Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά Πρέσπεια – Με αναμμένα κεράκια στη μνήμη όσων χάθηκαν [πρόγραμμα]

Τα φετινά Πρέσπεια μετέχουν με τον δικό τους τρόπο το πάνδημο πένθος για την πρόσφατη θεομηνία στην Αττική.
Οι προσκλήσεις και τα έντυπα τους, διακοσμημένα με τα χαρακτικά του Τάσου είναι όλα ασπρόμαυρα. Η παραδοσιακή στιγμή που μοιράζονταν κάποια κεριά και άναβαν στον λόφο του Αγίου Αχιλλείου τώρα θα είναι διαφορετική. 

Χιλιάδες κεράκια θλίψης αναμμένα στην μνήμη των νεκρών του εμφύλιου, στην μνήμη των νεκρών της πρόσφατης θεομηνίας και ένα από αυτά στην μνήμη του Μάνου Ελευθερίου που «έφυγε» εκείνες τις μέρες από τη ζωή. Τοπικά συγκροτήματα της περιοχής με τις πάμπλουτες και πανέμορφες παραδοσιακές στολές, φέτος θα φέρουν ένα ελάχιστο αλλά διακριτικό σημάδι πένθους. 

Την αναγγελία για την τήρηση του ενός λεπτού σιγή θα την δώσουν οι Βαλκάνηδες με τα χάλκινα της Φλώρινας. Ένα μοιρολόι χάλκινο και ο Γιώργος Νταλάρας θα δώσει το σύνθημα. «Η τέχνη μας στήνει όρθιους , πάνω στα ίδια μας τα ερείπια και μας κάνει να ξεχνάμε τις πληγές» και αυτοί οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου θα μπορούσαν να είναι η προμετωπίδα στις φετινές «Πέσπες» με τις εκδηλώσεις που αρχίζουν στις 23 και διαρκούν έως τις 26 Αυγούστου. «70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου» Οι φετινές «Πρέσπες» είναι αφιερωμένες στα 70 χρόνια από την λήξη του εμφυλίου πολέμου και η  ημερίδα τους με αυτόν τον τίτλο προσπαθεί αναδείξει τα όσα συνέβησαν τότε. 

Ομιλητές θα είναι οι:
 -Καλεντερίδης Σάββας , Αξιωματικός  Ε. Α
 – Συγγραφέας 
-Μέρτζος Νικόλαος, Δημοσιογράφος
 – Συγγραφέας -Νικολακόπουλος Ηλίας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών  
– Αναλυτής -Τσουκαλάς Κωνσταντίνος , Κοινωνιολόγος
 – Πανεπιστημιακός Με παρεμβάσεις: Ανδρέας Ανδρέου, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Γιώργος Σκαμπαρδώνης ,συγγραφέας
 – Η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη θα απαγγείλει και θα διαβάσει  ποιήματα του Ρίτσου και κείμενα του Ίωνα δραγούμη. 
-Τιμητικά θα παραστούν στην εκδήλωση ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος. -Ο γιος και η χήρα του μάρτυρα της ΕΙΡΗΝΗΣ Γρηγόρη Λαμπράκη.
 – Η κόρη του ήρωα κατά της «Απριλιανών», Σπύρου Μοστακλή. Καθώς και οι Φλωριναίοι ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου και Ηλίας Ηλιάδης.

  Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ……

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια