Ανησυχία για τη δημοτική σύμβουλο Κατερίνα Σταύρου – Λιθοξοΐδου για την στάση της συμπολίτευσης απέναντι στα ερωτήματα που έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο


Την  Τρίτη 15/1/2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας για το τρέχον έτος. Σε αυτήν, και πριν την έναρξη της, έθεσα δύο  ερωτήματα προς το σώμα.


Το πρώτο αφορούσε την κατάσταση την οποία βιώνουν οι κάτοικοι του δήμου μας  εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα.  Έθεσα το ζήτημα για ποιο λόγο η περιοχή μας δεν τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  για να μπορέσει να αποχιονιστεί ποιο σύντομα ,μια που σε μια τέτοια περίπτωση οι γενικές κατευθύνσεις προβλέπουν την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπησης του προβλήματος, την επιστράτευση όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες. Πράγμα  που σημαίνει πως ο δήμος θα είχε τη δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτου προσωπικού,αποκατάστασης των βλαβών που προήλθαν από την κακοκαιρία, ακόμα και η προμήθεια αλατιού  που ήρθε ως θέμα στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο θα είχε ήδη πραγματοποιηθεί. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσαμε να αιτηθούμε και να πάρουμε παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών προς τη ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία για ένα εύλογο διάστημα 3 μηνών ανακουφίζοντας έστω προσωρινά τους συμπολίτες μας και ιδίως τους επαγγελματίες που πραγματικά δοκιμάζονται. Ακόμα  και οι αγρότες μας θα μπορούσαν να αιτηθούν αποζημιώσεις για την πιθανή καταστροφή φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου από τον παγετό και την χιονόπτωση. Να σημειώσω εδώ πως ήδη από τις 5/1/2019 ο δήμος Κιλκίς έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε τις αυξημένες εκπομπές ρύπων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας. Σήμερα  15/1/2019 σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις  του κέντρου περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων ( ΑΣ10) ήταν στα 181mg/m3.  Η τιμή αυτή είναι άκρως επικίνδυνη για  τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά και τα άτομα άνω των  65 ετών. Ζήτησα από το δήμο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται καθώς και να ενημερώνει συχνά τους συμπολίτες μας  έτσι ώστε να έχουν πλήρη γνώση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ατμόσφαιρα στην περιοχή μας.

Η αντίδραση του Δημάρχου και της παράταξης της πλειοψηφίας  του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν απαξιωτική και ανησυχητικά καθησυχαστική

Χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι ανέφεραν ότι ο αποχιονισμός σε πολύ μεγάλο βαθμό ήταν επιτυχής. Οι ρύποι είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας άρα η ευθύνη ανήκει αλλού. Ο δε κ. Δήμαρχος Ι. Βοσκόπουλος με ειρωνικό τόνο ανέφερε ότι δεν προχωρήσαμε στην παραπάνω ενέργεια  διότι εμείς δεν  ανήκουμε πολιτικά στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να βοηθηθούμε , όπως βοηθήθηκαν οι δήμοι Κοζάνης και Γρεβενών πριν τις γιορτές, άρα το αίτημα μας δεν θα είχε καμία τύχη.

Ειλικρινά είναι λυπηρό η πλειοψηφούσα παράταξη και ο κ. Δήμαρχος στο τέλος της θητείας τους  να δείχνουν ότι παραμένουν αμετανόητα σκληροί προς οποιαδήποτε εμπεριστατωμένη πρόταση για το καλό του Δήμου και των δημοτών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ  ΛΙΘΟΞΟΪΔΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια