Νερό με λεμόνι για καλύτερη υγεία

Mερικοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ποτήρι νερό με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού αντί για καφέ ή τσάι. Ποια είναι όμως τα οφέλη αυτής της συνήθειας;


Βιταμίνη C
Τα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια είναι υψηλά σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου και να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ή στον περιορισμό της διάρκειας του κοινού κρυολογήματος σε μερικούς ανθρώπους, αν και οι μελέτες είναι αντιφατικές.


Ενυδάτωση
Το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για ενυδάτωση του οργανισμού, αλλά σε κάποιους δεν αρέσει η γεύση του. Η προσθήκη λεμονιού αυξάνει τη γεύση του νερού κάτι που μπορεί να βοηθήσει να πίνουμε περισσότερο.


Λαμπερή επιδερμίδα χωρίς ρυτίδες
Η βιταμίνη C που βρίσκεται στα λεμόνια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ρυτίδων του δέρματος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εταιρεία για την Κλινική Διατροφή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερη βιταμίνη C έχουν μικρότερο κίνδυνο ρυτίδων και ξηρού δέρματος.


Απώλεια βάρους
Μια μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης που βρέθηκαν στα λεμόνια μειώνουν σημαντικά το βάρος που προκαλείται από τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επιπλέον, βελτιώθηκε η αντίσταση στην ινσουλίνη.


Βοηθά στην πέψη
Μερικοί άνθρωποι πίνουν λεμονέλαιο ως καθημερινό καθαρτικό για να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα . Το ζεστό νερό με λεμόνι όταν ξυπνάτε μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετετώπιση αυτού του προβλήματος.


Καθαρή αναπνοή
Έχετε τρίψει ποτέ ένα λεμόνι στα χέρια σας για να αφαιρέσετε μια άσχημη μυρωδιά; Θεωρείται ότι εξουδετερώνει τις οσμές. Η ίδια λαϊκή θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί στην κακή αναπνοή που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων με έντονες οσμές όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια ή τα ψάρια.Το λεμόνι θεωρείται ότι διεγείρει το σάλιο και το νερό βοηθά στην πρόληψη της ξηροστομίας, με συνέπεια την κακή αναπνοή από την υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων.


Για τα νεφρά
Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Το νερό με λεμόνι όχι μόνο βοηθά να πάρετε περισσότερο κιτρικό οξύ, αλλά και το νερό που χρειάζεστε για να αποτρέψετε τις πέτρες.

Το νερό με λεμόνι είναι γενικά ασφαλές αλλά υπάρχουν μερικές πιθανές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε.
 

Το λεμόνι περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών.
Για να περιορίσετε τον κίνδυνο, ξεπλύνετε το στόμα σας μετά.
Το κιτρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει καούρα σε μερικούς ανθρώπους. Άλλοι μπορεί να αισθανθούν ανακούφιση από καούρα, καθώς τα λεμόνια γίνονται αλκαλικά στο πεπτικό σύστημα.
Εάν τα λεμόνια επιδεινώσουν την καούρα αποφύγετε να πιείτε νερό λεμονιού.


Χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκα και βιολογικά λεμόνια.
Στύψτε μισό λεμόνι σε ένα ποτήρι ζεστό ή κρύο νερό και πιείτε το, το πρωί νηστικοί. Εναλλακτικά αν κάτι τέτοιο σας φαίνεται δύσκολο ετοιμάστε μια κανάτα με νερό και φρέσκες φέτες λεμονιού στο ψυγείο και πιείτε το κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια