Έτοιμο για λειτουργία το υπερσύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Αμυνταίου ένα όμορφο και φιλικό περιβάλλον για τα σκυλιά

Ένα από πλέον σύγχρονα και με πλήρη κάλυψη των αναγκών των αδέσποτων ζώων είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε μια έκταση ενός στρέμματος περίπου ένα χιλιόμετρο περίπου έξω από τον οικιστικό ιστό με ένα όμορφο και φιλικό περιβάλλον για τα σκυλιά στον Δήμο Αμυνταίου.


Το Αμύνταιο όπως και κάθε πόλη στη δυτική Μακεδονία και όχι μόνο έχει το τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα κυρίως τα σκυλιά. Πρόβλημα για τους πολίτες αλλά και τα ίδια τα ζώα τα οποία ζούνε σε άθλιες καιρικές και υγειονομικές συνθήκες. «Έχουμε προχωρήσει στη κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων του Αμυνταίου, το οποίο δεν θα είναι ένας τόπος συγκέντρωσης των αδέσποτων και μόνιμης παραμονής τους εκεί, αλλά προσωρινής παραμονής τους. Θα παραμένουν εκεί τα αδέσποτα που χρήζουν περίθαλψη, θα έχουν μια προσωρινή κράτηση εκεί και θα επανενταχθούν σταδιακά και σε μικρό χρονικό διάστημα ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον. Γιατί έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα αδέσποτα σκυλιά», επισημαίνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νάτσης Ιωάννης.

Ο Δήμος Αμυνταίου αποφάσισε και αντιμετώπισε το πρόβλημα αυτό φυσικά και με την συνδρομή των πολιτών οι οποίοι αγκαλιάσανε την προσπάθεια του Δήμου.

Το καταφύγιο κόστισε 70.000 ευρώ και επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον προϋπολογισμό του Δήμου. «Πρέπει να πούμε ότι έχουν κατασκευαστεί παράλληλα με το καταφύγιο και 5 σημεία σίτισης και νερού περιμετρικά της πόλης τα οποία και λειτουργήσαμε αρχές καλοκαιριού. Να επισημάνω ότι αυτά έχουν υποστηριχτεί και από τον κόσμο εκτός από μας, τόνισε στη συνέντευξη του προς τον «παρατηρητή» και τα «Φλωρινιώτικα»ο κ. Νάτσης.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι περιφράξεις, τα βαψίματα, τα κλουβιά το αναρρωτήριο και όλα όσα χρειάστηκαν για να είναι έτοιμο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος έδειξε τέτοιο ενδιαφέρον για τα αδέσποτα που μόνο τον τελευταίο χρόνο ξόδεψε γι’ αυτά πάνω από 100.000 ευρώ. Είναι ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για ένα δήμο μικρό και με λίγα έσοδα. Έχουν γίνει πάνω από 220 σημάνσεις ζώων, εμβολιασμοί, τσιπαρίσματα. Έχουν περισυλλεγεί 250 σκυλιά και ανακατανεμήθηκαν και σε άλλες περιοχές του Αμυνταίου.

Έχουν κατασκευαστεί παράλληλα με το καταφύγιο και 5 σημεία σίτισης και νερού περιμετρικά της πόλης τα οποία και λειτουργήσαμε αρχές καλοκαιριού.

Το καταφύγιο υπάρχουν,

Ο δήμος ακολουθεί ένα πρόγραμμα όχι μόνο για τα αδέσποτα αλλά και για δεσποζόμενα τόσο καταγραφής τους όσο και ενημέρωσης των ιδιοκτητών τους.

Η κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων του Αμυνταίου, δεν θα είναι ένας τόπος συγκέντρωσης των αδέσποτων και μόνιμης παραμονής τους εκεί, αλλά προσωρινής . Θα παραμένουν εκεί τα αδέσποτα που χρήζουν περίθαλψη, θα έχουν μια προσωρινή κράτηση και θα επανενταχθούν σταδιακά και σε μικρό χρονικό διάστημα ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον. Γιατί έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται τα αδέσποτα.

Το καταφύγιο διαθέτει:

Χώρους φιλοξενίας ζώων.

Εξωτερικούς χώρους μπροστά από κάθε χώρο φιλοξενίας που αποτελεί το ατομικό προαύλιο άσκησης σκύλων .

Χώρο ιατρείου που αποτελεί τον χώρο αναμονής – εξέτασης και νοσηλείας των ζώων πριν την όποια επέμβαση.

Αίθουσα παρασκευής τροφής , αποθήκευσης τροφής, χώρο για την διατήρηση, μέχρις της ταφής των πτωμάτων των θνησκόντων ζώων, χώρο που θα λειτουργεί ως απομονωτήριο λοιμυπόπτων ζώων.

Είναι πλήρως εξοπλισμένο με κοινόχρηστο ποτιστικό αλλά και ατομικό για τα μεταδοτικών νόσων νοσηλευόμενα ζώα.

Υπάρχει κάδος ειδικά διαμορφωμένος για την συλλογή των κοπράνων των ζώων, διαθέτει εξοπλισμένο WC και ντούζ με εγκατάσταση ψυχρού θερμού ύδατος.

Ακόμα διαθέτει πλυντήριο για τον καθαρισμό πετσετών και κουβερτών, λεπτές κουβέρτες φλις για τα άρρωστα τραυματισμένα ζώα και αυτά που μόλις έχουν στειρωθεί καθώς και πετσέτες για τα εγχειρισμένα-στειρωμένα, κοινές πετσέτες, κουβέρτες, καθαριστικά, μία απλώστρα και ερμάρια για την ασφαλή αποθήκευση τους.

Υπάρχει σύστημα θερμού νερού με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Η ΣΥΝΕΝΤΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑΝΝΗ ΝΑΤΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ: κε Νάτση το Αμύνταιο όπως και κάθε πόλη της Δυτικής Μακεδονίας έχει έντονο πρόβλημα με τα αδέσποτα και κυρίως τα σκυλιά. Πως αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό ο Δήμος Αμυνταίου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι ένα ευρύτερο και εντονότατο πρόβλημα σε όλη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Ως δήμος Αμ6νταίου έχουμε καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια στο κομμάτι των αδέσποτων. Μόνο την τελευταία χρονιά έχουν γίνει πάνω από 200 σημάνσεις , εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, τσιπαρίσματα. Για ένα δήμο σαν το Αμύνταιο είναι πάρα πολύ μεγάλο νούμερο. Κι αυτό σημαίνει κι ένα μεγάλο αντίστοιχο οικονομικό ποσό. Κι αυτή η δαπάνη επιβαρύνει τον κάθε δημότη.

Έχουμε προχωρήσει στην κατασκευή του καταφυγίου αδέσποτων το οποίο δεν θα είναι ένας τόπος συγκέντρωσης των αδέσποτων και μόνιμης παραμονής τους εκεί αλλά προσωρινής παραμονής τους αυτών που χρήζουν φροντίδας. Θα επανενταχθούν σταδιακά και σε μικρό χρονικό διάστημα ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον. Γιατί έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα αδέσποτα σκυλιά. Πρέπει να πω ότι έχουμε βοηθηθεί πάρα πολύ και έχουμε βοηθήσει κι εμείς τις τοπι9κές φιλοζωικές οργανώσεις οι οποίες έχουν παίξε πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είμαστε σε αναμονή της αδειοδότησης λειτουργίας του συγκεκριμένου καταφυγίου. Ο Δήμος είναι έτοιμος, είναι θέμα γραφειοκρατικό που θα λυθεί εντός το πολύ δύο μηνών. Έχουμε κάνει όλες τις κατασκευές, παρεμβάσεις , βελτιώσεις που χρειαζόντουσαν για να είναι έτοιμο και ένα όμορφο και φιλικό περιβάλλον για τα αδέσποτα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι μέσα στον οικιστικό ιστό το καταφύγιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι ένα χιλιόμετρο έξω από το Αμύνταιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι δυνατότητα φιλοξενίας έχει το καταφύγιο κ. Νάτση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει πάνω από 100 σκυλιά. Πρέπει να πούμε ότι έχουν συγκεντρωθεί και ανακατανεμηθεί στην περιοχή πάνω από 250 σκυλιά.

Παράλληλα με το καταφύγιο έχουν κατασκευαστεί και σημεία σίτισης και τροφής και νερού σε 5 σημεία περιμετρικά της πόλης τα οποία και λειτουργήσαμε αρχές καλοκαιριού. Τα υποστήριξε και ο κόσμος εκτός από μας.

Είναι ένα εγχείρημα που προσπαθεί να αποκεντρώσει το φαινόμενο της μαζικότητας των σκυλιών εντός του κέντρου. ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτές οι ταΐστρες και ποτίστρες που έχετε φτιάξει περιμετρικά της πόλης μέχρι σήμερα η λειτουργία τους τι έδειξε αποκεντρώνονται τα αδέσποτα ή εξακολουθούν να είναι πάλι σε μεγάλες ομάδες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάντα οι αγέλες και οι ομάδες που δημιουργούν το πρόβλημα ξεσηκώνονται από ένα ηγέτη. Αν καταφέρνεις και οδηγείς τον ηγέτη προς την αποκέντρωση έτσι και η ομάδα αρχίζει και αποσυντίθεται και αποδυναμώνεται και το φαινόμενο εκτονώνεται. Όμως αυτό πρέπει να γίνεται στοχευμένα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρακολουθείτε από κοντά τη ζωή των αδέσποτων και δεν παραμείνατε μόνο στην κατασκευή του καταφυγίου, τις ταΐστρες και τις ποτίστρες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν παραμείνει κανείς μόνο σε αυτή την ενέργεια νομίζω ότι η προσπάθεια του δεν θα έχει συνέχεια. Για να είμαστε αποτελεσματικοί πρέπει να παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η δαπάνη κε Νάτση για την κατασκευή του καταφυγίου πόση είναι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Περίπου 70.000 ευρώ η κατασκευή του, οι περιφράξεις, τα βαψίματα, τα κλουβιά το αναρρωτήριο και όλα όσα χρειάστηκαν για να είναι έτοιμο.

Να πούμε ότι τον τελευταίο χρόνο δαπανήσαμε πάνω από 100.000 ευρώ για τις συνολικές δαπάνες για τα αδέσποτα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Δήμος έχει μεριμνήσει και για τη λειτουργία του καταφυγίου όπως είναι το προσωπικό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το οργανόγραμμα λειτουργίας του καταφυγίου δεν προβλέπει μόνιμο προσωπικό, έχουμε μεριμνήσει γι. Αυτό με σύμβαση με εξωτερικό συνεργάτη και έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και μετά την αδειοδότηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι Αμυνταιώτες πως αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα και το όλο εγχείρημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι Αμυνταιώτες όπως όλος ο κόσμος άλλοι αγαπούν περισσότερο τα ζώα άλλοι λιγότερο άλλο τα φοβούνται άλλοι όχι, είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα τους και καταλαβαίνει την προσπάθεια που γίνεται.

Με την ευκαιρία που μου δίνετε να καλέσω τον κόσμο να στηρίξει τις προσπάθειες του Δήμου γιατί χωρίς τη συμμετοχή του Δημότη σε όλα αυτά όσο και να προσπαθείς όσους υπαλλήλους και να προσλάβεις όση προσπάθεια και αν κάνεις θα είναι αναποτελεσματικό και ανώφελο. Ο πολίτης δεν πρέπει να αφήνει τα σκυλιά του να τα εγκαταλείπει και να γίνονται αδέσποτα. Γιατί έτσι αυξάνεται το πρόβλημα και διογκώνεται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επειδή πρωτοπορείτε στους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας κ. Νάτση οι σκέψεις του Δήμου ποιες είναι σκέφτεστε να καταγράψετε και τα δεσποζόμενα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για τα δεσποζόμενα έχουμε την υπηρεσία, τα ελέγχουμε, καλούμε πάντα τον κόσμο να δηλώνει όλα τα δεσποζόμενα καθώς και τα ζώα που έχει υιοθετήσει. Απευθυνόμαστε φυσικά και στους κτηνοτρόφους που έχουν έναν μεγάλο αριθμό ζώων. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ καλή κατάσταση καταγραφής των δεσποζόμενων.

Ξαναλέω πως θέλουμε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση σε αυτό το εγχείρημα όλων των κατοίκων.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Κώστας Τρύφωνος

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Μόνο την πόρτα να δεις καταλαβαίνεις οτι 100 χιλιαρικα δεν κόστισε με την καμία . Με τσιπαρίσματα και αποπαρασιτώσεις δεν μειώνεται το πρόβλημα αλλά με Στειρώσεις ,πόσες αλήθεια έγιναν; Η ανακατανομη των σκύλων που αναφέρει σημαίνει πως απλά τόσα σκυλιά μαζεύτηκαν και πετάχτηκαν στα βουνά προκειμένου να πεθάνουν από ασιτία ,αρρώστιες ή να τα φάνε οι λύκοι ,απλά για να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι ή να πάει στην αυλή του γείτονα.
    Ας μας απαντήσει πόσες στειρώσεις έγιναν κάθε έτος ξεχωριστά ,πως έγινε η ανακατανομή των ζώων σε ποιες περιοχές αφέθηκαν αυτά τα ζώα ;Καλές οι ταΐστρες ,τροφή έχουν μέσα κάθε πότε τιε γεμίζουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .