Ύποπτη για καρκίνο ακόμη μια ουσία στα φάρμακα για την υπέρταση

Συνεχίζονται οι έρευνες σε σχέση με τα αντιϋπερτασικά φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη, μετά το σάλο που προηγήθηκε τον Ιούλιο όταν διαπιστώθηκε ότι στη βαλσαρτάνη της κινεζικής εταιρείας Zhejiang Huahai Pharmaceuticals που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντιυπερτασικών φαρμάκων
από ξένες και ελληνικές εταιρείες, υπήρξε πρόσμιξη με μία καρκινογόνο ουσία (νιτροζοδιμεθυλαμίνη- NDMA).
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο κίνδυνος καρκινογένεσης από τη νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) είναι μικρός, αλλά στο μικροσκόπιο μπαίνει μία ακόμη ουσία που περιέχει το φάρμακο: η νιτροζοδιαιθυλαμίνη (NDEA).
Τον περασμένο Ιούλιο ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της χώρας μας ανακοίνωσαν ότι ανακαλούνται πανευρωπαικά όλα τα προιόντα που έχουν κατασκευαστεί με βαλσαρτάνη της κινεζικής εταιρείας Zhejiang Huahai.
Επρόκειτο για 61 φάρμακα ευρείας χρήσης από 178 παρτίδες 7 φαρμακευτικών εταιρειών. Τα φάρμακα που είχαν ανακληθεί ήταν των εξής εταιρειών: IASIS PHARMA ABEE, MEDOCHEMIE HELLAS ΑΕ, LYOFIN LTD GREECE, ΦΑΡΜΑΖΑΚ ΑΕ, BENNETT ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΕ, GAP AE, και NOVARTIS HELLAS AEBE/SANDOZ.
Μετά από τους ελέγχους, η κινεζική εταιρεία Zhejiang Tianyu είχε χάσει την εξουσιοδότηση να παράγει τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη που προοριζόταν για αντιυπερτασικά φάρμακα που διατίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που βασίζεται στους επανελέγχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο κίνδυνος από τα φάρμακα με βαλσαρτάνη που περιέχουν νιτροζοδιμεθυλαμίνη, είναι χαμηλός.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια