Παραπομπή της Ελλάδας για τον ΑΗΣ Αμυνταίου εξετάζει η Κομισιόν...Κίνδυνος ανατροπής του σκηνικού

Διαδικασίες παραπομπής της Ελλάδας για την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί βιομηχανικών ρύπων, με αφορμή τη συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου, ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Κινητοποίηση Ε.Ε.
Αυτό έγινε γνωστό από στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε., που βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα και το οποίο ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος να δοθεί παράταση λειτουργίας πέραν των προβλεπόμενων ωρών που έχουν διασφαλισθεί κατ’ εξαίρεσιν της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι ο περιβαλλοντικός εκσυγχρονισμός των μονάδων για τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.

Η κινητοποίηση της Ε.Ε. έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση για συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου πέραν του Νοεμβρίου, που έληξε το καθεστώς παρέκκλισης των 17.500 ωρών το οποίο είχε εγκρίνει η Κομισιόν. Η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας Γ. Δραγασάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου έδωσε μονομερή παράταση στη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου από τις 17.500 ώρες στις 32.000 ώρες, προσμετρώντας στη λειτουργία των μονάδων και τη δοκιμαστική λειτουργία.

Η κυβέρνηση κατέληξε σε αυτό τον χειρισμό ύστερα από δύο αιτήματα προς την ΕΕ για παράταση λειτουργίας των μονάδων στις 32.000 ώρες, την υιοθέτηση των οποίων προεξοφλούσε με το σκεπτικό ότι κανείς δεν θα αφήσει χωρίς θέρμανση την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο μέσα στον χειμώνα, όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν κύκλοι του ΥΠΕΝ. Τα αιτήματα, ωστόσο, απορρίφθηκαν από την Κομισιόν, αφού, όπως εξήγησε το στέλεχος της Ε.Ε., το σκεπτικό με το οποίο εξετάζει η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος τα αιτήματα παρατάσεων σχετίζεται αποκλειστικά με την προκαλούμενη ρύπανση και την προοπτική μείωσης, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν παράμετροι όπως η ενεργειακή ασφάλεια ή η λειτουργία τηλεθέρμανσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η παράταση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου θα μπορούσε να διασφαλιστεί μόνον εάν συνοδευόταν με σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Τέτοιο σχέδιο δεν υποβλήθηκε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση, αφού η ΔΕΗ από μόνη της δεν ήταν σε θέση να αναλάβει το κόστος, ενώ προσδοκώντας στην παράταση από την Κομισιόν δεν προχώρησε εγκαίρως στην αξιολόγηση και στην υλοποίηση, στη συνέχεια, σχεδίων που της προτάθηκαν από ιδιώτες επενδυτές για την αναβάθμιση των μονάδων.

Κατόπιν εορτής
Κατόπιν εορτής και αφού η χώρα μπήκε στην περιπέτεια των κυρώσεων, υπ. Ενέργειας και ΔΕΗ προετοιμάζονται να υποβάλουν νέο αίτημα παράτασης στην Κομισιόν που θα προβλέπει και αναβάθμιση των μονάδων σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα επιλεγεί με διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ των τεσσάρων εταιρειών που έχουν υποβάλει προτάσεις (Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος, Intrakat).

πηγή: .kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια