύτερες και πιο ειλικρινείς ευχές μου σε αυτό το νέο ξεκίνημα και θέλω να πιστέψετε και να νιώσετε ότι οι ευχές μου δεν υπηρετούν την εθιμοτυπία των ημερών.

Πολύ απλά, γιατί η σχέση που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ πιο δυνατή από τα τυπικά μιας κοινωνικής ή πολιτικής εκδήλωσης. Η πρόσκληση μου δεν είναι αόριστη και απρόσωπη. Έχει όνομα και απευθύνεται στον καθένα και στην καθεμία ξεχωριστά. Σε αληθινούς φίλους και φίλες.

Για το 2019 εύχομαι από καρδιάς περισσότερη ανθρωπιά, περισσότερα χαρούμενα
πρόσωπα, περισσότερη υγεία.

Φίλες και φίλοι,
Πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε μία προσπάθεια για τη διεκδίκηση του Δήμου Φλώρινας εγκαινιάζοντας ένα καινούργιο μοντέλο στη βάση της συνεργασίας και της αμοιβαιότητας.
Ο υποφαινόμενος, ο Μιχάλης Τσώκας ως επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού και ο Σταύρος Παπασωτηρίου υποψήφιος βουλευτής και επικεφαλής δημοτικής παράταξης στον πρώην Δήμο Μελίτης, αποδεχόμενοι ένα πλαίσιο αρχών, αποφασίσαμε να συστρατευτούμε και να δημιουργήσουμε συνδυασμό για να συμμετάσχουμε στις επικείμενες εκλογές του 2014.
Ο συνδυασμός πήρε το όνομα Ενότητα-Συνεργασία ακριβώς για να καταδείξει το νέο μοντέλο, το οποίο δεν στηρίζεται στην ενός ανδρός αρχή αλλά στην συνεργασία δυνάμεων και στην ενότητα των συμμετεχόντων. Η γέννηση του συνδυασμού δεν ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής συγκυρίας.
Εγώ άλλωστε δεν εκπλήρωνα πολιτικές φιλοδοξίες. Ήμουν Βουλευτής. Ο Σταύρος και Μιχάλης έβαλαν στην άκρη τις δικές τους θεμιτές φιλοδοξίες. Σε σύντομο χρόνο ανταποκρίθηκαν στο εγχείρημα με τη συμμετοχή τους στο συνδυασμό δεκάδες εκλεκτοί συμπολίτες μας από όλα τα κοινωνικά, επαγγελματικά, ηλικιακά στρώματα της κοινωνίας και από όλα τα ιδεολογικά ρεύματα.
Πολλοί από αυτούς, το ίδιο άξιοι και ικανοί, παραμέρισαν και αυτοί τις ατομικές φιλοδοξίες τους.
Τους ευχαριστώ και τους συγχαίρω. Μαζί μας και χιλιάδες συμπολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους και δεν έπαψαν μέχρι σήμερα να επιβεβαιώνουν τη στήριξη τους.
Διατρανώσαμε από τότε και μέχρι σήμερα, πως ενωμένοι, μακριά από τα χαρακώματα του παρελθόντος, μπορούμε να δημιουργήσουμε το κοινό μας μέλλον με όραμα και προοπτική. Αυτές τις αρχές που πιστέψαμε και υπηρετήσαμε, αυτόν τον κόσμο που πίστεψε σε εμάς και συνεχίζει να πιστεύει, δεν μπορώ να αγνοήσω.

Μου είπαν καλοθελητές: πήγαινε στα σίγουρα, μην μπλέκεις με το Δήμο. Εγώ απαντώ: στα σίγουρα δεν βάδισα ποτέ. Εμένα, μπροστά στην κρίση των συμπολιτών μου, μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία δεν με έφεραν πολιτικά τζάκια. Γιατί δεν διεκδικώ, ούτε φαντάζομαι τέτοια καταγωγή.
Δεν με έφεραν τα πολλά λεφτά. Γιατί ποτέ δεν είχα και δεν απέκτησα. Δεν με έφερε κανένας μπάρμπας. Γιατί μπάρμπα στην κορώνη δεν είχα. Δεν με έφεραν οι συγκυρίες. Γιατί ποτέ δεν ήμουν καιροσκόπος, ποτέ δεν περίμενα στη γωνία την ευκαιρία. Βγήκα μπροστά και αγωνίστηκα.
Δεν θα πουλήσω ούτε τώρα τη συνείδηση μου. Δεν θα πουλήσω τους συνεργάτες μου. Δεν θα πουλήσω τον κόσμο που μας στήριξε από την αρχή, συνεχίζει να μας στηρίζει και περιμένει από εμάς.

Για μία ακόμη χρονιά είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας.
Μία ακόμη χρονιά είμαστε εδώ, μαζί. Και όσο αν ακούγεται σαν κάτι μικρό, σαν κάτι που δεν είναι τόσο σπουδαίο και δεν θα διαφωνήσω, εμπεριέχει έναν ιδιαίτερο, διπλό συμβολισμό. Εξηγούμαι: Πριν από πέντε χρόνια για λίγες μόνο ψήφους απωλέσαμε την εκλογική νίκη. Γνωρίζετε όλοι με ποιον τρόπο. Όπως και να ήρθε όμως το εκλογικό αποτέλεσμα, η ετυμηγορία δεν αλλάζει.
Ταχθήκαμε στην αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση δημιουργεί υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις δεν έχει μόνο η πλειοψηφία. Υποχρεώσεις έχει και η μειοψηφία. Για διαφορετικούς λόγους μεν, αλλά έχει.
Η πλειοψηφία καλείται να διοικήσει τον Δήμο εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της, ενώ η αντιπολίτευση καλείται να παρακολουθεί, να ελέγχει και να κρίνει το έργο και τις πράξεις της δημοτικής αρχής. Η αντιπολίτευση είναι βασικός πυλώνας στη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Αποτελεί συστατικό στοιχείο της γιατί εμπεδώνει την πολυφωνία και τον διάλογο και Δημοκρατία χωρίς διάλογο δεν υπάρχει. Μία γνωστή ρήση λέει: «η εξουσία διαφθείρει, η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα» και απόλυτη εξουσία υπάρχει όταν η αντιπολίτευση απουσιάζει, όταν δεν επιτελεί τον ρόλο της, όταν αγνοεί τις υποχρεώσεις και τη λαϊκή εντολή.

Η Δημοτική Παράταξη ΕνότηταΣυνεργασία δεν ξέχασε την αποστολή της.
Ήταν παρούσα με δυνατή φωνή και παρέμβαση σε όσα διαδραματίστηκαν στην δημοτική θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής. Δεν αφήσαμε την πλειοψηφία μόνη της. Γίναμε η σκιά της.
Δεν επιτρέψαμε να πέσει τίποτα κάτω. Από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, με αποτέλεσμα ακόμα και να κατηγορηθούμε. Απόδειξη αυτών που σας λέω είναι η αγωγή που μου ασκήθηκε προσωπικά για όσα δήλωσα σε μία από τις συνεντεύξεις μου και όσα καταμαρτυρούσα για τα πεπραγμένα στον Δήμο Φλώρινας. Πρώτη φορά στα χρονικά της λειτουργίας του Δήμου, η αντιπολίτευση αντιμετωπίζεται με αυτόν τον ιταμό τρόπο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πτοήθηκα. Ούτε εγώ, ούτε
οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, ούτε οι συνεργάτες μας. Συνεχίσαμε και συνεχίζουμε χωρίς εκπτώσεις να ανταποκρινόμαστε στον θεσμικό μας ρόλο τιμώντας τις αρχές μας και τη δική σας εμπιστοσύνη.
Αυτός είναι ο πρώτος συμβολισμός της καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης μας. Ότι είμαστε παρόντες, δεν σας ξεχάσαμε και σας το υπενθυμίζουμε κάθε ημέρα και συνολικά κάθε χρόνο τέτοια ημέρα.

Να σας ρωτήσω τώρα και κάτι επ΄ αυτού.
Θυμάστε πολλές φορές τις αντιπολιτεύσεις στον Δήμο να διατηρούν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες καθόλη τη διάρκεια της τετραετίας; Έστω και με τα τρωτά σημεία, που σίγουρα υπάρχουν, προσπαθήσαμε, αντέξαμε και είμαστε εδώ ακόμα πιο ισχυροί.
Ο δεύτερος συμβολισμός είναι η ανάγκη να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ. Γιατί ποτέ δεν πάψατε να μας ενθαρρύνετε, να μας στηρίζετε και να μας δίνετε δύναμη. Ποτέ δεν αισθανθήκαμε μόνοι και νιώθουμε την ανάγκη να σας το ανταποδώσουμε.
Φίλες και φίλοι,
Δεν ασκήασμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Ο λόγος μας δεν ήταν ένας συνήθης, στείρος, αντιπολιτευτικός λόγος. Πήραμε ξεκάθαρες θέσεις σε όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Χωρίς να θέλω να σας κουράσω θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχόλησαν.

α) Δημόσια έργα.
Εξαρχής διαφωνήσαμε με τις απευθείας αναθέσεις των έργων για να σταματήσουμε την ηθικά και νομικά διάτρητη αυτή πρακτική που ακολουθήθηκε κατά κόρον από την προηγούμενη δημοτική αρχή, την οποία και καταγγείλαμε. Συγκεκριμένα υπήρξαν ομοειδή έργα που χωρίστηκαν ανά δημοτική ενότητα και ανατέθηκαν απευθείας, ενώ η διαίρεση αυτή δημιουργούσε τεχνητές συνθήκες οι οποίες δεν υποχρέωναν τη δημοτική αρχή να διεξάγει διαγωνισμούς. Προτείναμε τα έργα αυτά
να δημοπρατούνται στο σύνολο τους, ώστε με τον τρόπο αυτό ο Δήμος να κερδίζει από την έκπτωση του τελικού αναδόχου τουλάχιστον 30% κατά μέσο όρο. Με τα χρήματα που θα εξοικονομούνταν θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα ακόμα τεχνικό πρόγραμμα στο μέσον της ίδιας χρονιάς. Με τα ίδια χρήματα δηλαδή θα υλοποιούνταν 30 και πλέον τοις εκατό περισσότερα έργα.

β) σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.
Έχουμε επανειλημμένως προτείνει να δοθούν στους Προέδρους και στα τοπικά συμβούλια οι πλήρεις αρμοδιότητες όπως προβλέπονται από τον Καλλικράτη. Με τον τρόπο αυτό η εξυπηρέτηση των κατοίκων των κοινοτήτων θα είναι άμεση, ταχύτερη και χωρίς ταλαιπωρία.

γ) Σε ότι αφορά στο φράγμα Τριανταφυλλιάς
Προτείναμε τη δημιουργία διυλιστηρίου στην περιοχή του φράγματος της Τριανταφυλλιάς έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης και της επάρκειας του πόσιμου νερού.

δ) Σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη
Στόχος μας ήταν η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου-οδηγού για την τουριστική ανάπτυξη.
Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί ελάχιστα έργα και αυτά, δεν εντάχθηκαν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο έργων με συνοχή και με εστίαση σε συγκεκριμένους τουριστικούς τομείς.

ε) Αναφορικά με τα αδέσποτα ζώα
Όσο η κείμενη νομοθεσία και να δυσκολεύει την εξεύρεση λύσης δεν αποκλείονται δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις στα πρότυπα συνεργασιών άλλων Δήμοων της χώρας,
που έδωσαν λύσεις στο πρόβλημα. Και αντί λοιπόν να συγκροτήσουμε ένα κυνοκομείο που είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί λόγω των υφιστάμενων νόμων, η δημιουργία καταφυγίου ζώων θα αποτελέσει στόχο μείζονος σημασίας για μας.
Δεν θα σας κουράσω περισσότερο με την απαρίθμηση των προτάσεων που έχουμε καταθέσει. Θα μου επιτρέψετε όμως τελευταία να αναφερθώ στην Τηλεθέρμανση.

Στ) Η Τηλεθέρμανση είχε χαρακτηριστεί ως έργο πνοής, έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους που επρόκειτο να ανακουφίσει οικονομικά τους επιβαρυμένους οικογενειακούς και
επαγγελματικούς προϋπολογισμούς και να συμβάλλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του περιβάλλοντος. Όσο λοιπόν αυτό το έργο συνεχίζει να αποτελεί όχημα συλλογής ψήφων δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Όταν πάψει να αποτελεί το μέσον και γίνει η κορυφαία προτεραιότητα του Δήμου, τότε θα αλλάξουν όλα. Για να συμβεί αυτό προϋποθέτει σοβαρότητα, προσήλωση στον στόχο, σκληρή δουλειά και κυρίως αποτύπωση των πραγματικών δεδομένων για να βρεθεί άκρη στον μίτο της Αριάδνης. Έχουν ακουστεί τόσα πολλά και διαφορετικά από τους αρμόδιους που ειλικρινά κανείς δεν μπορεί να καταλάβει και να εξηγήσει τι επιτέλους πήγε στραβά τόσα χρόνια και πως μπορεί να διορθωθεί. Νωπές είναι οι μνήμες από την ανάληψη του έργου της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς από την εταιρεία Τοξότης και τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί και είχε γίνει αντικείμενο συζήτησης ακόμα και στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών.
Τότε μας καθησύχαζαν, πως το έργο θα προχωρήσει και μιλούσαν για ενεργοποίηση ρήτρας στη σύμβαση στην περίπτωση αφερεγγυότητας της εταιρείας. Βέβαια ούτε το έργο προχώρησε ούτε η ρήτρα ενεργοποιήθηκε. Αύριο κιόλας αν όχι χθες, θα πρέπει να συσταθεί ομάδα εργασίας από τον Δήμο, την ΔΕΥΑΦ, όλες τις δημοτικές παρατάξεις και εξειδικευμένους συνεργάτες κοινής επιλογής, που θα συνδράμει την ΔΕΥΑΦ, για την παρακολούθηση του έργου, την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, την επιβολή χρονοδιαγράμματος και τις κινήσεις μας από εδώ και πέρα, ώστε η τηλεθέρμανση να αποτελέσει πραγματικότητα. Πριν από όλα αυτά οφείλουμε να αποτυπώσουμε την αλήθεια για την πορεία του έργου και να την πούμε στους συμπολίτες μας. Γιατί πριν και πάνω από όλα πρέπει να αποκατασταθεί ο σεβασμός στον πολίτη, ο οποίος στον βωμό των εκλογικών σκοπιμοτήτων πήγε περίπατο.
Ο τόπος μας έχει προοπτική. Έχει δυνατότητες να αξιοποιήσει. Έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ειλικρινά, δεν μπορώ συμβιβαστώ με τη μιζέρια. Δεν θέλω να βλέπω τα πάντα γκρίζα. Δεν μπορώ να αφεθώ στην δικαιολογία της χαράδρας που κοντεύει να γίνει το πεπρωμένο μας.

Θα σας δώσω δύο παραδείγματα δυνατοτήτων για να σας προϊδεάσω για ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα έργων που θα στηρίζεται στην υπεύθυνη δουλειά, στην ισχυρή θέληση, στη γνώση, στο μεράκι των ανθρώπων και όχι στην παροχολογία και στην
ψευδαίσθηση του δωρεάν που οδήγησε τον τόπο μας στη ραστώνη και αγκύλωσε τις δημιουργικές δυνάμεις του.

Πρώτον, σε μια περιοχή 8-10 τετραγωνικών χιλιομέτρων κατά μήκος του οδικού άξονα Φλώρινας- Νίκης και στις περιοχές «Σαλίγκαρος» και «Καβάκια» και στην περιοχή του ΟΑΕΔ-ΔΕΚΕ εντοπίστηκε γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας. Οι 2 ερευνητικές γεωτρήσεις που ανορύχθηκαν εντόπισαν γεωθερμικά ρευστά, δηλαδή ζεστό νερό, θερμοκρασίας 31 έως 27 βαθμούς κελσίου σε βάθος 360-450 μέτρων.
Η αξιοποίηση αυτών με παραγωγικές γεωτρήσεις μεγάλης διαμέτρου και παροχής σε βάθος 500 μέτρων θα δώσει τη δυνατότητα αφενός να εκμεταλλευτούμε το γεωθερμικό ρευστό για την θέρμανση των κτιρίων στην περιοχή(πανεπιστήμιο, λύκεια, υπηρεσίες δημοσίου, κλειστό γυμναστήριο) και αφετέρου να λειτουργήσουμε το κολυμβητήριο με πολύ χαμηλό κόστος.
Επίσης, άλλη μία εφαρμογήσχεδιασμός θα είναι η αγροτική εκμετάλλευση του κάμπου του «Γιάτσοβου» για τη δημιουργία θερμοκηπίων με την ενοικίαση της γης από τον Δήμου, αφού η
μεγαλύτερη έκταση είναι κοινοτικήδημοτική.
Δεύτερον, είναι εφικτή η ίδρυση θερμοκοιτίδας νέων αγροτών, σύμφωνα με τον όρο του προγράμματος, δηλαδή μιας δομής για νέους αγρότες που έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο πρόγραμμα, κατά το πρότυπο επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σκοπός της δράσης είναι να υποστηριχθούν οι νέοι αγρότες για να γίνουν πετυχημένοι επαγγελματίες από τη δομή, η οποία στελεχώνεται από συμβούλους επιχειρήσεων, οικονομολόγους, δικηγόρο, γεωπόνο, κτηνίατρο και γραμματειακή υποστήριξη και εξασφαλίζει την οικονομική λειτουργία της από ευρωπαϊκά κονδύλια

Φίλες και φίλοι,
Ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών και εθνικών εκλογών δεν μπορώ να σας κρύψω πως δέχτηκα συγκεκριμένες προτάσεις για τις Περιφερειακές Εκλογές αλλά και για το ψηφοδέλτιο των Εθνικών Εκλογών.
Δέχτηκα και ανάλογες παροτρύνσεις από συμπολίτες μου με τα ανάλογα επιχειρήματα για τα πλεονεκτήματα στην κατά περίπτωση επιλογή μου.
Άλλωστε και εσείς τα ξέρετε και τα ακούσατε και με ρωτήσατε πολλές φορές για τις προθέσεις μου.
Ήρθε όμως η ώρα, δημόσια και υπεύθυνα, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Με σημαία μας τις αρχές της διαφάνειας, της ισονομίας, της σύνεσης και της εντιμότητας ανακοινώνω την υποψηφιότητα μου για το Δήμο της Φλώρινας.
Και για πρώτη φορά στη ζωή μου θα παραβώ μία αρχή μου.
Σας είπα πριν ότι με παρότρυναν να βαδίσω στα σίγουρα από άλλο μετερίζι, κάτι που ποτέ κατά το παρελθόν δεν επέλεξα.
Αλλά τώρα ναι, θα βαδίσω στα σίγουρα. Γιατί ο μόνος σίγουρος δρόμος για τη νίκη είναι να συμπορευτώ με όλους εσάς. Με εσάς στο πλάι μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εκτός από τη νίκη.
Τάχθηκα μαζί σας και δεν το παίρνω πίσω.
Βλέπω στα πρόσωπα σας την αποφασιστικότητα και τη βούληση να προχωρήσουμε. Τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει.
Καλώ όλους τους Φλωρινιώτισσες και τους Φλωρινιώτες πέρα από χρώματα και ιδεολογίες να μας ακολουθήσουν.
Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω.
Δεν έχει σημασία τι ψήφισαν χθες. Καλώ και αυτούς που ενεργοποιήθηκαν με τη σημερινή δημοτική αρχή και επέλεξαν να μείνουν μακριά από παθογένειες. Που έμειναν ακέραιοι και διαφύλαξαν αρχές και αξίες.
Όλοι μαζί μπορούμε.
Σήμερα ξεκινάμε έναν αγώνα και στο τέλος αυτής της διαδρομής μας περιμένει μία καινούργια ημέρα. Με φως και ελπίδα.
Για όλα τα νέα παιδιά, χωρίς ευνοημένους ημέτερους και αποκλεισμούς.
Για τον φορολογούμενο πολίτη που θέλει να γνωρίζει που πάει και το τελευταίο ευρώ του δημόσιου χρήματος.
Για την αξιοπρέπεια και την περηφάνεια μας.
Σας ευχαριστώ.
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια